Головне меню

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

Хто он-лайн

На сайті 3 гостей та відсутні користувачі

Корисні посилання

2017р

 

 

Будівництво та відновлення лісових доріг в 2017р.

22.01.2018

 

    В 2017 році державними лісогосподарськими підприємствами області було продовжено, розпочату в 2007 році, роботу по будівництву та відновленню лісових доріг, які проводились за рахунок власних коштів підприємств.

В загальному збудовано 27,4 км нових доріг з них 25,1 км в гірській частині Карпат.

       Відновлення та ремонт лісових автомобільних доріг проведено в обсязі 51,3 км.

Загальний кілометраж будівництва земляного полотна, будівництва доріг з твердим покриттям, відновлення та ремонту доріг становить 78,7 км.

    За 11 років збудовано і відновлено ремонтом 688,1 км доріг на суму 89 млн грн., в тому числі:

104,4 км на суму 35.1 млн. грн. за кошти держбюджету;

583,7 км на суму 53,9 млн грн. за власні кошти підприємств.

  Лідерами будівництва доріг залишаються Сколівський, Славський та Турківський ЛГ.

    Для продовження розвитку лісотранспортної мережі підприємств області, в 2018 році планується будівництво та ремонт лісових автомобільних доріг в обсязі 62 км.

Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ

 

 

 

 

Лісове господарство Львівщини: працюємо прозоро та відкрито

29.12.2017

 

       28 грудня відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств. 

     На колегії розглянуто ряд важливих питань діяльності підприємств управління.

       З першого питання наступного питання порядку денного про діяльність Львівського ОУЛМГ та лісогосподарських підприємств області у напрямку взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації виступила головний спеціаліст відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ Шаваринська Х.В.

З метою ознайомлення громадськості з діяльністю лісової галузі, збільшення довіри та розширення шляхів порозуміння з суспільством в 2017 році управлінням та підвідомчими підприємствами проведено багато різноманітних заходів з лісовідновлення та озеленення соціальних об’єктів. До заходів Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017», Місячника озеленення, прибирання та благоустрою і Дня довкілля активно долучились депутати Львівської обласної ради, працівники структурних підрозділів Львівської обласної державної адміністрації, представники органів місцевого самоврядування, учнівська молодь, представники громадських організацій, засобів масової інформації та члени Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Спільною працею лісівників та усіх учасників заходів було посаджено 710га лісових культур, висаджено близько 4183,2 тис. дерев в межах держлісфонду, 2424 дерев – в межах населених пунктів та посаджено 1,5тис. кущів. 

У рамках акції організовано 169 ознайомчо-пізнавальних заходів та 194 заходів з благоустрою територій. Участь у заходах взяли 3475 осіб, з них 2 тис. – шкільна та студентська молодь. 

     У засобах масової інформації про діяльність Львівського ОУЛМГ та підвідомчих підприємств протягом року проведено: виступів на телебаченні - 74, в друкованих ЗМІ - 215, радіо - 93, в мережі Інтернет – 2425 основних матеріалів та передруків.

      Забезпечено систематичне висвітлення на сайтах підприємств та Львівського ОУЛМГ інформації у рубриці «Механізми громадського контролю», відповідно до рішень Львівської обласної ради №77 від 16 лютого 2016 року та № 249 від 27 вересня 2016 року. 

   Для забезпечення прозорості та належного громадського контролю за діяльністю підприємств управління протягом 2017 року відбулось 4 засідання Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Під час засідань обговорено досягнення і проблеми лісової галузі, напрацьовано спільні рішення. 

Голова колегії звернув увагу керівників підприємств на своєчасне розміщення інформації про актуальні новини, що відбуваються на підприємствах, сайти підприємств мають бути заповнені інформацією та ефективно працювати. Звернув увагу на вчасне розміщення інформації в рубриці «Механізми громадського контролю». Забезпечити висвітлення в місцевих ЗМІ інформацію про показники роботи лісогосподарських підприємств за підсумками роботи у 2017 році.

     З наступного питання «Про підсумки будівництва лісових автодоріг підприємствами Львівського ОУЛМГ у 2017 році та план будівництва на 2018 рік» виступив Коновалець І. Л. – начальник відділу лісових ресурсів, машин та технологій. Він повідомив, що обсяг запланованого будівництва та відновлення лісових автомобільних доріг в 2017 р становив 77 км, в тому числі: 

- будівництво доріг з твердим покриттям -14,9 км (І-ІІ тип),

- будівництво доріг ІІІ типу (земляне полотно), 11,4 км 

- відновлення та ремонт лісових доріг-50,7 км

     Будівництво та відновлення доріг проводилось за рахунок власних коштів підприємств.

В загальному збудовано 26,2 км. нових доріг з них 25,1 км в гірській частині Карпат. 

    Відновлення та капітальний ремонт 39 лісових автомобільних доріг проводилось в 14-ти лісгоспах і становить 51,3 км.

Лідерами будівництва доріг залишаються Сколівський, Славський та Турківський ЛГ. Для продовження розвитку лісотранспортної мережі підприємств області, в 2018 році планується будівництво та ремонт лісових автомобільних доріг в обсязі 62 км. 

      У питаннях різного начальник управління Анатолій Дейнека поінформував про основні питання, які розглядались на нараді в Держлісагентстві України 27 грудня 2017 року.

      Звернув увагу керівників підприємств щодо забезпечення охорони лісів від незаконних рубок, проведення невідкладних санітарно-оздоровчих заходів в лісах, зокрема, за зимовий період першочергово провести роботи з розробки всихаючих насаджень, забезпечення 100 % електронного обліку деревини, виготовлення правовстановлюючих документів на землю, раціонального використання лісових ресурсів, вжиття заходів щодо запобігання незаконним проявам у лісовому господарстві.

      Підсумовуючи результати роботи лісогосподарських підприємств за 2017 рік Анатолій Дейнека зазначив, що лісовий сектор є найбільш динамічно розвиваючим сектором економіки Львівщини, на частку якого припадає чверть валютних надходжень в області. Враховуючи зазначене, необхідно й надалі забезпечити стабільну та високоефективну роботу лісогосподарських підприємств.

       По всіх питаннях порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Відбулось чергове засідання Громадської ради при Львівському ОУЛМГ

27.12.2017

 

 

      26 грудня відбулось розширене засідання Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового і мисливського господарства. Участь у засіданні взяли члени Громадської ради, начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека, перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, працівники обласного управління, а також спеціалісти лісогосподарських підприємств, відповідальні за роботу веб-сайтів та зв’язки громадськістю.

     З інформацією про підсумки виїзного засідання Верховної Ради з питання реформування лісового господарства, яке відбулось 6 грудня 2017 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, виступив начальник Львівського ОУЛМГ А.М. Дейнека. Він повідомив, що необхідність зазначеного зібрання зумовила cхвалена 15 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України Стратегія реформування лісового господарства України на період до 2022 року. При цьому, не було враховано думку практиків, професіоналів, науковців і громадськості щодо цього документу і перспектив розвитку галузі загалом. Також піднімалося питання недопустимості приватизації лісів, адже приватизація чи надання у концесію неодмінно призведе до знищення лісів. Начальник Львівського ОУЛМГ повідомив, що у січні 2018 року заплановане проведення виїзного засідання Комітету за участі представників уряду, на якому буде обговорено концепцію реформування і розвитку лісової галузі.

Про стан ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь у Львівській області Громадську раду інформували начальник відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Бурмас В.Р. та заступник голови ГР Піско Б.Й. 

      Загальна площа мисливських угідь Львівської області становить - 1млн 771тис га, що складає 81% території області і 4% угідь України. З них польові – 1млн 073тис га (60%), лісові - 653тис га (37%) та водно-болотні – 45тис га (3%). З початку 2017 року мисливським господарством у Львівській області займалися сімдесят дев’ять користувачів мисливських угідь на площі 1млн 628тис га. Щорічно в мисливських угіддях області полює майже 16 тисяч місцевих мисливців, які провели обмін контрольних карток на сезон полювання. За матеріалами обліку мисливської фауни у 2016 та 2017 роках відповідно обліковано: зубрів – 65 – 75 голів, лосів – 69 - 73, оленів бл. – 1769 - 1803, оленів пл. – 48 - 43, олень Даніеля (лань) – 122 - 98, козулі – 15277 - 15500, кабанів – 4818 - 4700, разом копитних – 22168 – 22292 особини. Зайців – 45962 - 47089, вовків – 169 - 179, ведмедів – 74 – 75 голів.

      За результатами обговорення вирішили у січні-лютому 2018 року організувати проведення якісного обліку мисливської фауни, також були надані пропозиції щодо присутності під час обліку мисливської фауни представників громадськості. Комісія з мисливського господарства Громадської ради має опрацювати підходи щодо покращення організації мисливського господарства для звернення в державні органи з питань вдосконалення нормативно-правової бази з мисливства.

       З наступного питання порядку денного про діяльність Львівського ОУЛМГ та лісогосподарських підприємств області у напрямку взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації виступили головний спеціаліст відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ Шаваринська Х.В. та голова комісії ГР з зв’язків з громадськістю Писарчук Н.А.

    У виступах було відмічено, що за поточний рік покращилася робота інформування громадськості про роботу лісової галузі. На протязі 2017 року проведено багато різноманітних заходів щодо посадки лісу та озеленення соціальних об’єктів. До заходів Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017», Місячника озеленення, прибирання та благоустрою і Дня довкілля активно долучились депутати Львівської обласної ради, працівники структурних підрозділів Львівської обласної державної адміністрації, представники органів місцевого самоврядування, учнівська молодь, представники громадських організацій та засобів масової інформації та члени Громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Спільною працею лісівників та усіх учасників заходів було посаджено 710га лісових культур, висаджено близько 4183,2 тис. дерев в межах держлісфонду, 2424 дерев – в межах населених пунктів та посаджено 1,5тис. кущів. 

      Забезпечено систематичне висвітлення на сайтах підприємств та Львівського ОУЛМГ інформації у рубриці «Механізми громадського контролю», відповідно до рішень Львівської обласної ради №77 від 16 лютого 2016 року та № 249 від 27 вересня 2016 року. 

    За результатами проведеного моніторингу веб-сайтів голова комісії ГР Писарчук Н.А. відзначила роботу кращих сайтів, які розміщують інформацію для громадськості якісно та повному обсязі, а саме: Бібрського, Самбірського лісгоспів та ДП «Старосамбірське ЛМГ». А також було відмічено зауваження до роботи сайтів, які відображають електронний облік деревини та лісопорушення не в повній мірі: ДП «Бродівський лісгосп», ДП «Буський лісгосп», ДП «Дрогобицький лісгосп», ДП «Рава-Руський лісгосп».

   За результатами обговорень вирішили надати пропозицію директорам державних лісогосподарських підприємств щодо необхідності урізноманітнення та розширення форми оприлюднення інформації, що цікавить громадськість. Зокрема, всіляко сприяти доступу громадськості до інформації, що стосується проведення запланованих та позапланових лісогосподарських робіт, яку оприлюднювати окрім веб-сайтів у місцевих друкованих ЗМІ. З метою забезпечення відкритості постійні лісокористувачі мають за 15 календарних днів подавати матеріали на розгляд та заслуховування на сесіях місцевих рад, сходах села інформації щодо проведення намічених лісогосподарських заходів.

      З наступного питання про відвідування засідань Громадської ради присутніх поінформував голова секретаріату Громадської ради Білас С.Я. Він зачитав список членів ГР, які були відсутні на засіданнях Громадської ради без поважної причини більше 3-х разів. Інформація щодо списку осіб, що були систематично відсутні на засіданнях ГР та про прийняте рішення щодо впорядкування складу Громадської ради буде висвітлено додатково.

На завершення засідання голова Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Миклуш С.І. звернувся до членів з Громадської ради підготувати свої пропозиції щодо обговорення на наступному засіданні плану роботи Громадської ради при Львівському ОУЛМГ на 2018 рік та подякував присутнім за плідну співпрацю в поточному році.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П. подякував за активну та плідну співпрацю членів Громадської ради з Львівським ОУЛМГ та підпорядкованими йому підприємствами.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

 

Держлісагентство у зв'язку з погодними умовами надало термінове доручення посилити біотехнічні заходи для диких тварин

20.12.2017

 

У зв’язку з ускладненням погодних умов (встановленням сталого снігового покриву, зниженням температури повітря) Державне агентство лісових ресурсів України надало термінове доручення начальникам обласних управлінь зобов’язати користувачів мисливських угідь:

- проводити ефективну систематичну підгодівлю диких тварин,

- розчистку підгодівельних майданчиків та доріг у мисливських угіддях,

- здійснювати в угіддях заходи з регулювання чисельності хижих тварин.

- організовувати рейди з охорони мисливських угідь від порушників правил полювання.

dklg.kmu.gov.ua

 

На Львівщині розпочато ялинкову кампанію 2017-2018 років

07.12.2017

 

 

 


07 грудня 2017 року у приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства було проведено міжвідомчу виробничу нараду з нагоди початку ялинкової кампанії 2017-2018 років на Львівщині.

У нараді взяли участь перший заступник начальника управління-головний лісничий Целень Я.П., командир першого батальйону Управління патрульної поліції у місті Львові Свешніков А.В., начальник відділу оперативного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області Барабаш М.М., головний спеціаліст відділу біоресурсів, заповідної справи та моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Сторожук І.М., головний лісничий Обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Тренич І.О., головні лісничі та інженери охорони, захисту лісу всіх державних лісогосподарських підприємств управління та представники засобів масової інформації. 

На нараді були розглянуті питання охорони, заготівлі, маркування та реалізації новорічних ялинок.

На ялинкову кампанію 2017-2018 років лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ запропонували заготівлю новорічних ялинок в обсязі 9,5 тис.шт.

Середня ціна на ялинки 1-4м буде становити від 50 до 150 грн. На сайтах лісогосподарських підприємств можна дізнатися про ціну на ялинку в залежності від породи та висоти деревця.

Реалізація ялинок буде проводитися з дворів лісництв, лісгоспів, на ринках районного та місцевого значення та в місті Львові.

Як і в минулому році, кожна ялинка буде маркуватися біркою або самоклеючою стрічкою із штрих-кодом, яка містить інформацію про місце заготівлі, що підтверджує законність її реалізації.

Відпуск новорічних ялинок буде проводитись по товарно-транспортних накладних (ф-ТТН-ліс), скріплених гербовою печаткою лісогосподарського підприємства.

 

Для організованого проведення цьогорічної ялинкової кампанії та попередження випадків незаконної заготівлі і реалізації новорічних ялинок Львівським ОУЛМГ, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області, Управлінням патрульної поліції у місті Львові, Державною екологічною інспекцією у Львівській області видано спільний наказ від 04 грудня 2017 року №83/107/15367/200-і «Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період», яким визначений порядок реалізації та перевезення новорічних ялинок.

З ініціативи Львівського ОУЛМГ, Головою Львівської облдержадміністрації видано розпорядження від 01.12.2017р. №1172/0/5-17 «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2018 року».

З працівників державної лісової охорони, Держекоінспекції у Львівській області, органів поліції будуть створені мобільні рейдові групи з метою охорони хвойних насаджень та перевірки законності придбання і перевезення новорічних ялинок. 

За кожну незаконно зрубану новорічну ялинку накладатиметься штраф розмір якого становить від 85,0 до 170,0 грн. (стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та нараховуватиметься шкода завдана природному середовищу розмір якої за одне деревце в залежності від величини становить від 399 грн. і більше (Постанова КМУ від 23.07.2008р. №665).

Наближаються свята Нового року та Різдва Христового. Звертаємось до всіх громадян - не купувати у передноворічний період незаконно зрубані ялинки без відповідного маркування. Спільними зусиллями державної лісової охорони, Держекоінспекції у Львівській області, органів поліції, засобів масової інформації та громадськості зможемо упорядкувати торгівлю новорічними ялинками та зберегти наші ліси від незаконних вирубок.


Відділ охорони, захисту лісу
та мисливського господарства 
Львівського ОУЛМГ


Облрада звернеться до Кабміну з проханням зупинити реалізацію Стратегії розвитку лісового господарства

29.11.2017

 

Профспілкові організації лісогосподарських підприємств Львівщини, 28 листопада, доєдналися до всеукраїнської акції проти ухваленої Урядом Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період 2017 – 2020 рр. Під час зібрання учасники мітингу прийняли звернення до Львівської обласної ради щодо недопущення знищення лісової галузі. Про це повідомляє прес-служба ЛОР.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, звертаючись до присутніх, наголосив, що Стратегія розвитку лісового господарства, прийнята Урядом, відповідей на вкрай важливі питання для лісової галузі такі як: що робити з всиханням лісів, що робити з порятунком лісів центру, сходу і особливо півдня країни, як правоохоронні органи мають ефективно боротися із незаконними рубками – не дає.

«Натомість цим документом передбачене створене єдиної юридичної особи, існування, економічна доцільність і ефективність якої є вкрай сумнівними. Насправді в Україні немає аналогу, щоб сотні відокремлених виробничих підрозділів, де цикл виробництва триває від 60 до 120 років, як у лісовій галузі, існували в ранзі однієї юридичної особи», – пояснив очільник обласного парламенту.

«Тому, безумовно, на наступному сесійному засіданні Львівської обласної ради депутатський корпус має підтримати вимоги лісової профспілки і того громадського сектору, який добре розуміє цю проблему, і буде просити Кабмін все-таки зупинити реалізацію цієї Стратегії, а також розробити реальний план реформування лісового господарства і наповнення лісової галузі життям», – підкреслив Олександр Ганущин.

 

Варто зауважити, що учасники зібрання відзначили тверду позицію керівництва області щодо недопущення створення в лісовій галузі на національному рівні суб’єкта господарювання, повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабмін. 

Детальніше дивіться у сюжеті на 5:54 хв. у Новинах на ТРК "Львів": https://www.youtube.com/watch?v=Y2z6O5_sz9o

 


 

www.lviv.tv/news

 

 

Працівники лісової галузі Стрийщини виступили проти передачі в концесію майнових комплексів лісогосподарських підприємств

28 листопада

DSCN3997

      Сьогодні, 28 листопада, біля приміщення Стрийської райдержадміністрації відбулося мирне зібрання працівників ДП «Стрийське державне лісове господарство» та небайдужих громадян, які звернулися до Стрийської райдержадміністрації та Стрийської районної ради з проханням допомогти не допустити передачу в концесію майнових комплексів лісогосподарських підприємств, згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017року. Це означало би фактичну передачу лісів Стрийщини та України у приватні руки іноземних громадян. До учасників зібрання вийшли голова Стрийської райдержадміністрації Василь Зубрицький та заступник голови Стрийської районної ради Мирон Войтович. Директор ДП  «Стрийське державне лісове господарство» Ростислав Павлів  розповів учасникам акції  про ситуацію, яка склалася сьогодні у лісовому комплексі України.  З метою уникнення протесту працівників лісової, деревообробної та меблевої промисловості  він звернувся за підтримкою до керівництва району щодо призупинення дії стратегії уряду. Представники ДП «Стрийське державне лісове господарство» зачитали свої вимоги щодо не допущення схвалення та реалізації концесії лісів, а розпочати справжній процес створення Національної лісової політики та програми для збереження і примноження українських лісів.

DSCN3995

 

      Голова Стрийської райдержадміністрації  Василь Зубрицький у своєму виступі перед присутніми наголосив, що згідно Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, а також ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону. Приватизація лісів означала б для Стрийщини ліквідацію діючих лісових підприємств та великої кількості робочих місць. Він озвучив учасникам мирного зібрання заяву голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, з якою той на прохання голови Стрийської райдержадміністрації звернувся до Кабінету Міністрів України щодо призупинення приватизації лісів, шляхом передачі їх у концесію.

Примітка: Стаття із офіційного сайту Стрийської РДА

Реформі так, знищенню лісової галузі – ні!

28.11.2017

 

      Сьогодні, 28 листопада, під стінами Львівської обласної ради було проведено мирний мітинг працівників лісового господарства Львівщини, які вимагають скасувати кулуарно прийняте рішення, без заключення фахівців та громадського обговорення рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада «Щодо схвалення стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». 

       Львівська обласна організація профспілки працівників лісового господарства України зібрала більше двох сотень представників лісової галузі, а саме: працівників ДП «Львівське лісове господарство», ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», Львівська державна лісовпорядна експедиція, ДП «Львівлісозахист», ВП «Львівська лісонасіннєва лабораторія», працівників апарату Львівського ОУЛМГ, а також Національного лісотехнічного університету України, деревообробників та громадськості, яким небайдужа доля лісового господарства, та прийшли підтримати гасло «Реформі так, знищенню лісової галузі – ні!».

     Із вступним словом виступив голова Львівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Максимець Василь Йосипович. Він зазначив, що дана стратегія була прийнята з порушенням регламенту і навіть неузгоджена з Держлісагентством, Мінфіном, Мінюстом, Мінекономрозвитку та Мінприроди України. 23 листопада 2017 року було проведено всеукраїнські збори профспілкового активу лісогосподарської галузі, на яких було засуджено вищезазначену стратегію.

      В даному зібранні приймав участь голова первинної профспілкової організації апарату Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Репех Василь Петрович, який виступив на мирному мітингу та зачитав основні вимоги всеукраїнських зборів профспілкового активу лісогосподарської галузі, схвалених резолюцією «Щодо позиції профспілки у зв’язку із схваленням Кабінетом Міністрів України Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року».

    Свою стурбованість та підтримку вимог лісівників Львівщини від багатотисячного колективу Національного лісотехнічного університету України висловив проректор з навчально-виховної роботи НЛТУ України Борис Микола Михайлович, який озвучив «Звернення Національного лісотехнічного університету України та Лісівничої академії наук України до Кабінету Міністрів України щодо «Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року».

    Стурбовані рішенням Кабміну і ГО «Асоціація деревообробників і лісозаготівельників Львівщини», яку на мітингу представив її голова Когут Микола Васильович. та висловив занепокоєння щодо дальшого розвитку малого та середнього бізнесу в галузі деревообробки. 

       Свою рішучу та виважену позицію заявив і голова секретаріату Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Білас Степан Ярославович, який рішуче засудив позицію Міністерства аграрної політики щодо недоцільності обговорення з громадськістю стратегії реформування лісової галузі.

Повну підтримку мітингуючим задекларував і голова комісії екології та природних ресурсів Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації Верхоляк Роман Богданович. 

На завершення мітингу голова Львівської обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Максимець Василь Йосипович зачитав звернення учасників мітингу щодо недопущення знищення лісової галузі, яке було одностайно підтримано мітингуючими та передано голові Львівської обласної ради Ганущину Олександру Олександровичу, який брав участь у мітингу. 

   У своєму виступі Олександр Олександрович, звертаючись до присутніх, наголосив, що Стратегія розвитку лісового господарства, прийнята Урядом, відповідей на вкрай важливі питання для лісової галузі такі як: що робити з всиханням лісів, що робити з порятунком лісів центру, сходу і особливо півдня країни, як правоохоронні органи мають ефективно боротися із незаконними рубками – не дає. На наступному сесійному засіданні Львівська обласна рада буде просити Кабмін зупинити реалізацію цієї Стратегії, а також розробити реальний план реформування лісового господарства і наповнення лісової галузі життям.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Президент України підписав Указ щодо розвитку лісового господарства

23.11.2017

 

   Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 381/2017 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду». Цей Указ розроблено за результатами наради під головуванням Петра Порошенка щодо реформування та сталого розвитку лісового господарства, яка відбулася нещодавно в Івано-Франківську.

Глава держави доручив Кабінету Міністрів України розробити низку заходів щодо забезпечення сталого природокористування, розвитку лісів, удосконалення системи державного управління у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісових насаджень, ведення лісового господарства, а також збереження цінних природних комплексів та екосистем, розвитку заповідної справи України.

    Зокрема, доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо удосконалення системи фінансування та розвитку лісового господарства, зокрема, шляхом створення державного фонду розвитку лісового господарства, визначивши джерела його наповнення та напрями спрямування коштів, у тому числі передбачивши можливість зарахування до фонду рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

    Також Петро Порошенко доручив активізувати роботу з відтворення лісів, у тому числі збільшення їх площ, залісення не придатних для господарського використання угідь, прибережних смуг водойм, створення економічних стимулів щодо розширеного відтворення лісів та підвищення ефективності лісогосподарської діяльності.

     «…затвердити програму «Ліси України – 2030»; забезпечити проведення з урахуванням кращої світової практики національної інвентаризації лісового фонду України; підвищити ефективність ведення лісового господарства, не допускаючи при цьому обмеження управлінської та фінансово-економічної самостійності державних лісогосподарських підприємств», - доручається в Указі Президента України.

        Окрім того, в документі визначено низку заходів для посилення боротьби з незаконними рубками та обігом деревини.

     Зокрема, передбачено впровадження центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, єдиної державної системи електронного обліку деревини, у тому числі підтвердження походження деревини, з урахуванням європейських норм та стандартів.

    Надано доручення ужити вичерпних заходів щодо недопущення масового всихання хвойних лісових насаджень від пошкодження шкідниками та хворобами, у тому числі вдосконалити систему профілактики, оздоровлення та розширеного відтворення лісів, передбачати відповідне щорічне фінансування таких заходів.

    Також Указі йдеться про те, що необхідно передбачити під час доопрацювання проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік та під час розроблення проектів законів про Державний бюджет України на наступні роки видатки на належне фінансування заходів із ведення лісового господарства, охорони і захисту лісів.

З повним текстом Указу Президента України можна ознайомитися за посиланням: http://www.president.gov.ua/documents/3812017-23066 

dklg.kmu.gov.ua

     

Боротьба з браконьєрством 

    13 листопада 2017 року в мисливських угіддях Стрийської райради УТМР державним районним мисливствознавцем та працівниками держекоінспекції у Львівській області було затримано двох громадян з мисливською гладкоствольною рушницею та мисливською собакою. Дані громадяни незаконно вполювали одну особину козулі. На правопорушників було складено протоколи згідно чинного законодавства за статтею 85 ч.2.

 

 

 

Адміністрація підприємства              21.11.2017 року

Лісівники Львівщини підбили підсумки роботи за 9 місяців 2017 року

01.11.2017

 

31 жовтня 2017р. відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств. 

З першого питання «Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ за 9 місяців 2017 року» виступив начальник відділу економіки та фінансів Кисіль Б. В. 

Загальні обсяги відтворення лісів склали 2612 га. Зокрема, створено 1467 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 1195 га, що становить 46% від всього обсягу лісовідновлення.

Рубки формування та оздоровлення лісів проведено на площі 8,4 тис.га., в ході яких заготовлено 223,2 тис. кбм ліквідної деревини, в тому числі рубки догляду в молодняках проведені на площі 2,5тис. га.

За період з початку року підприємствами управління від всіх видів рубок заготовлено 641,9 тис. кбм. деревини, в тому числі на рубках головного користування – 416,0 тис. кбм.

Обсяг реалізації продукції склав 641,4 млн.грн., або 114% до минулого року.

Підприємствами управління сплачено до зведеного бюджету 161,7 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 24,3 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. З них до Державного бюджету сплачено 114,7 млн. грн., до місцевого бюджету — 47,0 млн. грн. Крім податків підприємствами управління за 9 місяців 2017 року сплачено Єдиного соціального внеску в сумі 46,4 млн. грн. 

Про стан ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь у Львівській області доповідав начальник відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Бурмас В. Р. З початку 2017 року мисливським господарством у Львівській області займалися сімдесят дев’ять користувачів мисливських угідь на площі 1млн 628тис. га. На початок року в області було зареєстровано понад 44 тисячі мисливців. Щорічно в мисливських угіддях області полює майже 16 тисяч місцевих мисливців, які провели обмін контрольних карток на сезон полювання. Станом на 01.11.2017 в області складено 48 протоколів на порушників правил полювання з них 30 протоколів (63%) складено працівниками державної лісової охорони. 

За матеріалами обліку мисливської фауни у 2016 та 2017 роках відповідно обліковано: зубрів – 65 – 75 голів, лосів – 69 - 73, оленів бл. – 1769 - 1803, оленів пл. – 48 - 43, олень Даніеля (лань) – 122 - 98, козулі – 15277 - 15500, кабанів – 4818 - 4700, разом копитних – 22168 – 22292 особини. Зайців – 45962 - 47089, вовків – 169 - 179, ведмедів – 74 – 75 голів. За результатами обліку основних видів мисливської фауни спостерігається стабільне зростання їхньої чисельності, за винятком лані та кабанів, та чисельності червонокнижних мисливських видів звірів. Також стабільною залишається кількість хижаків, чисельність яких регулюється кожним користувачем мисливських угідь області.

З питання «Про забезпечення виконання наказу Держлісагентства України від 06.10.2017 № 459 «Щодо стану та організації виконання лісоохоронних заходів на підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери управління Держлісагентства України» виступив головний спеціаліст відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Музика Р.П. Він повідомив, що з початку року по Львівському ОУЛМГ зафіксовано 1992 кбм незаконних рубок. 69,9 % незаконних рубок скоєно невстановленими лісопорушниками. З метою організації виконання лісоохоронних заходів на підприємствах Львівського ОУЛМГ розроблені заходи по покращенню стану охорони лісів від незаконних рубок та раціонального використання лісосировинних ресурсів лісогосподарськими підприємствами. Також звернуто увагу керівників щодо забезпечення виконання «Спільних заходів щодо боротьби з незаконними рубками і попередження нелегального використання деревини Львівського ОУЛМГ та Головного управління Національної поліції у Львівській області» від 19.01.2017 року» та посилити оперативну роботу відомчих рейдових бригад з охорони лісів від лісопорушень за участю працівників правоохоронних та природоохоронних органів і громадських інспекторів з охорони довкілля.

Начальник управління Анатолій Дейнека зобов’язав керівників підприємств опрацювати питання ефективного використання лісових ресурсів. Зокрема, щодо залучення інших джерел надходження коштів: заготівля другорядних лісових матеріалів та продукції побічного користування, рекреаційне використання лісів, вирощування садивного матеріалу для озеленення.

Наголошено керівникам підприємств на завершенні реалізації проектів, які фінансуються за кошти обласного бюджету, а це 1500,0т.грн., які були виділені на 2017 рік, згідно обласної цільової «Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017-2021рр.», та коштів, які були виділені з фонду охорони навколишнього природного середовища - 7730,0т.грн.

У 2018 році заплановано завершити проект будівництва лісового розсадника контейнерного типу в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Для цього необхідно залучити кошти обласного та державного екологічних фондів, а також власні кошти державних лісогосподарських підприємств області.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Ліс починається з насіння.

 

         Осінь – пора заготівлі лісового насіння. Лісівники ДП «Стрийський лісгосп» добре розуміють, що від якості заготовленого насіння залежить стан майбутніх лісів, адже з маленької насінини виростає тендітний сіянець з якого через 2 -3 роки вирощування в розсадниках буде хороший садивний матеріал для створення лісових культур. Тому, незважаючи на слабкий цьогорічний урожай жолудів дуба звичайного, працівники лісового господарства активно приступили до заготівлі жолудів. Перед проведенням заготівлі жолудів лісівники ретельно обстежили всі можливі місця збору, як звичайні насадження так і лісонасіннєві ділянки. Непоганий врожай жолудів виявили на постійних лісонасіннєвим ділянках, тому відразу приступили до його заготівлі. На даний час лісівниками ДП «Стрийський лісгосп» вже заготовлено понад чотири тонни жолудів та продовжується заготівля. Весь заготовлений жолудь, після апробації на лісонасіннєвій станції, буде висіяно на індивідуальних розсадниках підприємства.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

27.10.2017 року                                

 

На Львівщині триває осіння лісокультурна компанія

20.10.2017

 

 


    На сьогоднішній день державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ розпочато осінню лісокультурну компанію. Загалом від початку року лісогосподарськими підприємствами посаджено 1179 га лісових культур, в тому числі 135 га – за кошти обласного бюджету згідно «Програми розвитку лісового господарства області на 2017 – 2021 роки». Зокрема цієї осені за кошти обласного бюджету буде створено біля 80 га нових лісів. 

     Також підприємствами здійснюється підготовка грунту на ділянках, де буде проводитись лісовідновлення у наступному році. 

      З метою формування майбутніх цільових насаджень головних лісоутворюючих порід, лісогосподарськими підприємствами проведені агротехнічні догляди на площі більше 9 тис. га і лісівничі догляди за лісовими культурами і молодняками на площі більше 1100 га.

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

  

 

 

Поєднання лісів, науки і людей

21.09.2017

 

З 18 по 22 вересня в німецькому місті Фрайбург проходить ювілейний конгрес IUFRO (Міжнародної Спілки Лісових Дослідницьких Організацій), присвячений 125-річчю створення цієї організації. Заснована 17 серпня 1892 року Асоціаціаціями Лісових Експериментальних Станцій Німеччини, Австрії та Швейцарії Спілка виросла до світової організації, яка репрезентує більш ніж 15000 вчених-лісівників з понад 600 організацій - членів у 126 різних країнах.

На конгресі обговорюються п'ять основних тем:

- Ліси для людей;

- Ліси і зміни клімату;

- Ліси і лісові продукти для зеленого майбутнього;

- Біорізноманіття, екосистемні послуги і біологічні інвазії;

- Взаємодії лісу, ґрунту і води.

В роботі конгресу бере участь делегація вчених-лісівників та лісівників-практиків з Львівщини, яка вивчає найсучасніші теоретичні і прикладні розробки у лісовому господарстві та лісовій політиці. Зокрема, обговорюються питання впровадження засад наближеного до природи лісівництва з вченими із провідних університетів Європи та Північної Америки.

На фото: Спілкування начальника Львівського ОУЛМГ Анатолія Дейнеки

з президентом Ради лісівників Німеччини Георгом Шірмбеком

На фото: Зустріч з головою конгресу проф. Костянтином фон Тойффелем

На фото: Обговорення засад наближеного до природи лісівництва

з професором Вільямом Кіттоном (університет Вермонту, США)

 

Перехід до вибіркової системи рубань лісу на засадах наближеного до природи лісівництва

29.08.2017

 

    За ініціативи Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та підтримки Державного агентства лісових ресурсів України, Національного лісотехнічного університету України, громадської організації «Форза», 28 серпня в конференц-залі лісотехнічного університету проведено навчальний семінар для керівників та спеціалістів державних лісогосподарських підприємств на тему: «Використання вибіркової системи рубань лісу на засадах наближеного до природи лісівництва».

         У семінарі взяли участь перший заступник голови Львівської обласної ради Білоус А.В., начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства України Романовський В.Ф.,проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України Криницький Г.Т., експерт з питань лісового господарства та довкілля ГО «Форза» Дербаль Ю.Ю., генеральний директор обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Мельник В.М., Сенюк А.І. начальник управління охорони природних ресурсів та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, директори підпорядкованих підприємств, головні лісничі, лісничі, начальники відділів лісового господарства та керівники ланок з відведення і таксації лісосік та представники засобів масової інформації.

       Перший заступник голови Львівської обласної наради Білоус А.В. відзначив, що обласною радою (рішенням від 27.09.2016 року № 249) доручено всім постійних лісокористувачів області забезпечити перехід на використання вибіркової системи рубок лісу. Обласною радою виділені кошти Національному лісотехнічному університету України на підготовку проектів змін до чинних нормативно-правових актів, які мають стати юридичною нормою на загальнодержавному рівні. Облрада готова в подальшому виділяти кошти на лісовідновлення і розвиток лісового сектора на Львівщині.

 

   Начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства України Романовський В.Ф. відзначив, що рубки переформування деревостанів є складним і довготривалим процесом, результат і успішність якого напряму залежить від фахового рівня лісівників. Лісівники Львівщини вже набули значного досвіду у проведенні рубок переформування. За результатами огляду ділянок рубок переформування, які проводились з 2008 року в ДП «Сколівське лісове господарство» та ДП «Стрийське лісове господарство» позитивно оцінив їх щодо досягнення лісівничої мети.

      Проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України професор Криницький Г.Т. у своїй доповіді «Концептуальні засади запровадження в Україні наближеного до природи лісівництва» детально зупинився на етапах проведення рубок переформування насаджень та проаналізував результати проведення рубок переформування на 8-ми науково-виробничих стаціонарах в державних лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ з 2008 року. Також наголосив на тому, що перешкодою для ширшого застосування рубок переформування є недосконалість діючих правил рубок, над удосконаленням яких сьогодні працює група науковців Національного лісотехнічного університету України та практиків держпідприємств Львівського ОУЛМГ.

     Експерт з питань лісового господарства та довкілля ГО «Форза» Дербаль Ю.Ю. зазначив, що громадськість готова підтримати проведення таких заходів і допомогти в удосконаленні нормативно правових актів, а також поділився досвідом проведення рубок переформування деревостанів в Закарпатській та Івано-франківській областях та сусідніх Європейських країнах.

     На завершенні семінару начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека подякував всім учасникам семінару і наголосив, що після сьогоднішньої теоретичної частини в подальшому будуть проводитись польові семінари для навчання спеціалістів державних лісогосподарських підприємств. Відзначив, що перехід до вибіркової системи рубань лісу на засадах наближеного до природи лісівництва - це пріоритетний напрямок ведення лісового господарства в області.

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

Збережімо ліс від пожеж!

31.07.2017


Синоптики прогнозують найспекотніший тиждень з початку літа. 

За даними Укргідрометцентру у вівторок, 1 серпня, в Україні опадів не передбачається. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с.

Температура вночі 15-20°, у Карпатах вночі 11-15°, вдень 25-30°.
У вівторок, 2 серпня, також без опадів. Вітер південний, південно-західний, 3-8 м/с. Температура вночі 17-22°, вдень: 29-34°, на півдні місцями 35-37°.

Згідно з попереднім прогнозом Укргідрометцентру, спекотна погода збережеться до п'ятниці.

Значне потепління і відсутність опадів сприятиме підвищенню пожежної небезпеки в лісах, тому шановні громадяни, Львівське обласне управління звертається до Вас бути обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, не розводити багаття у недозволеному місці, не дозволяти дітям гратися з вогнем. Не випадково на в’їздах до лісу присутні шлагбауми, аншлаги, що закликають громадян берегти ліс від вогню та від засмічення побутовими відходами.


З початку 2017 року рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств управління складено 62 протоколи на порушників вимог пожежної безпеки в лісах.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону (тел.297-61-21) або органи місцевого самоврядування.

Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

Відділ охорони, захисту лісу та
мисливського господарства Львівського ОУЛМГ


Екскурсія студентів-екологів НЛТУУ


      Цього року ДП "Стрийське лісове господарство" в особі лісничого Федорківа Василя Юрійовича знову гостинно прийняло студентів Національного лісотехнічного університету України на одноденну ознайомчу екскурсію в межах проведення практики з дисципліни «Лісомеліорація девастованих ландшафтів». Дев'ять студентів-екологів (група ЕКм-51) з керівником, доцентом кафедри екології Башуцькою У.Б., 30 травня 2017 року ознайомились з основними напрямками діяльності Задеревацького лісництва.

      Студентів ознайомлено із принципами переформування існуючих насаджень, особливостями лісозаготівлі та лісовідновлення в різних екотопах, маркування та обліку деревини, проблемами всихання дуба черещатого та іншими практичними аспектами діяльності лісопромислового комплексу. Цікаво було спостерігати роботу лісових машин, експлуатацію лісових доріг у практиці. Особливо студентів цікавили питання лісовідтворення природним і штучним способами, проблеми пошкодження природного поновлення дичиною, організація мисливського господарства. Незабутні враження залишилися також від екскурсії містом Моршин.

 


     

 

 

    Як зазначає студент групи Роман Медвідь, отримані знання забезпечують розуміння технологічних прийомів переформування насаджень, шляхів формування стійких насаджень з акцентом на природне поновлення основних лісотвірних порід і будуть корисними у майбутній професійній діяльності інженера-еколога.

 

Доцент кафедри екології НЛТУУ                                             Башуцька У.Б.

30.06.2017 року

 

{PAGEBREAK}

Готуй сани влітку!

22.06.2017


     21 червня 2017р. відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств. 

           З питанням «Про підсумки роботи підприємств області в осінньо-зимовий період 2016-2017 років та завдання щодо забезпечення стабільної їх роботи у наступному осінньо-зимовому періоді» виступив начальник відділу лісових ресурсів, машин та технологій Львівського ОУЛМГ Ігор Коновалець. Він зазначив, що обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів за осінньо-зимовий період 2016-2017 років становив 5949,3 тонн умовного палива загальною вартістю 44,6 млн. грн. Порівняно з попереднім осінньо-зимовим періодом, відбулося збільшення загального обсягу споживання енергоносіїв на 2 % , при цьому у грошовому еквіваленті видатки збільшились на 7,0 млн. грн., або на 19 %, що обумовлено постійним підвищенням цін на енергоринку.

     Для теплозабезпечення виробничих і адміністративних приміщень підприємств області використовується 113 котлів різної потужності, із них 102 од. основні, 11 од. – резервні. На твердому паливі працює 100 котлів, на природному газі – 2. Питання переходу на власну теплогенерацію, де у якості енергоносія використовуються технологічні відходи деревини, залишається актуальним для підприємств області та установ. 

         Начальник управління Анатолій Дейнека наголосив кожному підприємству віднайти можливість для оновлення техніки та забезпечення енергозбереження.

 

         Колегія Львівського ОУЛМГ також розглянула результати планового аудиту у ДП "Радехівське ЛМГ" щодо законності та достовірності фінансової звітності, автоматизації бухгалтерського обліку, дотримання актів законодавства, планів, процедур з питань ведення лісового та мисливського господарства. Висновок щодо оцінки діяльності підприємства - умовно-позитивний.

        В ході засідання колегії проаналізовано підсумки проведення весняних лісокультурних робіт. Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень відмітив, що за даними технічного приймання, проведеного спеціалістами державних лісогосподарських підприємств весною 2017 посаджено 1466 га лісових культур, з них розподіл за станом якості та оцінкою дуже добрий стан – 450 га (31%), доброго стану – 941 га (64%), задовільного стану – 75 га (5%). Природне поновлення лісу забезпечено на площі 1145 га. Крім цього в лісових розсадниках посіяно насіння на площі понад 10,4 га, з них хвойних – 4,2 га та 6,2 га листяних і чагарникових порід. Закладено шкілки деревних та чагарникових порід на площі понад 3,4 га, де висаджено більше 220 тис. шт. саджанців основних деревних та чагарникових порід. Також весною цього року було закладено плантації новорічних ялинок на площі 4,3 га. 

         На засіданні також розглянуто питання щодо забезпечення охорони лісів від пожеж. На колегії був розглянутий наказ Держлісагентства України від 19.06.2017 року №242 про стан пожежної безпеки в лісах ДП «Буський лісгосп» та звернуто увагу директорів лісогосподарських підприємств на недопущення випадків лісових пожеж, вчасне їх виявлення, вжиття заходів з їх гасіння і передачі достовірної інформації в Львівське ОУЛМГ.

       Також обговорено питання щодо здійснення детального моніторингу ситуації розмноження шкідників лісу, особливо у хвойних насадженнях.

По всіх питаннях порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ


Суб’єктам підприємницької діяльності області!

 

Львівською обласною державною адміністрацією видано розпорядження від 13.04.2017 №292/0/5-17 «Про затвердження лімітів спеціального використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань» для постійних лісокористувачів області. З встановленими лімітами щодо заготівлі чорниці, малини, ожини, грибів та лікарської сировини можна ознайомитись на сайті Львівського ОУЛМГ та Львівської ОДА.

Заготівля другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань (ягоди, гриби, лікарські рослини) для потреб виробничої та комерційної діяльності відносяться до спеціального використання і провадяться за плату на підставі спеціального дозволу - лісового квитка. 

Суб’єктам підприємницької діяльності для отримання дозволу (лісового квитка) на заготівлю (плодів, ягід, грибів тощо) необхідно звертатись до постійних лісокористувачів (лісогосподарських підприємств), яким затверджені ліміти у встановленому порядку.

Надходження коштів від сплати рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів будуть спрямовані на рахунки місцевих рад та рахунки постійних лісокористувачів (лісогосподарських підприємств). Розміри рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2017 і наступні роки затверджені рішенням Львівської обласної ради від 25.04.2017 року №427.

 

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

12.05.2017



Вшанування пам’яті  загиблих героїв українського підпілля


        Як і кожного року традиційно 4 травня в Ілівському лісі Стільського лісництва біля каплички вшановували пам’ять загиблих вояків українського підпілля. На зустрічі були присутні лісівники Стільського і Роздільського лісництва, голова Миколаївської райдержадміністрації Тарас Оприск, заступник голови Миколаївської РДА Віктор Козоглодюк, голова партії «ОУН» Богдан Звозда, дослідник національних змагань Зіновій Горін, ветерани-воїни УПА, волонтери громадської організації «Миколаївська самооборона», а також юні пластуни та учні Стільської ЗОШ і небайдужі жителі навколишніх громад. "Пам’ятайте, шануйте та поважайте тих людей, які загинули у ті давні травнені дні, щоб ідея, проголошена ОУН-УПА, не затихла, а мала продовження. Не забувайте стежки до цієї каплиці, та до тих подій, про які сьогодні сказано".

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

10.05.2017р.

 

 

Спільними зусиллями збережемо ліс від вогню!

 

Шановні громадяни!

       З наближенням вихідних та святкових днів, Львівське обласне управління звертається до Вас бути обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, не розводити багаття у недозволеному місці, не дозволяти дітям гратися з вогнем. Не випадково на в’їздах до лісу присутні шлагбауми, аншлаги, що закликають громадян берегти ліс від вогню та від засмічення побутовими відходами.

      З початку 2017 року рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств управління складено 15 протоколів на порушників вимог пожежної безпеки в лісах.

    Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону (тел.297-61-21) або органи місцевого самоврядування.


Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.


Відділ охорони, захисту лісу та

мисливського господарства Львівського ОУЛМГ

28.04.2017 року

 

На Львівщині проведено Обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв

28.04.2017

  

 

 

27 квітня 2017 року Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді та Департаментом освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Львівською обласною організацією товариства лісівників України, за участі викладачів Національного лісотехнічного університету України проведено обласний конкурс учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.

З вітальним словом до учасників конкурсів виступили: начальник управління дошкільної, загальної середньої, професійної освіти, соціального захисту, позашкільної та виховної роботи, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки Львівської ОДА Книшик Світлана Іванівна, заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Громяк Юрій Орестович, директор Львівського обласного еколого-натуралістичного центру Кийко Андрій Олександрович, завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу НЛТУ України, доктор сільськогосподарських наук Осадчук Леонід Семенович.

 

 

У конкурсі змагалися 19 учнівських лісництв із 14 районів області (Бродівського, Буського, Городоцького, Дрогобицького, Жовківського, Золочівського, Миколаївського, Перемишлянського, Пустомитівського, Радехівського, Самбірського, Сколівського, Старосамбірського, Яворівського) та міста Червонограда.

 

В журі працювали науковці Львівського Національного лісотехнічного університету України: Осадчук Леонід Семенович, професор, доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу, Заячук Василь Яремович, доцент кафедри ботаніки, Тереля Іван Петрович, кандидат сільськогосподарських наук кафедри лісівництва, профільні спеціалісти Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та педагоги Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

 

 

У конкурсі учнівські лісництва представили: виставку досягнень учнівських лісництв, творчий звіт-презентацію учнівських лісництв та відкритий захист науково-дослідницьких робіт у галузі лісового господарства.

 

 

       За рішенням журі конкурсу були визначені переможці учнівських лісництв та нагороджені грамотами, кубками і призами Департаменту освіти і науки Львівської ОДА за: 

     

І місце

• учнівське лісництво Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району.

Керівники: Хомин Ольга Володимирівна – вчитель біології Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району, 

Токар Роман Ярославович – провідний інженер ДП «Сколівське ЛГ».

Члени учнівського лісництва: Хомин Анастасія, Опасіна Олександра, Тарахомин Сніжана.

ІІ місце

• учнівське лісництво Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4. 

Керівники: Малік Лілія Казимирівна – вчитель біології Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, 

Кінаш Лідія Лонгинівна – інженер лісових культур ДП «Бродівське ЛГ». 

Члени учнівського лісництва: Ковальчук Марія, Вихрист Роксолана, Кінаш Вікторія.

• учнівське лісництво Костенівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» Перемишлянського району.

Керівники: Комарницька Наталія Русланівна - вчитель біології Костенівського НВК«ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ» Перемишлянського району,

Дмитрах Тарас Андрійович - провідний інженер лісових культур ДП «Бібрське ЛГ».

Члени учнівського лісництва: Бурбулевич Соломія, Луків Павло, Шпат Христина.

ІІІ місце

• Соснівське учнівське лісництво Червоноградської ЗОШ І- ІІІ ст. № 14.

Керівники: Савіцька Наталія Григорівна – вчитель біології Червоноградської ЗОШ І- ІІІ ст. № 14,

Звір Василь Петрович - інженер лісових культур ДП «Жовківське ЛГ».

Члени учнівського лісництва: Пастушина Ольга, Шиш Василь, Югансон Артем.

• учнівське лісництво Сколівської академічної гімназії. 

Керівники: Мельниченко Наталія Олексіївна – вчитель біології і хімії Сколівської академічної гімназії,

Токар Роман Ярославович – провідний інженер лісового ДП «Сколівське ЛГ».

Члени учнівського лісництва: Юрків Богдан, Стебельська Анна, Цап Христина.

• учнівське лісництво Новоміської ЗОШ І-ІІІ ступенів Старосамбірського району.

Керівники: Полюга Людмила Василівна – заступник директора з НВР, вчитель географії ЗОШ І – ІІІ ступенів с. Нове Місто Старосамбірського району,

Васурчак Роман Ігорович – провідний інженер з лісоведення ДП «Старосамбірське лісомисливське господарство».

Члени учнівського лісництва: Бліда Вікторія, Лопушанський Ростислав, Павлишак Віталія.

За рішенням журі конкурсу були визначені переможці та нагороджені дипломами Департаменту освіти і науки Львівської ОДА:

за виставку досягнень учнівського лісництва

І ступеня

- учнівське лісництво Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району.

ІІ ступеня

- учнівське лісництво Червоноградської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 14,

- учнівське лісництво Бродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4.

ІІІ ступеня

- учнівське лісництво Новоміської ЗОШ І-ІІІ ступенів Старосамбірського району,

- учнівське лісництво Костенівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» Перемишлянського району, 

- учнівське лісництво Рудківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Самбірського району.

за творчу презентацію досягнень учнівського лісництва

І ступеня

- учнівське лісництво Костенівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ» Перемишлянського району.

ІІ ступеня

- учнівське лісництво Зозулівського НВК Золочівського району,

- учнівське лісництво Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району.

ІІІ ступеня

- учнівське лісництво Сколівської академічної гімназії,

- учнівське лісництво Берлинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бродівського району,

- учнівське лісництво Лапаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Пустомитівського району.

 

за науково-дослідницьку роботу в галузі лісового господарства

І ступеня

- Тарахомин Сніжана - учениця Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району.

ІІ ступеня

- Юрків Богдан - учень Сколівської академічної гімназії,

- Кушней Софія - учениця Сколівської ЗОШ-інтернату І-ІІІ ступенів.

ІІІ ступеня

- Ткачик Тетяна - учениця Немирівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Яворівського району,

- Бурбулевич Соломія - учениця Костенівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ДНЗ» Перемишлянського району,

- Корб’як Ірина - учениця Рудківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Самбірського району.

Переможці в номінації за кращу науково-дослідницьку роботу в галузі лісового господарства також були нагороджені подарунками Львівського лісівничого еколого-просвітницького центру.

 


Колектив учнівського лісництва Труханівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сколівського району буде представляти Львівську область у вересні 2017 року в Житомирській області на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

28.04.2017 року

 

Конкурс шкільних лісництв 2017 року….

 

      У четвер, 27 квітня, Львівським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, який відбувся на базі Львівського обласного управлінням лісового та мисливського господарства.

   

  Учнівське  лісництво  -  це  структурний підрозділ закладу освіти, який забезпечує потребу школярів, учнівської молоді в здобутті знань. умінь і навичок у галузі лісівництва, сприяє вихованню свідомого ставлення до праці, до охорони природи, використання та відтворення лісових ресурсів та вибору майбутньої професії. 

      У відкритті конкурсу взяли участь Начальник управління дошкільної, загальної середньої, професійної освіти, соціального захисту, позашкільної та виховної роботи, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки облдержадміністрації Книшик Світлана Іванівна, заступник начальника Львівського обласного управління лісового і мисливського господарства – головний інженер Громяк Юрій Орестович, представники Львівського лісотехнічного університету Заячук Василь Яремович., Осадчук Олег Леонідович.

Учасники конкурсу захищали науково-дослідну роботу в галузі лісового господарства «Важливість берегозахисних смуг на прикладі р. Колодниця», представляли творчу презентацію про роботу учнівського лісництва, взяли участь у виставці досягнень учнівського лісництва.

 

 

 

   Участь в конкурсі взяли учні Роздільської ЗОШ I-III ступенів Бурій Юрій Олегович, Мацкула Олег Іванович, Курик Мар’яна Ігорівна. Керівник учнівського лісництва Оприск Тетяна Михайлівна, вчитель біології Роздільської ЗОШ I-III ступенів, представник базового лісового господарства: Дейнека Михайло Анатолійович - лісничий Роздільского лісництва ДП «Стрийський лісгосп».

   По завершенні конкурсу учні були нагороджені дипломами.  Роздільське шкільне лісництво отримало грамоту Департаменту освіти і науки України Львівської ОДА.

 

Інженер лісового господарства II кат.                                           Р.М. Ушневич

28.04.2017 р.

 

 

 {PAGEBREAK)

Два підприємства Львівського ОУЛМГ увійшли в топ–30 найбільших платників Львівщини до Держбюджету

13.04.2017

 

 

 

Державною фіскальною службою України у Львівській області визначено ТОП - 30 найбільших платників Львівщини до Державного бюджету України. Про це повідомили в ГУ ДФС у Львівській області. Серед них є два підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, а саме: ДП «Стрийський лісгосп» та ДП «Бродівський лісгосп».

 

 

У I кварталі цього року державними лісогосподарськими підприємствами, що входять в структуру Львівського ОУЛМГ до Держбюджету сплачено 32,3 млн. грн, з них:


ДП «Стрийський лісгосп» - 5,6 млн.грн.

ДП «Бродівський лісгосп» - 4,5 млн.грн.

 

З переліком 30 найбільших платників податків можна ознайомитися за посиланням https://www.facebook.com/sfs.lviv/

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 


Птахи – наші друзі!!!

 

        На дворі весна. Рання або пізня, у кого як. У когось плюс 20, а подекуди тільки зійшов сніг. Але багато жителів великих міст мріють, засинаючи і прокидаючись, чути веселі пташині трелі. Птахи працьовиті й чистоплотні. Вони – наші помічники, бо доглядають дерева - поїдаючи комах. Роблять те, що людям не під силу - рятують тонни зерна від шкідників. У великих містах з цим, як завжди, проблеми. З птахами. Як їх «приманити»? Можливо допоможе шпаківня ...

     На продовження Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках» 11 квітня державною  лісовою охороною Роздільського та Стільского лісництв, зокрема лісничим Роздільського лісництва Михайлом Дейнекою, помічником лісничого Богданом Козловським, лісничим Стільського лісництва Юрієм Пелиньо та помічником лісничого Тарасом Козловським, разом із учнями Стільського НВК виготовили шпаківні та провели свято зустрічі птахів під гаслом: «Птахи наші друзі». Виготовлені заздалегідь шпаківні розвісили в держлісфонді  Роздільського лісництва ДП «Стрийське лісове господарство» поблизу смт. Розділ.

 

 

 

 

    Розвішувати штучні гнізда потрібно таким чином, щоб не завдавати шкоди деревам - краще за допомогою дроту. Не розвішувати багато гніздівель в одному місці, поблизу один одного - бо велика частина шпаківень залишиться незайнятою. Шпак – птаха примхлива та поважна, до того ж з характером. Навіть літки на сусідніх шпаківнях повинні «дивитися» в різні боки – не дай Бог зранку побачити свого сусіда!

    У шпаківнях можуть оселитися різні птахи - шпаки, синиці, горихвістка, мухоловки - пеструхи. 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"

12.04.2017 року



Допомога в озелененні Роздільскої ЗОШ


         В рамках проведення Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» в квітні місяці поточного року працівники Роздільського лісництва  на чолі з лісничим Дейнека М.А. допомогли в проведенні озеленення  території Роздільської ЗОШ І–ІІІ ступенів.

     Спільними зусилями разом із старшокласниками школи, на чолі із заучем Роздільскої ЗОШ І-ІІІ ступенів Мартинюк І.М. було висаджено саджанці ялиці білої в кількості 70-80 шт., клена-явора – 20-25 шт. та каштана кінського – 30 шт.

 

 

 

 

    Зауч Роздільскої ЗОШ І–ІІІ ступенів Мартинюк І.М. висловив подяку працівникам Роздільського лісництва за наданий для озеленення посадматеріал та активну участь і допомогу за проведену роботу. В свою чергу, працівники ДП «Стрийський лісгосп» зауважили, що подальша співпраця і допомога продовжиться і надалі.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

11.04.2017 року

     

Зустріч науковців із Румунії

        У суботу, 08 квітня 2017 року, в рамках Міжнародного семінару, на Львівщині перебувала група з 22 науковців із Румунії. Дану делегацію супроводжували ректор Національного лісотехнічного університету України, академік НАН України, професор Туниця Ю.Ю., проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України, доктор біологічних наук, професор Криницький Г.Т. та начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Дейнека А.М.

    В рамках робочої зустрічі група відвідала ДП «Стрийське лісове господарство», яке представляли директор Павлів Р.Й., головний лісничий Левчук О.Р. та лісничий Задеревацького лісництва  Федорків В.Ю., з метою вивчення передового прогресивного досвіду проведення рубок переформування деревостанів на прикладі науково-виробничого стаціонару «Моршинський», який було закладено у 2008 році Національним лісотехнічним університетом  України спільно з Львівським обласним управлінням лісового і мисливського господарства на території держлісфонду Задеревацького (колишнього Моршинського) лісництва ДП «Стрийський лісгосп» на площі 0,8га.

 

 

 

 

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

10.04.20017 року

Допомагаємо у проведенні спільного благоустрою!


       

         Весна є світлою порою, яка викликає піднесений настрій, надихає на добрі справи, викликає бажання очистити, вдосконалити свою оселю, господарку, душу і таким чином змінити світ. Ніхто крім нас самих не зможе допомогти собі та природі.

     З приходом весни в ДП «Стрийський лісгосп»  паралельно з Акцією «Майбутнє лісу у твоїх руках» проводиться місячник благоустрою та озеленення території. Вже чимало зроблено, закінчуються роботи по посадці лісу на минулорічних вирубках, частково заліснені зруби цього року, проводяться доповнення лісових культур.

     Працівники лісгоспу до  Великодніх свят планують закінчити роботи по прибиранню лісового фонду та території вздовж лісових доріг, що проходять через лісові масиви підприємства від побутового сміття, якого вже зібралося в лісах чимало.

      01 квітня 2017 року на запрошення селищного голови смт. Дашава Т.В. Греськіва, щодо проведення благоустрою території навколо сміттєзвалища біля смт. Дашава, взяли участь працівники державної лісової охорони Дашавського лісництва – лісничий З.В. Лужецький та пом. лісничого В.С. Боднар, а також жителі навколишніх будинків. Силами учасників даного заходу було проведено прибирання навколишьної території від сміття та висаджено молоді дерева дуба звичайного, які були викопані з власного розсадника Роздільского лісництва та переданий для висадження Дашавській селищній раді.

 

 

 

      Селищний голова  Т.В. Греськів висловив подяку працівникам Дашавського лісництва за допомогу та поставці посадматеріалу.

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

03.04.2017 р.

 

Тиша в лісі

 

Збережемо деревце в долині,

Щоб шуміло на тугих вітрах,

Стане більше цвіту Україні,

В ній зів’є своє гніздечко птах.

Збережімо річку і криницю.

Пізнаваймо глибше, до пуття

Відкриваймо кожну таємницю,

Зберігаймо землю і життя.

 

      На території області відповідно до статті  39 Закону України «Про тваринний світ» з 1 квітня по 15 червня встановлюється період тиші для охорони середовища існування, умов масового розмноження та шляхів міграції диких тварин. Як повідомляють у Департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА, у період масового розмноження диких тварин забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення раллі та інших змагань на транспортних засобах). 

   

 

      Підприємства, установи, організації і громадяни при здійсненні будь-якої діяльності, що впливає або може вплинути на стан тваринного світу, зобов’язані забезпечувати режим тиші.

       Працівниками Державного підприємства «Стрийське лісове господарство» проводитимуться рейдові огляди по попередженню факторів підвищеного шуму в лісі у період масового розмноження диких тварин.

      Варто зазначити, що в результаті їх виявлення винні особи за порушення вищезазначених вимог притягуватимуться до адміністративної відповідальності відповідно до статті 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

      Не знищуй нашу рідну домівку – природу:не сміти, не порушуй тишу в лісі, не лякайте нас, не ловіть і не беріть додому наших безпомічних малюків. Не беріть їжаків з лісу. Для їжака ліс – рідний будинок.Він поїдає його шкідників.У неволі, у куточках природи їжаки схильні до різних хвороб і потім стають їх переносниками.

Адміністрація ДП "Стрийський лісгосп"

01.04.2017 року

 

Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» 2017 року триває…

 

       В рамках проведення Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» 24 березня працівники ДП «Стрийський лісгосп» на чолі з головним лісничим Левчуком О.Р. спільно із заступником голови Стрийської райдержадмінстрації Мелень О., представниками райдержадміністрації, головою Підгірцівської сільської ради Берник М.В., директором Верчанської СЗОШ І-ІІ ступенів Грицишином Т.С., учнями школи разом із рідними загиблих посадили сквер пам’яті загиблому учаснику АТО Тарасу Яворському.

 

 

       Перед початком закладки скверу, директором Верчанської СЗОШ І-ІІ ступенів Грицишином Т.С. проведено урочисту лінійку на якій виступив головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп» Левчук О.Р., якмй розповів про мету акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках» та наголосив на тому, що у Верчанській СЗОШ І-ІІ ступенів у 2017 році планується створити нове шкільне лісництво.

 

 

 

       Також цього дня в Лотатницькому лісництві в кв.332 вид.16.1 на площі 1,9 га у садінні лісових культур взяли участь працівники апарату управління Стрийської райдержадміністрації на чолі із першим заступником голови райдержадміністрації Любомиром Кащуком.

Перед початком роботи директором ДП «Стрийський лісгосп» Р.Й. Павлівим було проведено інструктаж по техніці безпеки та технології посадки дерев, а також подальший догляд за ними та про очікуваний результат в майбутньому.  Також розповів учасникам заходу, що пріоритетним напрямком розвитку лісогосподарської галузі на сьогодні є забезпечення розширеного відтворення лісів. 

 

 

 

       В процесі заліснення лісокультурної площі було посаджено 9,5 тис. шт. сіянців дуба звичайного. Лісівники Стрийщини, та усі хто брав участь по відтворенню лісу сподіваються, що молоді дубки які були посаджені усі приймуться, та впевненні, що дібровам Стрийщини бути!

 

Адміністрація ДП "Стрйиський лісгосп"

27.03.2017 року

 

Держслужбовці Стрийщини долучились до акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках»

24 березня

Нещодавно стартувала вже традиційна Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках». Стрийські лісівники завжди беруть активну участь і є організаторами цілої низки заходів в рамках цієї акції. Турбуючись про наповнення рідного краю лісовим багатством, 24 березня працівники апарату, відділів та структурних підрозділів Стрийської райдержадміністрації на чолі із першим заступником голови райдержадміні-страції Любомиром Кащуком взяли участь в акції «Майбутнє лісу - у твоїх руках», вирушивши до Лотатницького лісництва, де разом з лісівниками висаджували дуб на площі у 1,9 га. 

DSCN2389

Перед початком роботи директор ДП «Стрийське лісове господарство» Ростислав Павлів розповів учасникам заходу, що пріоритетним напрямком розвитку лісогосподарської галузі на сьогодні є забезпечення розширеного відтворення лісів. Він провів короткий інструктаж з технології висадки дерев, заліснення території, розповів, як правильно висаджувати саджанці та доглядати за ними, щоб вони прийнялися і добре росли, запросив присутніх зробити посильний внесок у відновлення лісу. 
DSCN2400

Державні службовці добре потрудилися, створюючи нову заліснену ділянку. Вони сподіваються, що усі дерева приймуться і через кілька років молоденькі дубки милуватимуть око усіх любителів природи.
Любомир Кащук подякував лісівникам за можливість долучитися до такої доброї справи і підкреслив, що кожен, хто взяв участь в акції, мав добру нагоду ще раз продемонструвати свій високий громадянський обов’язок подбати про наш ліс та внести часточку своєї праці заради його благополуччя. Адже відтворення лісових насаджень, створення нових лісів, як кажуть, свята справа, що працює на майбутнє краю і держави.

DSCN2432

DSCN2402

 
 ПРИМІТКА: стаття із офіційного сайту Стрийської РДА
 
 

{PAGEBREAK}

Сьогодні – Міжнародний день лісів

21.03.2017


      Сьогодні, 21 березня весь світ святкує День лісів. Традиція святкування Дня лісу була заснована в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства і сільського господарства. 

      День лісівництва святкується у день весняного рівнодення у Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і символом нового життя та нових починань. День лісу відзначає внесок лісів та лісового господарства у життя суспільства. Щороку в цей день фахівці з усього світу обговорюють користь лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу. Люди можуть дізнатися про стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без завдання шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

      На Львівщині і в цілому по Україні у Міжнародний день лісів стартує акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка проводиться протягом останніх 12 років. Під час акції кожен громадянин має можливість посадити дерево або долучитись до створення нових лісів.

Календарний план проведення акції розміщений на сайті Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства і державних лісогосподарських підприємств.

      За період проведення весняної лісокультурної компанії та акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» заплановано посадити 1250 га лісів, в тому числі за участі громадськості, учнівської молоді, представників органів влади та ЗМІ на площі близько 200га, де буде висаджено понад 120тис. шт. саджанців, провести озеленення парків, скверів, територій шкіл, міст, сіл районів тощо. Крім того, буде організовано проведення майстер-класів з садіння лісу, живцювання, щеплення деревних порід, посіву лісового насіння на базі лісогосподарських підприємств області.

   Запрошуємо усіх небайдужих громадян до участі в акції. Сьогодні у Міжнародний день лісів заплановані заходи із садіння лісу у Винниківському лісництві ДП «Львівський лісгосп», Зіболківському лісництві ДП «Жовківський лісгосп» і інших лісогосподарських підприємствах.

 

Відділ лісового господарства 
Львівського ОУЛМГ


 Спільна посадка лісових культур із держслужбовцями Миколаївського району

 

     В рамках проведення Акціії «Майбутнє лісу у твоїх руках» 2017 року  в Роздільському лісництві 17.03.2017 року проведено садіння лісових культур в кв.81 вид.17 на площі 1,5 га по основній породі дуб звичайний.

      До участі в  Акції були запрошені та прийняли участь голова Миколаївської райдержадміністрації Т.П.Оприск, голова Миколаївської районної ради Т.Б. Зубрицький, учні Роздільського шкільного лісництва на чолі із заучем Роздільської ЗОШ І-ІІІ ступенів І.М.Мартинюк, а також працівники ДП «Стрийський лісгосп» на чолі із директором Р.Й. Павлівим та головним лісничим О.Р. Левчук.

     

 

 

 

 

 

     

        Чудова погода цього дня сприяла проведенню та успішному завершенню робіт по садінню лісових культур.

     Перед початком робіт, директором лісгоспу Р.Й. Павлівим проведено інструктаж по техніці безепеки та правильному садінню лісових культур. Після проведення інструктажу всі дружньо приступили до садіння лісових культур. Пройшло якихось 2 години і робота по залісненню лісокултьтурної площі була завершена. Чудовий настрій та позитивні  враження від проведних робіт по відтвореню лісу залишились у всіх учасників Акції.

         Лісничий Роздільського лісництва М.А. Дейнека висловив щиру подяку усім учасникам Акції.

 

                 Інженер лісового господарства

ДП «Стрийський лісгосп»                                                 Ушневич Р.М.       20.03.2017 року

 

Акція “Майбутнє лісу в твоїх руках - 2017” - стартує!

Вклонімось ми оцій людині,

Яка в важких умовах – нині,

Саджає ліс, його плекає

І більш нічого не бажає!

 

      Ліс – одне з найбільших багатств Землі! Люди, живучи на лоні природи, протягом тисячоліть пристосовувались до природного середовища. Споконвіку люди користувалися продуктами лісу – деревиною для будівництва осель, лікарською сировиною для покращення здоров’я, ласували дикоростучими плодами та ягодами, заготовляли гриби, полювали в лісі на дичину, знаходили притулок в лісових нетрях у часи лихоліття.

       З метою пропагування принципів сталого ведення лісового господарства, підвищення обізнаності населення про ліс та лісове господарство та відродження традицій українського народу щодо шанобливого ставлення та любові до природи головний лісничий ДП „Стрийський лісгосп” Левчук О.Р., в рамках підготовки до проведення акції „Майбутнє лісу в твоїх руках” 14.03.2017 року провів технічну раду з лісничими всіх лісництв на якій було розроблено організаційні заходи щодо проведення акції, призначено відповідальних осіб за хід проведення акції, поставлено завдання ознайомити всю громадськість регіону про мету і учасників акції, залучити до участі в акції якомога більшу кількість учнівської молоді та громадськості.

       

       До участі в акції запрошуються учнівська молодь загальноосвітніх навчальних закладів (старшокласники), педагоги, представники ЗМІ та органів місцевого самоврядування, депутати, керівники влади всіх рівнів, громадські організації, свідомі громадяни нашого краю. Працівники відділу лісового господарства ДП „Стрийський лісгосп” та лісничі всіх лісництв проводитимуть лекції в загальноосвітніх закладах (в зоні діяльності нашого підприємства) на лісівничі теми. Працівниками лісової охорони Стрийщини проводиться роз’яснювальна, інформаційно-пізнавальна робота серед населення щодо екологічного, економічного, рекреаційного значення лісів, важливості їх збереження та примноження. Важливою ланкою у виховній роботі серед молоді є залучення їх до роботи по охороні та розселенню мурашників, виготовлення та розвішування шпаківень, розчищення джерел та криниць.

Одночасно з проведенням акції „Майбутнє лісу у твоїх руках» проводитиметься конкурс на кращий малюнок серед школярів молодших класів та кращий твір серед учнів старших класів.

          Головною метою Акції є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у створенні лісів, підвищення довіри громадськості до діяльності лісогосподарської галузі. 

       З настанням тепла лісівники Стрийщини активно включились у проведення лісовідновлюваних робіт. Так лісівники Задеревацького лісництва провели садіння плантаційних лісових культур модрини європейської в кварталі 537 виділ 14.1 на площі 1,0 га. Модрина європейська – цінна швидкоростуча лісова порода була посаджена  на ділянці, де раніше ріс граб звичайний. В майбутньому, коли модрина досягне віку плодоношення, на цій ділянці проектується проводити заготівлю лісового насіння.

      У садінні лісових культур дуба звичайного в Задеревацькому лісництві квартал  538, виділ 4.3 на площі2,3 гаприйняли участь жителі навколишніх сіл. Хоча примхлива весняна погода трішки заважала проведенню робіт та посадку все ж було завершено вчасно.

        В загальному  за період проведення Акції (з 15.03.2017 р. по 15.05.2017р)  ДП «Стрийський лісгосп» разом із учнівською молоддю, жителями навколишніх сіл, громадськими активістами, представниками органів місцевого самоврядування та іншими небайдужими громадянами планує висадити 826 тис.шт сіянців основних лісоутворюючих порід, а саме: дуба звичайного, дуба північного, модрини європейської, ялиці білої, сосни звичайної  та ялини звичайної.

      ДП «Стрийський лісгосп» запрошує усіх бажаючих громадських активістів та представників організацій, а також не байдужих до лісу, долучитись до проведення Акції.

       Інженер лісового господарства

ДП «Стрийський лісгосп»                                                Ушневич Р.М.         

15.03.2017 року

 

БУДЬМО ОБЕРЕЖНИМИ З ВОГНЕМ У ЛІСІ!


       Ліси – національне багатство України. Це знає кожен. Та статистика свідчить, що кожного року в нашій державі виникають тисячі лісових пожеж, які знищують кілька тисяч гектарів лісу. Завдані ними збитки обчислюються мільйонами гривень. На боротьбу з лісовими пожежами залучаються значні сили.

     Причинами виникнення пожеж є недбала поведінка людей з вогнем, порушення правил пожежної безпеки та природні явища. Та, відомо, що 90% пожеж виникає з вини людини.

Рівень пожежної небезпеки для лісів Стрийщини, Жидачівського та Миколаївського районів зумовлений, в основному, не стільки природо-кліматичними факторами, як соціальними. Особливо це стосується курортних лісів Моршина та лісів, що примикають до сільськогосподарських угідь, де щовесни та щоосені люди випалюють суху траву. У нашій місцевості саме ВИПАЛЮВАННЯ ТРАВИ на полях, ланах та приватних городах  призводить до поширення вогню до лісів, при цьому, гине жива флора та фауна на площі у кількадесят га. в межах 1-го району ( в більшості це зайчики, полівки та куріпки).

Лісівники Стрийського лісгоспу, просять усіх дотримуватися правил пожежної безпеки у лісі, а саме:

-         не проводити спалювання минулорічних трав поблизу лісових масивів;

-         не розкладати в лісі вогнищ в місцях, не відведених для цієї мети;

-         не викидати в лісі запаленні сірники і недопалки;

-         не заїжджати  у ліс автотранспортом в місцях, заборонених для проїзду та стоянки машин.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Порушення будь-якої з цих вимог може призвести до пожежі в лісі.

При виявленні лісової пожежі зробіть все, щоб її погасити. Якщо ви не змогли зробити цього самі, то повідомте про пожежу в лісництво та пожежну охорону за телефоном 101.

Працівники державної лісової охорони сподіваються на розуміння з боку громадян.

НАГАДУЄМО!!! За порушення вимог правил пожежної безпеки в лісі винні будуть притягуватись до відповідальності згідно з діючим законодавством.

 

АДМІНІСТРАЦІЯ ДП "СТРИЙСЬКИЙ ЛІСГОСП"

13.03.2017 року

 

 

 

Збережемо життя первоцвітам!

 

          Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Але не поспішайте рвати це диво…

      Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, проліски та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України. Тож виходить, що найчарівніші, найніжніші створіння природи потребують нашого захисту. За свою ніжну красу ці рослини постійно стають жертвами людини. Їх безжально рвуть на букети, іноді просто зривають і викидають. Таке ставлення до первоцвітів призводить до того, що ми все рідше можемо милуватися ними у весняному лісі. При зборі квітів під ногами гинуть насіння, сходи та цибулини, що  формуються в момент цвітіння.

    Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати.

      Збираючи і продаючи первоцвіти - ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності 30% ранніх видів рослин, занесених до Червоної книги України.

       З метою ефективного захисту ранньоквітучих рослин необхідно діяти у кількох основних напрямках: перший – заклик не допускати масову заготівлю первоцвітів; другий –  не купувати первоцвітів; третій – припинити випадки торгівлі.

        Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі… Зривання червонокнижної квітки в Україні згідно з українським законодавством тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

      Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

      Проте більшу роль в охороні первоцвітів мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. Лише доклавши спільних зусиль, вдасться подолати таке ганебне явище, як масова заготівля первоцвітів. Нагадуємо, що збір та торгівля первоцвітами в Україні заборонена низкою законів, зокрема, законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ». 

 

Інженер з охорони і захисту лісу

06.03.2017 року

 

Зміна дати проведення аукціонних торгів

01.03.2017

 

           У зв’язку із організаційними питаннями щодо проведення аукціонних торгів необробленою деревиною заготівлі другого кварталу 2017 року державних лісогосподарських підприємств у Львівській області, торги переносяться з 6 березня 2017 року на 13 березня 2017 р.

Торги проводитиме Товарна Біржа «Товарно Сировинна Біржа «Галконтракт».

Місце проведення торгів: м. Львів вул. Щирецька, 36, ВЦ "Південний-EXPO", торгівельна лінія "Щирецька,36", другий поверх.

    Ознайомитись з бюлетенем аукціонних торгів можна на сайті біржі https://tsbgalcontract.org.ua/

         Запрошуємо усіх учасників ринку – вітчизняні деревообробні підприємства прийняти участь в аукціонних торгах.

Просимо вибачення в усіх за тимчасові незручності.

Слідкуйте за нашими повідомленнями.


Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ

Департамент цивільного захисту ЛОДА закликає краян не палити сухостій

27 лютого 2017р, Новини. Департамент з питань культури, національностей та релігій, Прес-служба ОДА

 

На території області протягом декількох останніх днів зареєстрували 27 випадків самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків на великих площах. Відтак мешканців Львівщини закликають не спалювати сухостій задля уникнення пожеж в екосистемах та нагадують про адміністративну відповідальність.

Про це повідомив в.о директора департаменту з питань з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Олександр Харчук.

За його словами, випадки самовільного спалювання сухої рослинності протягом останніх днів зареєстрували у Городоцькому, Дрогобицькому, Жидачівському, Кам’янка-Бузькому, Мостиському, Миколаївському, Сколівському, Стрийському і Старосамбірському районах та у містах Львові, Стебнику і Червонограді.

Відтак у департаменті з питань цивільного захисту облдержадміністрації мешканцям області вкотре нагадують, що пожежі в екосистемах завдають величезну шкоду ґрунтам, рослинному та тваринному світу, а також забруднюють навколишнє середовище та шкодять здоров'ю людини.

Також краян застерігають, що відповідно до чинного законодавства за випалювання стерні передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від 170 до 340 грн і на посадових осіб - від 850 до 1190 гривень. А за порушення, вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, штрафи зростають удвічі.

Примітка: стаття із сайту Львівської РДА

 

Збережемо рослини-первоцвіти!

 

Рослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це - перші розквітлі рослини після довгої зими.

На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні та протягом весняних свят (лютий-травень). Прикро, що на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці червонокнижних весняних квітів.

Заради декілька-денного букету з квіток підсніжника, шафрану чи інших первоцвітів ми завдаємо природі великої шкоди.


Відповідно до вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України» щороку природоохоронці, правоохоронці та лісівники Львівщини долучаються до проведення акції «Первоцвіт», контролюють недопущення збору та заготівлі рослин, занесених до Червоної книги України.

Не зайве нагадати, що за знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Охорона навколишнього середовища має бути першочерговим завданням кожного громадянина. Тільки така співпраця допоможе зберегти та відновити природне різноманіття нашої держави.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства закликає усіх громадян утриматися від збирання та придбання ранньоквітучих рослин. Бережіть природу!


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

23.02.2017

Відбулася лісокультурна Рада Львівського ОУЛМГ

 

       16 лютого 2017 року в приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства проведено засідання «Лісокультурної Ради Львівського ОУЛМГ». До складу лісокультурної Ради входять науковці  Національного лісотехнічного університету України проф. Гузь М.М., та проф. Дебринюк Ю.М., а також головні лісничі державних лісогосподарських підприємств, інженери лісових культур та працівники лісового відділу управління. Відкрив засідання голова лісокультурної Ради - перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П.

          На засіданні лісокультурної Ради розглянуто всі проекти лісових культур та природного поновлення складені державними лісогосподарськими підприємствами на 2017 рік. Широке їх обговорення дозволяє найефективніше використати потенціал лісокультурної площі. Розгляд проектів за участі науковців підкреслює надзвичайно важливий зв'язок науки і виробництва в питаннях відновлення лісів та дозволяє лісівникам пересвідчитись у правильності своєї роботи, їхні зауваження та пропозиції завжди знаходять своє втілення на практиці.

 

    Після рецензування лісокультурною Радою проектів лісових культур та природного поновлення із врахуванням пропозицій та поправок, відповідно до розпорядження Львівського ОУЛМГ від 01.12.2015 року № 18 «Щодо механізмів громадського контролю в лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ», зведені відомості проектів лісових культур та природного поновлення будуть висвітлені на офіційному сайті Львівського ОУЛМГ та на сайтах державних лісогосподарських підприємств.


Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

16.02.2017 р.


Львівська обласна рада ухвалила Програму розвитку лісового господарства Львівщини на 2017 – 2021рр.

 

        Сьогодні, 14 лютого на сесії обласної ради ухвалили Програму розвитку лісового господарства Львівщини на 2017 – 2021 роки, згідно якої цьогоріч передбачено виділення 2,5 млн грн. з обласного бюджету на ведення лісового господарства.

  Обласна цільова Програма розроблена спільно з постійними лісокористувачами області, Національним лісотехнічним університетом України, департаментом економічної політики Львівської облдержадміністрації та громадськими організаціями.

          Метою Програми є визначення основних напрямів збалансованого розвитку лісового господарства області, спрямованих на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій, охорону і захист лісів, їх раціональне використання та відтворення.

         Задля досягнення цієї мети, обов’язок усіх постійних лісокористувачів Львівщини вести лісове господарство таким чином, щоб забезпечити постійне збереження біологічного різноманіття лісів, їх високої продуктивності та відновлювальних процесів, життєздатності і спроможності виконувати всі важливі захисні, екологічні, господарські і соціальні функції на місцевому, національному і глобальному рівні.

              Основними результатами реалізації програми будуть: 

- забезпечення збереження біологічного різноманіття та покращення лісоресурсного потенціалу області за рахунок ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва;

- забезпечення лісовідновлення на усіх ділянках, де були проведені суцільні вирубки;

- забезпечення зайнятості більш ніж 10 тисяч працівників з гідною оплатою праці та високим ступенем соціального захисту;

-за час дії Програми лісокористувачами області до зведеного бюджету буде сплачено близько 1,2 млрд.грн. податків, в тому числі до місцевого бюджету – 0,5 млрд.грн.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

14.02.2017р.

 

 

ДО УВАГИ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗМІ ТА ГРОМАДСЬКОСТІ

 


16 лютого 2017 року о 10.00 год. в залі засідань Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбудеться захист проектів лісових культур та природного поновлення на 2017 рік, за участі членів обласної лісокультурної ради, головних лісничих підприємств, інженерів лісових культур.

Запрошуємо представників засобів масової інформації та громадськості прийняти участь в роботі Лісокультурної ради.

Місце проведення: м. Львів, вул. Яворницького 8Б (зал засідань Львівського ОУЛМГ, II-ий поверх).

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ 

13.02.2017р.


Головний пріоритет – перехід на засади наближеного до природи лісівництва


       Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ у 2016 році заготовлено 1132 тис.м3 деревини, що на 55 тис.м3 менше ніж у попередньому році. Від рубок головного користування заготовлено 624,3 тис.м3 і 507,7 тис.м3 від рубок поліпшення якісного складу лісів.

      Площа рубань лісу у 2016 році зменшилась у порівнянні з минулим роком на 1177 га або 7%. Рубки головного користування проведені на площі 2571 га, в тому числі поступових і вибіркових – 996 га. Частка поступових рубань лісу в загальній площі рубок головного користування склала 39%.

      Суцільні санітарні рубки проведені на площі 908 га із загальним запасом 282449м3, що на 211га та 69750м3 менше ніж у 2015 році. В рахунок рубок головного користування суцільні санітарні рубки проведені на площі 134 га із загальним запасом 44329м3. Частка суцільних санітарних рубок склала 25% від загального обсягу заготівлі деревини в 2016 році.

      Вибіркові санітарні рубки у 2016 році проведені на площі 5970га із загальним запасом 110178, що 1028 га та 18452м3 менше ніж у попередньому році. 

Рубки догляду за лісом проведені на площі 4457га, в тому числі догляди в молодняках - 2907 га.

      У 2016 році показник використання загального річного приросту деревини підприємствами Львівського ОУЛМГ склав 62%, що є нижчим ніж в країнах Європейського Союзу, де цей показник складає 70-80%. 

      В результаті внесення змін до Санітарних правил в лісах України частка суцільних санітарних рубань лісу у 2017 році значно зменшиться і є позитивним досягненням для переходу на вибіркову систему рубань лісу. Львівське ОУЛМГ, за наукового супроводу Національного лісотехнічного університету України, протягом 2015-2016 років провело рубки переформування, на засадах наближеного до природи лісівництва в лісах Стрийського та Сколівського лісогосподарських підприємств площею 274га. Перехід на використання вибірково-поступової системи рубань лісу залишається головним пріоритетом для Львівського ОУЛМГ.

   Варто зазначити, що усі плани лісогосподарських заходів на 2017 рік проходять обговорення з громадськістю на сесіях та виконкомах сільських рад, сходах громад, круглих столах тощо.

     Свідченням належного рівня лісоуправління та ведення лісового господарства є те, що лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ успішно пройшли основний сертифікаційний аудит на відповідність міжнародним стандартам FSC «Лісової опікунської Ради» та отримали сертифікат відповідального ведення лісового господарства на третій 5-річний цикл (2017-2002 роки).


Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

06.02.2017



Лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ отримали сертифікат FSC відповідального лісового господарства на наступний 5-річний цикл

 

 

Підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за результатами проведення основного сертифікаційного аудиту отримали сертифікат відповідального ведення лісового господарства на наступний 5-річний цикл з 23.01.2017 року по 22.01.2022 року. 

Нагадаємо, що головними критеріями FSC (Лісової опікунської ради) є дотримання лісогосподарськими підприємствами екологічних, соціальних та економічних стандартів.

Аудиторською компанією СЖС при проведені основного сертифікаційного аудиту було проаналізовано роботу лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ у питаннях:

  • співпраці з третіми зацікавленими сторонами (екологічними, громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування); 
  • стану соціального захисту працівників на підприємстві, створення безпечних умов праці згідно вимог міжнародної конвенції з основ безпеки та охорони праці ILO, ратифікованої Україною; 
  • дотримання принципів та критеріїв FSC підприємницькими структурами, які залучаються до виконання лісогосподарських робіт на підприємствах; 
  • дотримання вимог національного законодавства при здійсненні лісозаготівельних та інших лісогосподарських робіт; 
  • збереження Червонокнижних видів рослинного і тваринного світу, рідкісних та зникаючих видів під час виконання лісогосподарських заходів, а також дотримання інших принципів та критеріїв FSC згідно затвердженого стандарту з лісової сертифікації.

Аудиторами СЖС відзначено високий рівень соціального забезпечення працівників на підприємствах, ведення лісового господарства та ощадливого ставлення до охорони навколишнього природного середовища.


 

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

31.01.17

 

 

 

 

Відбулася нарада щодо створення державного лісового кадастру

 

    Відбулася нарада щодо створення державного лісового кадастру, - Урядовий портал.

     Сьогодні, 24 січня, за участю Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового та Першого заступника Міністра Максима Мартинюка у Мінагрополітики відбулася нарада з питань створення державного лісового кадастру.

   Під час наради т. в. о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич зазначила, що моніторинг діяльності лісового господарства за допомогою засобів дистанційного зондування землі є необхідним для України.

     «Лісовий кадастр стане основою для геопорталу моніторингу лісів, а це, в свою чергу, дозволить онлайн моніторити процеси лісовідновлення, виявляти незаконні вирубки, лісові пожежі, контролювати законні рубки, стан насаджень і багато іншого», - повідомила очільник Держлісагентства.

    Також Христина Юшкевич підкреслила, що для створення повноцінно функціонуючого кадастру потрібно докласти багато зусиль і коштів та консолідувати роботу всіх зацікавлених сторін.

      «В ідеалі це має бути цілісна система, яка поєднуватиме дані космічного моніторингу, земельного кадастру, картографічні матеріали лісовпорядкування, таксаційні описи, а також потрібно буде перевірити все на місці, точніше в лісових масивах. В Україні загалом це майже 10 млн га», – зазначила т. в. о. ГоловиДержлісагентства.

 В обговоренні також взяли участь представники Мінагрополітики, Держлісагентства, Мінприроди, Держгеокадастру, Укрдержліспроекту, Державного космічного агентства та громадськості.

 вівторок24 січня, 2017

ПРИМІТКА: Стаття взята із сайту galinfo

Нацполіція і державна лісова охорона спільно попереджатимуть незаконні рубки лісу

24 січня

рубаВідтепер Львівське обласне управління лісового та мислив-ського господарства та ГУ Національної поліції у Львівській області спільно забезпечуватимуть охорону лісів, раціональне використання лісових ресурсів, попереджатимуть нелегальний обіг деревини та боротимуться з незаконними рубками. Днями сторони підписали відповідний документ – "Заходи щодо боротьби з незаконними рубками і попередження нелегального використання  деревини". Про це повідомив начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека. "Цим документом передбачено проведення спільних рейдів з охорони лісів від незаконних рубок та інших лісопорушень, в тому числі порушень правил пожежної безпеки", - зазначив Анатолій Дейнека. За його словами, також будуть проводитись перевірки правомірності перевезення споживачами деревини, заготовленої в лісах, незалежно від їх відомчого підпорядкування. Окрім того, для інформування громадськості щодо стану охорони лісів, фактів незаконних рубок та результатів їх розслідування, реалізацію заходів висвітлюватимуть у засобах  масової інформації.

ПРИМІТКА: Стаття взята із сайту Стрийської РДА

 

Христина Юшкевич зобов'язала природно-заповідні установи вжити додаткових заходів охорони червонокнижних тварин і рослин

 

 

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич підписала наказ «Про додаткові заходи охорони видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України».

Відповідно до наказу, обласні управління лісового та мисливського господарства, Шацький національний природний парк зобов’язані забезпечити посилення охорони червонокнижних видів рослинного та тваринного світу на територіях установ природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Держлісагентства.

На вищезазначених територіях мають бути встановлені розміри охоронних ділянок згідно з чинним законодавством (для відповідних видів) та в межах таксаційних виділів, виділених лісовпорядкуванням або сформованих в результаті обстежень.

За словами Христини Юшкевич, такі додаткові заходи необхідні для вдосконалення режиму збереження рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин на рівні, що відповідає екологічним, науковим та культурним вимогам, враховуючи економічні та рекреаційні потреби.

«Охорона червонокнижних птахів, зокрема, передбачена і в нових Санітарних правилах у лісах України. Необхідно забезпечити виділення та належний облік охоронних ділянок під час лісовпорядкування, а також комплекс організаційних та лісогосподарських заходів, направлених на збереження та охорону середовищ існування рідкісних і зникаючих видів тварин і птахів», - наголосила т.в.о. Голови відомства.

Також Христина Юшкевич повідомила, що на основі проведених заходів будуть внесені додаткові зміни і доповнення до нормативно-правових актів з ведення лісовпорядкування стосовно збереження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Зазначимо, що у сфері Держлісагентства вже є приклади впровадження нових вимог Санітарних правил у лісах України. Зокрема, у низці лісгоспів Київського обласного та по м. Києву управління лісомисливського господарства заборонено здійснювати санітарні рубки дерев навколо місць гніздування червонокнижних хижих птахів.

 20.01.2017 р.

На Львівщині відбувся семінар-тренінг з лісової педагогіки


        17-18 січня у м.Львів відбувся семінар-тренінг з лісової педагогіки в рамках проекту «FORSOC: Ліси для суспільства - ліси без бар’єрів». Проект реалізовує громадська організація Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «Форза» спільно з партнерами Словаччини, України та Норвегії в рамках програми: «SK08 Транскордонна співпраця» Норвезького фінансового механізму 2009-2014.

     

 

   

      Основна мета заходу - поширення досвіду та практичних напрацювань проекту щодо сучасних підходів просвітницької роботи з дітьми та молоддю серед лісівників Карпатського регіону, які залучені до системи шкільних лісництв.

       Участь у семінарі взяли представники Львівського ОУЛМГ та спеціалісти державних лісогосподарських підприємств, які працюють у сфері лісового навчання і освіти школярів, а також педагоги шкільних і позашкільних навчальних  закладів, у тому числі вчителі шкільних лісництв області.

Своїми напрацюваннями у сфері лісової педагогіки з українськими колегами ділилися Лісові педагоги зі Словаччини та представники ГО «Форза». Учасникам семінару було широко представлено досвід Національного Лісового Центру (м.Зволен, Словаччина) щодо проведення основних заходів лісової педагогіки, а також навчальні матеріали та обладнання, які допомагають лісовим педагогам у їх роботі.

       Програма дводенного семінар-навчання передбачала теоретичну і практичну складові, у тому числі роботу в групах.

На завершенні, 35 представників лісового господарства і вчителів Львівщини отримали Сертифікати за участь у семінарі-тренінгу «Лісова педагогіки» в рамках словацько-українського проекту «Ліси для суспільства - ліси без бар’єрів».

        Семінар-тренінг для всіх учасників став натхненням, відкриттям, навчанням і обміном досвіду, які в подальшому будуть застосовані в лісовому та екологічному навчанні українських дітей.

     Зазначимо, що проект «FORSOC: Ліси для суспільства - ліси без бар’єрів» спрямований на створення транскордонного партнерства, підтримку розвитку лісової педагогіки і лісового туризму, соціальних функцій лісу та їх просування разом зі збільшенням потенціалу багатофункціонального лісогосподарювання.

 

                    Фото з семінару лісова педагогіка:  https://get.google.com/albumarchive/113805013373103711164/album/AF1QipOvYWPd6_6QbtUnu1Ih3OD2zNWNCNCfY7fHYO6-?source=pwa&authKey=COKQssuuoYjOgAE
Стаття про семінар-тренінг  на сайті Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА»:
-- 
                                              https://get.google.com/albumarchive/113805013373103711164/album/AF1QipOvYWPd6_6QbtUnu1Ih3OD2zNWNCNCfY7fHYO6-?source=pwa&authKey=COKQssuuoYjOgAE

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

19.01.2017р.


Підсумки ялинкової кампанії 2016-2017 року по Львівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства

      Завершилася  ялинкова кампанія на Львівщині. Лісівники Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства підвели підсумки своєї передноворічної роботи.

   Протягом ялинкової кампанії 2016-2017 років лісогосподарськими підприємствами реалізовано 8,2 тис.шт. новорічних ялинок при плані 14,5 тис. штук.

           Як уже неодноразово повідомлялося, що до реалізації було запропоновано новорічні ялинки породи сосна, ялина (смерека) та ялиця біла.

      Заготівля новорічних ялинок проводилась на площах рубок пов’язаних з веденням лісового господарства, плантаціях, а також при розчистці трас ліній електропередач, зв’язку, газопроводів, нафтопродуктопроводів.

    Реалізація новорічних ялинок в лісогосподарських підприємствах здійснювалась із спеціальними бірками або самоклеючими стрічками, які містять інформацію про походження новорічних ялинок.

 

     Для запобігання незаконних вирубок новорічних ялинок лісівниками проведено ряд організаційно-розпорядних заходів. Зокрема, з ініціативи Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства видано розпорядження голови Львівської ОДА 29.11.2016 року № 930/0/5-16 «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2017 року».

       На виконання спільного наказу Львівського ОУЛМГ, Держекоінспекції у Львівській області та ГУ Національної поліції у Львівській області від 24 листопада 2016 року № 64 “Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період” проведено ряд заходів з недопущення незаконної заготівлі та торгівлі новорічними ялинками.

      В кожному районі області було створено мобільні бригади з перевірки законності заготівлі та реалізації новорічних ялинок в лісах та населених пунктах області.

      Вжиті протягом ялинкової кампанії заходи дали певні результати. В ході проведених рейдів до адміністративної відповідальності притягнуто 89 лісопорушників, на яких накладено штрафні санкції понад 40 тис. грн. та вилучено 101 новорічну ялинку. Хід ялинкової кампанії активно висвітлювався в засобах масової інформації, з цією метою проведено 63 виступи.

       Загалом ялинкова кампанія на Львівщині пройшла організовано. Вжитими заходами вдалось запобігти фактам масового незаконного вирубування новорічних ялинок та забезпечити наших мешканців новорічними красунями, і тим самим принести їм радість свята та хороший настрій в новому 2017 році.

 

Відділ охорони, захисту лісу та
мисливського господарства 
Львівського ОУЛМГ

12.01.2017 року


 

        04 січня 2017 року близько 10 години ранку державною лісовою охороною ДП «Стрийський лісгосп» в держлісфонді Подорожненського лісництва було затримано громадянина А, який  незаконно зрізав одну ялицю на новорічні свята. Лісопорушник свою провину визнав, на нього було складено адмінпротокол згідно чинного законодавства  за ст. 65 КУпАП. 

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

11.01.2017 р.

 

Допоможімо звірині і пташині у лиху годину !

        

         Останнім часом в гірській частині Львівщини встановився високий сніговий покрив, зменшення температури повітря місцями сягало -25*С. Від такого природного лиха потерпають звірі та птахи. Деякі з них опинилися на межі виживання. При глибокому сніговому покриві, низькій температурі звірі не в стані добути собі природні корми, які стають для них практично недоступними. Сніг обмежує можливості вільного переміщення звірів і їм важко уникати нападів хижаків. 

 

      У пору глибоких снігів та сильних холодів звірі згуртовуються у стада в пошуках корму і захисту, щоб вижити змушені скупчуватись поблизу житла людей, сходити з гір в долини, збиратися поблизу автодоріг. Звірі дуже чуткі і лякливі. При найменшій тривозі намагаються врятуватися втечею. Але, тікаючи, потрапляють в сніговий полон, з якого не в змозі вибратися. Втеча призводить до їхнього виснаження, переохолодження і загибелі. В такій ситуації вони стають легкою здобиччю як для хижаків, так і для браконьєрів. Людина, що здатна підняти руку на звірину, яка в цей час потребує захисту від неї, - гірше від хижака, бо хижак ловить звіра для життєвої потреби, а людина замість того, щоб піклуватися про тварину, свідомо використовує ці обставини.

         За прогнозами синоптиків сніг і холоди днями настануть на всій території Львівщини. В такому випадку тваринам буде необхідна допомога людини. На час, коли тварини зазнають лиха або погіршується їх стан та умови існування, користувачі мисливських угідь повинні самостійно ухвалювати рішення про припинення полювання.

 

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається до користувачів мисливських угідь області, мисливців, та всіх свідомих громадян долучитися до охорони та підгодівлі звірів і птахів у період значного снігового покриву та холодів. Сьогодні кожен єгер, кожен мисливський колектив повинні дбати про підгодівлю і порятунок звірів і птахів на своїх теренах. А кожен мисливець має бути прикладом для інших громадян, та довести своїми діями, що здатний не тільки полювати, а й піклуватися про тих, на кого полює.

виснаження, переохолодження і загибелі. В такій ситуації вони стають легкою здобиччю як для хижаків, так і для браконьєрів. Людина, що здатна підняти руку на звірину, яка в цей час потребує захисту від неї, - гірше від хижака, бо хижак ловить звіра для життєвої потреби, а людина замість того, щоб піклуватися про тварину, свідомо використовує ці обставини.

 

         За прогнозами синоптиків сніг і холоди днями настануть на всій території Львівщини. В такому випадку тваринам буде необхідна допомога людини. На час, коли тварини зазнають лиха або погіршується їх стан та умови існування, користувачі мисливських угідь повинні самостійно ухвалювати рішення про припинення полювання.

 

 

 

Звертаємось до Вас, шановні краяни, - не будьмо байдужими!

Допоможімо звірині і пташині у лиху годину..!      

Львівське обласне управління

лісового та мисливського господарства

04.01.2017 р.