Головне меню

Шпатлевка стен под обои. Быстрая шпатлевка стен своими руками. Стоимость шпатлевки стен. Штукатурка стен цена. Быстрая штукатурка стен своими руками. Отделка стен штукатуркой. Декоративная отделка стен. Качественная отделка стен декоративным камнем. Отделка стен своими руками. Мини токарный станок своими руками. Как сделать токарный станок своими руками. Настольный токарный станок своими руками. Облицовка дома кирпичом. Качественная облицовка дома кирпичом фото. Наружная облицовка дома. Как начать бизнес с нуля. Быстро начать бизнес без вложений. Начать бизнес с нуля идеи. Канализация в частный дом. Хочу сделать канализация своими руками. Водоснабжение и канализация дома. Строительство фундаментов цены. Быстрая строительство фундамента своими руками. Технология строительства фундамента.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

2020р

Результати аукціонних торгів першого кварталу 2021 року

 

22 грудня 2020р, Новини. Прес-служба


Відбулись основні аукціонні торги необробленою деревиною державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ заготівлі першого кварталу 2021 року. Торги проводила товарна біржа «ТСБ «Галконтракт».

У торгах приймало участь 144 покупці необробленої деревини.

Результати аукціонних торгів показали значне зростання попиту на необроблену деревину усіх порід. Особливо це відчутно по лісоматеріалах круглих. Із виставленого обсягу 36,9 тис. м3 лісоматеріалів круглих – продалося 33,1 тис. м3, або 89,6 %. Повністю були реалізовані обсяги по лісоматеріалах круглих дубових, ясенових, березових. Високий відсоток продажів зафіксовано і по лісоматеріалах круглих соснових (99,2 %), букових (91,1 %), ялицевих (87 %), модринових (85,6 %), дуба червоного (89,5 %). Серед інших порід також зафіксовані досить високі відсотки продаж.

По більшості порід відбулося помірне зростання цін. Найбільше ціни зросли по дубу звичайному та червоному.

Серед дров’яної деревини із виставленого обсягу 52 тис. м3, реалізовано – 18,5 тис. м3, або 35,6 %. Краще продали дров’яну деревину хвойних порід 67 % від виставленого обсягу, гірше – м’ягколистяну (24,3 %) та твердолистяну (25,5 %).

 Добрим признаком пожвавлення ринку є те, що у торгах взяли участь великі підприємства – виробники плит ДСП, МДФ та виробники шпону.

Результати основних аукціонних торгів необробленою деревиною заготівлі першого кварталу 2021 року у розрізі сортиментів та лісогосподарських підприємств  представлені у

таблиці 1.

Для виробників лущеного та струганого шпону були проведені аукціонні торги на площадці ДП «ЛІАЦ». На торги підприємствами виставлялися лісоматеріали круглі дубові класу якості «А» та «В» та сировина  для виробництва лущеного шпону берези і вільхи.

За результатами торгів – реалізовано 99,4 % від виставленого обсягу. Відбулося значне зростання цін, особливо на дубові лісоматеріали. Результати торгів в розрізі підприємств – у

таблиці 2.

Як і в 2020 році продовжуємо практику проведення повторних аукціонних торгів, які відбуватимуться щочетверга. Уся деревина, яка була нереалізована на основних торгах – продаватиметься на додаткових. Найближчі торги – 24.12.2020 р.

Запрошуємо усіх учасників ринку необроблених лісоматеріалів приймати участь в аукціонних торгах.

 

Відділ лісових ресурсів, машин та

технологій Львівського ОУЛМГ


 

Як придбати легальну новорічну ялинку? ПРЕС-РЕЛІЗ ЛЬВІВСЬКОГО ОУЛМГ про проведення ялинкової кампанії 2020-2021 років.

10 грудня 2020р, Новини. Прес-служба


Згідно розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 05 березня 2020 року №140/0/5-20 «Про затвердження лімітів спеціального використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань» лісогосподарським підприємствам Львівського ОУЛМГ на ялинкову кампанію  2020- 2021 років дозволено заготовити 17,38 тис. шт. новорічних ялинок, що дозволить повністю задовільнити попит на новорічні деревця

Заготівля першочергово буде проводитись на плантаціях, яких згідно матеріалів інвентаризації нараховується 22,4 га, де росте 63,25 тис. шт. ялинок.

Львівська міська рада визначила місця торгівлі новорічними ялинками на ринках м.Львова. Орієнтовні ціни на ялинки 1-3м будуть становити від 100 до 300 грн.

Для реалізації новорічних ялинок лісівники облаштують торгівельні майданчики в районах області. Також реалізація ялинок буде проводитися з дворів лісництв, лісгоспів, на ринках районного та місцевого значення та в місті Львові.

Для організованого проведення цьогорічної ялинкової кампанії та попередження випадків незаконної заготівлі і реалізації новорічних ялинок Львівським ОУЛМГ, Головним управлінням національної поліції у Львівській області, Управлінням патрульної поліції у Львівській області, Державною екологічною інспекцією у Львівській області видано спільний наказ від 30.11.2020 року “Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період”, яким визначений порядок реалізації та перевезення новорічних ялинок.

З ініціативи Львівського ОУЛМГ, Головою Львівської облдержадміністрації видано розпорядження «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування  у передноворічний період 2021 року».

Відпуск новорічних ялинок буде проводитись по товарно-транспортних накладних (ТТН-ліс). Реалізації підлягають новорічні ялинки із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками або самоклеючими стрічками зі штрих-кодом.

Перевірка походження легальності ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки на сайті

www.ukrforest.com/check.

У випадку, якщо інформація на сайті  відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

На автодорогах, залізничних та автобусних станціях будуть створені тимчасові пости з працівників лісової охорони, правоохоронних органів, органів екобезпеки для перевірки законності придбання та перевезення новорічних ялинок.

Шкода за незаконно зрубану новорічну ялинку становить від 519 грн. (Постанова КМУ від 23.07.2008р. №665) та адміністративний штраф від 510 грн. (стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 Відділ охорони, захисту лісу та

мисливського господарства

Львівського ОУЛМГ


 

 

 

Скільки вирубують лісу в Україні, а скільки в країнах Європи? Порівняльна ІНФОГРАФІКА

 

06.11.2020


 

Кажутьщо в Україні «масово вирубують #ліс»

 

Державне агентство лісових ресурсів розробило порівняльну ІНФОГРАФІКУ, в якій зазначена інформація площі вкритих земель лісомлісистості країн Європизагальний запас деревинизагальний щорічний приріст та обсяги заготівлі деревини.

 

В чому ж причина низького використання загального запасу в Україні?

 

1. Значна частка лісів (45,9 %) з екологічними обмеженнями на лісоуправління (лісокористування) - ліси природоохоронногонауковогоісторико-культурного призначеннярекреаційно-оздоровчі лісизахисні ліситощо

2. Недосконала нормативно-правова база, яка регулює проведення рубок у лісахЗокремавідповідно до п'ятої частини статті 39 Закону України "Про тваринний світ" з 1 квітня до 15 червня ("сезон тиші") заборонено проводити санітарні рубки - практично протягом 2,5 місяців не проводяться санітарні рубки

3. Недостатній розвиток лісотранспортної мережі особливо у гірських лісах Карпатського регіонущо стримує використання сучасних систем лісових машин і природозберігаючих технологій під час проведення лісозаготівель.



Інформація

 щодо звинувачень та оголошення підозри керівнику держлісгоспу яка оприлюднена на днях через інтернет портали

 

   Днями в мережі Інтернет поширено інформацію, що у Львівській області підозрюють директора одного з держпідприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства в незаконному видобутку піску на суму 40 млн грн. та оприлюднене фото незаконного видобутку піску.

    З метою уникнення дискредитації підприємства  і порушення ділової репутації керівника  ДП «Стрийський лісгосп» вважаємо за необхідне проінформувати про незаконне захоплення земель держлісфонду Товариством з обмеженою відповідальністю, яке займається розробкою піщаних карʼєрів.

   В березні 2017 року ДП «Стрийський лісгосп» подано заяву прокурору Львівської області за фактом здійснення незаконної діяльності з видобутку піску на землях державного лісового фонду, які відносяться до природо-заповідного фонду та незаконного відведення вказаних земель держлісфонду під розширення кар’єру піску товариству з обмеженою відповідальністю, що займається розробкою гравійних та піщаних кар’єрів (далі ТзОВ).

     За результатом розгляду даної заяви зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

    В ході розслідування вказаного кримінального провадження доведено незаконне відчуження земель державного лісового фонду із земель ПЗФ площею 3,0 га та встановлено, що збитки заподіяні внаслідок незаконної діяльності ТзОВ в 2017 році з видобутку піску та вапняку в межах держлісфонду на земельній ділянці площею 0,50 га становлять 40,32 млн. грн., що підтверджено екологічною експертизою. В результаті чого директора ТзОВ було визнано винним у вчинені кримінального правопорушення за ч.2 ст. 367 КК України.

   Також, державною лісовою охороною виявлено інші грубі порушення земельного та лісового законодавства, зокрема нові факти самовільного зайняття ТзОВ  земельних ділянок державного лісового фонду для видобутку піску, незаконне відведення вказаному товариству пайових земель товарного сільськогосподарського виробництва під розширення кар’єру піску, незаконне відведення земель площею 3,75 га під розширення кар’єру піску даному товариству за межами ліцензійної площі та незаконне здійснення ТзОВ діяльності з видобутку піску.

 

 

     У зв’язку з зазначеним, у червні 2018 року ДП «Стрийський лісгосп» звернувся до прокурора Львівської області із заявою про кримінальне правопорушення. 

     У жовтні 2019 року ДП «Стрийський лісгосп» звернувся з заявою в поліцію про кримінальне правопорушення за фактом незаконно укладення договору оренди земельної ділянки площею 6,5 га під розширення кар’єру ТзОВ та службового підроблення розпорядження голови районної держадміністрації.  В подальшому дане кримінальне провадження витребувано прокурором Львівської області для проведення досудового розслідування.

    У листопаді 2019 року працівниками ДП «Стрийський лісгосп» встановлено факт незаконного надання ТзОВ  площею 4,3 га з земель державного лісового фонду. Дана земельна ділянка у встановленому законом порядку із земель держлісфонду не вилучалася та не змінювалося її цільове призначення, про що було заявлено в правоохоронні органи.

    За вказаною заявою прокурором Львівської області зареєстровано кримінальне провадження.

   Розцінюємо звинувачення та оголошення підозри керівнику державного підприємства як зміщення акцентів з справжніх винуватців самовільного захоплення лісових земель та зведення порахунків з керівником за принципову позицію щодо охорони земель державного лісового фонду від незаконного промислу.

 

 

Прес служба ДП «Стрийський лісгосп»

28.10.2020 р.

 

 

Напрямки використання деревини

26 жовтня 2020р, Новини. Прес-служба


Лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ для потреб внутрішнього ринку за 9 місяців 2020 року реалізовано 446,5 тис. кбм необробленої деревини, в т. ч. 195,4 тис. кбм (43,8%) лісоматеріалів круглих, дров’яної деревини  промислового виробництва – 196,6 тис. кбм (44,0%) та дров’яної деревини непромислового виробництва – 53,0 тис. кбм (11,9%).

Уся деревина була виставлена для реалізації на електронні аукціонні торги. На жаль, лише 21,5 % від виставленого обсягу реалізовано через аукціони.

На власних цехах переробки наших підприємств перероблено 125,5 тис. кбм деревини, або 22,5 % від заготовленого обсягу. На переробку направлено 95,4 тис. кбм лісоматеріалв круглих, з яких хвойних – 91,8 тис. кбм (73,4 % від переробленого обсягу) та 30 тис. кбм (23,9 %) дровяної деревини промислового виробництва – для виробництва технологічної тріски.

Для власних потреб – опалення адміністративних та виробничих приміщень підприємствами використано 7 тис. кбм дров’яної деревини.

 

 

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ


             

   


Акція з озеленення України

     З ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України та Благодійної організації «Озеленення України»17 жовтня 2020 року по всій країні відбулося висаджування дерев під гаслом «1 000 000 дерев за добу» . Така Акція повинна була відбутися весною біжучого року, але у зв’язку із введенням жорсткого карантину її проведення вирішено перенести на осінь. Датою для проведення Акції з озеленення України було вибрано 17 жовтня 2020 року.

    ДП «Стрийський лісгосп», як і всі лісогосподарські підприємства, активно розпочав  підготовку до проведення садіння дерев у лісовому фонді підприємства. Директором ДП «Стрийський лісгосп» проведено технічну раду з лісничими та інженерним складом відділу лісового господарства. На технічній раді було визначено локації (ділянки лісокультурних площ), що знаходяться найблище до населених пунктів та призначено відповідальних осіб за хід проведення Акції. На сайті підприємства  заздалегідь розміщено інформацію про місце розташування даних локацій.

       17 жовтня 2020 року в рамках проведення Акції Дашавське лісництво провело висаджування сіянців дуба звичайного на лісокультурній площі в кварталі 402, виділ 4.3 на площі 1,0 га у кількості 2,5 тис.шт. До Акції планувалося залучити учнівську та студентську молодь, але у зв’язку із несприятливою погодою (пониженням температурних режимів та випаданням довготривалих дощів) від цієї ініціативи вирішили відмовитися, щоб не виникло ризику застудних захворювань та поширення COVID-19. Перед проведенням садіння дерев лісничий Дашавського лісництва провів інструктаж по правилах техніки безпеки на лісокультурних роботах та майстер-клас із правильного садіння дерев під меч Колесова.  Незважаючи на дощову погоду учасники Акції завершили роботу і висадили 2500 шт. сіянців дуба звичайного.

   

    На території Державного лісового фонду Держівського лісництва також відбулося садіння лісових культур в кварталі 247, виділ 14.1 на площі 1 га сіянцями дуба звичайного . Садивний матеріал викопаний з розсадників ДП «Стрийський лісгосп» . В Акції взяли участь представники лісництва та жителі навколишніх сіл. У зв’язку із дощовою погодою учнівську молодь не залучали. Погода не додавала ентузіазму, але учасники Акції внесли свій вклад у загальнодержавну справу та висадили 2500шт. молодих деревець дуба звичайного.

 

     Не залишилися осторонь від проведення Акції і лісівники Лотатницького лісництва. На попередньо підготовленій площі в кварталі 340, виділ 7.2 також відбулося садіння молодих дубочків у Державному лісовому фонді лісництва.  Дощова погода не стала на заваді учасникам Акції. І ось уже 2500 шт. молодих деревець знайшли своє постійне місце зростання. Лісничий подякував всім небайдужим громадянам за участь у благородній справі – садінні дерев.

 

Адміністрація лісгоспу

17.10.2020

Акція з осіннього висаджування дерев

на Львівщині

      Між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державним агентством лісових ресурсів України та Благодійною організацією «Озеленення України» 09.09.2020 року підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво, щодо впровадження загальнодержавної екологічної ініціативи із висаджування дерев та іншого співробітництва у сфері охорони навколишнього природного середовища метою якого є проведення акції з осіннього висаджування 1 млн. дерев за один день, 17 жовтня 2020 року.

    Запрошуємо громадськість Львівщини, учнівську та студентську молодь, представників інститутів громадського суспільства, органів влади, засобів масової інформації, державних установ та організацій, бізнесових структур долучатися до Акції.

      Кожен охочий  зможе безпосередньо в лісі, прослухавши  короткий інструктаж від професійних лісівників, висадити одно-дворічні саджанці за допомогою спеціального обладнання.

       Для належної організації проведення Акції та широкого доступу до інформації усім бажаючим, на сайті Львівського ОУЛМГ та на веб-сайтах державних лісогосподарських підприємств буде зазначена вся необхідна інформація стосовно відповідальних осіб (ПІБ, контактні телефони), локацій – лісових ділянок, де проводитиметься Акція.

    Відповідальна особа по Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства  - Кисіль Михайло Степанович - головний спеціаліст відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ.

Контактні дані:

-  тел. роб. (032)297-61-21,  моб. 0679309375;

-  email:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

►Місцерозташування лісових ділянок в розрізі лісогосподарських  підприємств  на час проведення Акції в лісах Львівського ОУЛМГ

 

 УВАГА! Проведення акції.

     Настала осінь. Гаряча пора в лісівників. На площах, які вийшли з-під суцільних рубань проводиться садіння лісових культур. В рамках акції «1 млн. шт. дерев за день по Україні» ДП «Стрийський лісгосп» планує провести осіннє садіння лісу на наступних лісових ділянках:

Дашавське лісництво – квартал 402 виділ 4.3 на площі 1,0 га;

Держівське лісництво - квартал 247 виділ 14.1 на площі 1,0 га;

Лотатницьке лісництво - квартал 347 виділ 7.2 на площі 1,0 га.

   До участі в акції запрошуємо всіх небайдужих громадян краю, учнівську та студентську молодь, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування.

  Відповідальний по ДП «Стрийський лісгосп»: провідний інженер лісового господарства Лужецький Захар Васильович тел.. 03245 53474

 

Вітання голови Львівської ОДА Максима Козицького з Днем працівника лісу

21 вересня 2020р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Кожного року у третю неділю вересня відзначається професійне свято – День працівника лісу. Ліс має виняткове екологічне, економічне і соціальне значення у житті людини.

"Під вашою опікою перебуває наш безцінний скарб - лісові багатства. Висловлюю подяку всім, хто вкладає свої знання, вміння та натхненну працю задля їх збереження, примноження та дбайливе використання", - зазначив у вітанні голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Понад дві третини площ природно-заповідного фонду області розміщені на лісових землях і знаходяться під опікою лісівників.

Кліматичні зміни є серйозним викликом для лісових екосистем та лісівників. Відтак, впровадження засад наближеного до природи лісівництва, які практикують лісівники Львівщини за науковим супроводом вчених Національного лісотехнічного університету України, є запорукою адаптації лісів до змін клімату.

Для забезпечення якісного відновлення лісів, зокрема на місці всихаючих через кліматичні зміни деревостанів у Карпатах, на Львівщині реалізується проект будівництва першого в Україні лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Мільйони саджанців із гарантованою приживлюваністю завдяки праці лісівників сформують майбутні ліси.

Лісове господарство є базою лісового сектора економіки Львівщини, який приносить близько двадцяти відсотків валютної виручки області. Деревообробка – бізнес, який динамічно розвивається, поповнює державний і місцевий бюджети.

В області налагоджений діалог влади, бізнесу, лісівників, екологів задля вироблення правильних управлінських рішень щодо розвитку лісового сектора.

У лісовому секторі області зайнято близько 20 тисяч працівників.

https://loda.gov.ua/news?id=53832

 

Шановні громадяни!

7 серпня 2020р, Новини. Прес-служба

У зв’язку із значним потеплінням і відсутністю на найближчі вихідні дні опадів, що сприятиме підвищенню пожежної небезпеки в лісах, Львівське обласне управління звертається до Вас бути обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, не розводити багаття у недозволеному місці, не дозволяти дітям гратися з вогнем. Не випадково на в’їздах до лісу встановлені шлагбауми, аншлаги, що закликають громадян берегти ліс від вогню та від засмічення побутовими відходами.

Важливо:

За даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології на території Львівської області 08-10 серпня 2020 року спостерігатиметься переважно надзвичайна (5-й клас) та висока (4-й клас) пожежна небезпека.    Розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації від 02.04.2020 року №225/0/5-20 «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2020 року» передбачено заборону населенню в період високої пожежної небезпеки (IV-V класи) відвідування лісів і в’їзд до лісових масивів області (крім доріг загального користування) усіх видів транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських потреб у цей період.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону (тел.297-61-21) або органи місцевого самоврядування.

Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

Відділ охорони, захисту лісу та мисливського господарства

Львівського ОУЛМГ

 

На Львівщині відбулась робоча зустріч щодо стану та перспектив ведення лісового господарства в області

4 серпня 2020р, Новини. Прес-служба

Відбулась зустріч голови Державного агентства лісових ресурсів України  Василя Кузьовича з головою Львівської обласної державної адміністрації Максимом Козицькиим та головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним.

В рамках зустрічі обговорено питання стану та перспектив ведення лісового господарства в області.

На виконання обласної цільової програми «Ліси Львівщини» щорічно з обласного бюджету виділяються кошти на забезпечення лісовідновних робіт та будівництва сучасного лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою, лісові екологічні програми. 

За період дії програми з 2017 року на ці потреби виділено 50 млн.грн.

На часі важливим питанням є дофінансування завершення робіт зі створення першого в Україні сучасного розсадницького комплексу. Після повноцінного введення в експлуатацію та виходу на проектні потужності з вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» зможе вирощувати близько 3,5 млн шт. садивного матеріалу основних лісоутворюючих порід та забезпечувати високоякісним садивним матеріалом лісогосподарські підприємства Львівської області та інші регіони України.

Значна робота проведена Львівським ОУЛМГ за підтримки Львівської обласної державної адміністрації щодо запобігання та попередження незаконних рубок в лісах області.

 Під час зустрічі також акцентовано увагу на необхідності розвитку деревообробної галузі та подальшої відкритості роботи лісових господарств перед суспільством.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Питання діяльності лісопильних

об'єктів - на контролі

17 липня 2020р, Новини. Прес-служба ЛОУЛМГ

16 липня, відбулась нарада під головуванням першого заступника голови Львівської ОДА Андрія Годика з питань заходів протидії незаконному обігу лісосировини та діяльності лісопильних та деревообробних об’єктів на території Сколівського та Стрийського районів, а також міста Стрий.

Під час наради Андрій Годик подякував представникам міжвідомчої робочої групи з питань контролю за збереженням лісових ресурсів за спільно напрацьовані пропозиції змін до законодавства щодо посилення контролю у діяльності лісового господарства.

В межах заходу голови Сколівської та Стрийської райдержадміністрацій, заступник голови міста Стрий, а також представники постійних лісокористувачів та контролюючих органів доповіли про поточну ситуацію та проведену роботу із виявлення обігу нелегальної лісосировини та діяльності лісопильних об’єктів.

За підсумками наради, Андрій Годик акцентував увагу на необхідності реалізації деревини виключно через електронні аукціони та проведення ефективної роботи з легалізації підприємств деревообробної галузі.

 

            Відділ охорони, захисту лісу та

мисливського господарства

Львівського ОУЛМГ


Майбутньому лісу потрібна увага!

    Кожного року відповідно до «Інструкції з проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об’єктів» після завершення весняних лісокультурних робіт, проводиться технічне приймання лісових культур та ділянок залишеного під  природне поновлення. Також технічним прийманням було охоплено лісові культури створені осіню 2019 року на площі 16,9 га. За результатами технічного приймання по ДП «Стрийський лісгосп» із 25,5 га  лісових культур 20% площ було оцінено «дуже добре», 73% - «добре», 7% - «задовільно». За підсумками оглянутих 84,1 га площ природного поновлення 12% площ було оцінено «дуже добре», 82% - «добре», 6% - «задовільно».

     Посадити ліс – це тільки частина роботи, в подальшому потрібно прикласти чимало зусиль, щоб із молодих дерев цінних лісоутворюючих порід отримати цінний деревостан. Майбутньому лісу потрібні догляди за лісовими культурами та природним поновленням. Чимало клопотів лісівникам принесли цьогорічні травневі та червневі дощі, які спричинили підтоплення та перезволоження окремих ділянок лісових культур, тож восени буде проведено їх доповнення.  Крім цього спостерігається  інтенсивний ріст трав’яної та чагарникової рослинності, що вимагає проведення своєчасних  агротехнічних доглядів. Від своєчасного та якісного проведення догляду за лісовими культурами та природним поновленням залежить видовий склад майбутнього лісу.

 

 

   Догляди проводяться на протязі усього вегетаційного періоду, починаючи від травня до жовтня місяця. Станом на сьогодні доглядів за лісовими культурами проведено на площі 106,4 га, з них обжинка – 20,7 га, лісівничий догляд – 85,7 га.

 

Адміністрація лісгоспу

02.07.2020р.

 

Зміни клімату: то сухо, то заливає

24 Червня 2020р, Новини. Прес-служба

Погода протягом першої половини цього року довела: кліматичні зміни – об’єктивна реальність. Кліматична зима в цьому році так і не наступила. Тепла погода і відсутність опадів зимовими  і весняними місяцями висушили ґрунт. Задощило в останній тиждень травня. Відтак, з 22 травня і дотепер дощі поливають область з невеличкими перервами. Особливо рясні дощі випадають протягом останнього тижня. За даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології за цей період в середньому випало 96 мм опадів, що становить 46% від місячної  норми

На території гірських та передгірських районів  області сформувався дощовий паводок. Вода в річках і потоках піднялася  на 0,5-1,5м, на окремих ділянках до 2 м над допаводковим рівнем.

Відтак, станом на 24.06.2020 року підтоплено у Львівській області: 110 житлових будинків, 110 підвалів житлових будинків, 168 присадибних ділянок, 2 продуктові магазини, 1 недіючу школу, 1 ветеринарний пункт, 1 клуб-бібліотека,  111 господарських споруд, підтоплено 4 ділянки доріг, та 1 ділянка дороги пошкоджена, підтоплено 114 га сільськогосподарських угідь та 150 криниці. 

Яка ж причина паводків і підтоплень?

Останніми днями в соціальних мережах поширюється інформація, що ніби то основною причиною повеней в західній частині України, в тому числі в Карпатах, є вирубка лісів.

Однак, ретроспективний аналіз не підтверджує цю тезу. В далекому минулому галичани страждали від повеней значно частіше, місцеві жителі навіть називали воду «лагідним убивцею», - наче вона є не така  страшна, як вогонь, але в результаті біди від неї навіть більше.

Перша знайдена згадка про велику повінь у Галичині датується  1813 роком, яка підтвердила, що вода гірша ніж вогонь, бо вогонь не здатний спалити одночасно п’ять чи десять повітів, а вода може спустошити навіть більше.

У 1867 році повінь заполонила весь край і охопила 52 повіти, спричинила збитки на 15 млн злотих ринських. У 1886 році від повені сильно потерпіли Станіславів, Долина і Самбір.

Дощове літо у 1897 році привело до катастрофи, внаслідок якої потяг між станціями Коломия і Турка зійшов із рейок, деякі вагони злетіли і впали в потік. Багато пасажирів сильно травмувались, кілька осіб загинули.

Не оминали природні катаклізми наш край і в 20-х рр. минулого століття. В серпні 1927 року повені призвели до людських жертв, де за різними джерелами загинули від 17 до 20 осіб.

У червні 1969 року на Прикарпатті знову сталася катастрофічна повінь. Дністер піднявся на 7 м. 

Наступна велика повінь сталася на Прикарпатті в липні 2008 року. Загальні збитки від повені оцінювали у 3-4 мільярди грн. Рівень води в річках піднявся на 6-13 м.

Отже,  бачимо, що сильні повені в нашому краї траплялися протягом всієї історії.

Площа гірських лісів Львівщини згідно державного обліку станом на 01.01.2019 року складає 270 тис. га, з них які переважно виконують водоохоронні та захисні функції – 100,2 тис.га. 

В лісовому фонді в гірських умовах переважають букові деревостани, які поширені на площі – 50,8 тис. га, ялицеві деревостани – 39,6 тис. га, ялинові деревостани – 38,0 тис. га.

Ліси володіють здатністю перехоплення частини атмосферних опадів та трансформації поверхневого стоку у внутрігрунтовий. На водорегулюючі функції лісів впливають склад деревостану, його вікова, вертикальна та горизонтальна структури, наявність підліску, трав’яного вкриття тощо. Дослідження УкрНДІГірліс вказують на те, що в умовах понаднормових опадів і високій насиченості вологою, ліс і при 100% лісистості регіону не здатний повністю перевести поверхневий стік у внутрішньогрунтовий і повністю зарегулювати паводкові процеси.

Кожен охочий може провести простий експеримент. У ванні взяти звичайну губку і поливати її водою. До моменту повного насичення губка буде затримувати воду. Але, як тільки відбудеться насичення, решта води стікатиме поверхнею. Оце і є поверхневий стік, який формує паводок.

Так і ліс, якщо випадає значна кількість опадів (декілька місячних норм) за короткий період, неспроможний повністю зарегулювати поверхневий стік.

Завдяки ухваленим рішенням Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації та Львівського ОУЛМГ у 2016 році вдалось зменшити частку суцільних рубок на Львівщині та забезпечити перехід на використання вибіркової системи рубок, на засадах наближеного до природи лісівництва.

Відтак, необхідно зазначити, що площа суцільних рубок за останні 5 років в лісах державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства зменшилась з 1526 га у 2015 році до 358 га у 2019 році, що складає лише 7% від загальної площі рубок.

Ґрунтовні дослідження вчених доводять, що рубка лісів не є основною причиною паводків. Вони є природним явищем і відбуваються не лише в Україні, але і в країнах ЄС з високим рівнем ведення лісового господарства. Річки тисячоліттями розливались і виходили з берегів і формували заплаву — територію, яка періодично затоплюється водою. І тому паводкам запобігти в принципі неможливо. Не зважаючи на великі обсяги будівництва гребель  та затрачених мільярдів євро на їх утримання, вода все одно десь знайде вихід з берегів. Для попередження негативних наслідків паводків країнами  ЄС ухвалено директиви «Про оцінку та управління ризиками затоплення». Серед основних директив є недопущення забудови заплав річок та надання земель в господарське користування, відновлення заплав і русел річок з метою запобігання паводкам та проведення робіт з берегоукріплення у найбільш небезпечних місцях,

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Андрій Заблоцький: Ліс – не дамба для запобігання паводкам та утримання води

  

          За словами Голови Державного агентства лісових ресурсів Андрія Заблоцького повені в Карпатах спричинені природними факторами. Так, за останні три дні в Карпатах випала місячна норма опадів, в Івано-франківській області найбільше.

        «Ліс може втримати певну кількість опадів, але не з такими обсягами, які ми спостерігаємо зараз в Карпатах. Давайте в цифрах — в середньому кількість опадів в Івано-Франківській області склала біля 2,8 млрд м3, а ліс максимально міг поглинути біля 200-250 млн м3. Це лише 10% від всіх опадів. Отож, ліс не може приборкати стихію гірських рік. Ліс – не дамба для запобігання паводкам та утримання такої кількості та сили води. Тому заяви, що причиною повеней є рубки - це маніпуляція та популізм», - прокоментував Голова Держлісагентства.

«В останні роки рубок відбувається значно менше. Але ця інформація не вигідна тим, хто систематично розповсюджує фейки про діяльність Держлісагентства.          Наприклад, якщо порівняти з минулим роком, то обсяг заготівлі деревини зменшився на 17%. Це пов’язано з поступовим переходом від суцільних до поступових видів рубки. Так, за 5 місяців поточного року в Чернівецькій області кількість рубок скорочена на 41 тис. кубометрів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На Закарпатті на 51 тис. кубометрів, а в Івано-Франківській області на 75,7 тис. кубічних метрів», - наголосив Андрій Заблоцький.

        Загалом, за останні 5 років, обсяг заготівлі деревини в Карпатському регіоні зменшився на 20% (з 4,2 млн кбм у 2015 р. до 3,3 млн кбм у 2019 р.). 

        За словами Голови Держлісагентства  сьогодні не тільки Україна, а й вся Європа потерпає від масштабних повеней, які спричинили дощі. Сербія, Боснія та Герцеговина, Чехія постраждали через стихію.  Це при тому, що в Європі існує набагато менше обмежень заготівлю деревини. У цифрах — в  Україні на 44.8% лісів існують обмеження на заготівлю деревини, тоді як у Чехії – 4.9%, Польщі – 8.5%, Латвії – 9.7% Угорщині – 13.6%, Австрії – 15.7%. Але ж в цих країнах ніхто не заявляє, що рубки є причиною повеней.

         «Стосовно проблеми незаконних рубок. Так, вона є, але подолати те, що вибудовували рокам неможливо за 5 місяців.  Проте, є позитивна динаміка.  Якщо у 2016 році обсяг незаконних рубок в Карпатському регіоні складав 12 тис. кбм, то у 2019 році – 3,6 тис. кбм. Але подальший прогрес у цьому питанні напряму залежить від прийняття відповідного закону, який би врегулював питання сертифікації лісопродукції з метою викорінення попиту на незаконно заготовлену деревину. Ми його вже підготували, зараз він на опрацювання в профільному комітеті Верховної Ради», - сказав очільник Держлісагентства.

Детальніше:

Останніми роками обсяг лісовикористання не перевищував розрахункової лісосіки і становить 60— 75% від щорічного середнього приросту.  Всі рубки лісу проводяться в обсягах обгрунтованих нормативів.

  

ВИСНОВОК НАУКОВЦІВ

 

Ми одразу ж звернулись до академічних інститутів, щоб вони дали незалежну оцінку причин паводків та ролі лісового господарства в цих причинах. Це Інститут екології Карпат, Інститут гірського лісівництва та Львівський національний лісотехнічний університет.

         Як пояснили науковці, причинами паводків є:

— Природні глобальні причини — циклічність коливання пониженої та підвищеної водності.

— Природні регіональні причини — густота річкової сітки. Тільки в Івано-Франківській області протікає майже ВІСІМ З ПОЛОВИНОЮ ТИСЯЧ РІЧОК.  В цій області з 1955 року зареєстровано близько 70 паводків. Всього в Карпатах протікає до 28  тис. малих річок, із них 18 тис.  на північному схилі, 10 тис на південному схилі. Карпатські річки належать до річок з паводковим режимом.

         Ще один з основних факторів, на думку експертів та науковців, це знищення заплави річок. Спочатку меліорація та днопоглиблення, потім забудова та розорювання. Якщо місце, куди вода виходила під час паводків протягом тисяч років, знищили — то куди ж їй діватись?

      В зв’язку з чим роль лісового господарства — не вирішальний чинником, якийі впливає на рівень паводку.

       Основні причини паводків — надмірно висока кількість опадів. Як показують дані гідрометеонагляду та метеостаціонарів в горах кількість опадів в Івано-Франківській області в період паводків перевищує 300 мм.

         Лісові насадження при нульовій вологості ґрунту можуть поглинути до 135-140 мм опадів, або як говорять в горах «одна смерека – 1 тонна води».

        Враховуючи те, що попередніми дощами вологість ґрунту піднімається до 80-90%, ліс потенційно не може поглинути всю кількість опадів.

        В той же час є ряд факторів, які можуть підняти водопоглинаючу роль лісів. Серед них об’єм лісокористування, породний склад лісів. Водорегулююча роль хвойних лісів, особливо смерекових, в два рази менша, ніж букових.

       У той же час є низка факторів, які можуть підняти водопоглинаючу роль лісів. Серед них об’єм лісокористування, породний склад лісів.

       Проведений аналіз обсягів рубок, показує, що дійсно до 1960 року об’єми рубок в Карпатах в два, а то й в три рази перевищували розрахункову лісосіку, різко зросла площа полонин. Починаючи з 70-х років обширні вирубки залісили. З 1990 року перевищення розрахункової лісосіки не було, а площа створення лісів в середньому на 10% перевищує площу зрубів, і наші підприємства мають достатньо садивного матеріалу, щоб їх заліснити. Збільшення площі лісів є основним пріоритетом Держлісагентства. 

Офіційний сайт: http://dklg.kmu.gov.ua

 

Сторінка в Facebook: https://www.facebook.com/forestUKR

 

Сторінка Голови Держлісагентства Андрія Заблоцького: https://www.facebook.com/andrew.zablotsky.9

 

Telegram-канал t.me/uaforest

24.06.2020

   

Перевірити законність заготівлі та походження деревини можна онлайн

23 Червня 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Держлісагентство стає відкритішим для людей. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Він розповів, що вперше оприлюднено всю інформацію про плани заготівлі деревини на 2020 рік —

 https://bit.ly/2Bta9BS.

«Плюс зробили відкритими електронні сервіси, на яких кожен українець просто зі смартфону може побачити — де, як і скільки деревини заготовляють, чи легальна ця діяльність».

Андрій Заблоцький розповів, що це пілотні процеси, які працюють за даними електронного обліку деревини та лісгоспів у сфері Держлісагентства. А це 73% лісів України.

Просто зайдіть на сайт 

UKRFOREST.COM 

та:

— перевірте законність заготівлі деревини (реєстр лісорубних квитків) — вже працює в 23 областях,

— перевірте походження деревини за номером бирки, ТТН-ліс або авто,

— дізнайтесь про розміщення легальних об’єктів переробки деревини,

— ознайомтеся з аналітикою по аукціонам з продажу деревини,

«Переконаний, що відкриття інформації допоможе краще контролювали суспільству всі процеси у лісовій галузі», - підкреслив Голова Держлісагентства.

http://dklg.kmu.gov.ua/

Держлісагентство розпочинає реалізацію проекту FAO з протидії всиханню лісів

10 Червня 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Державне агентство лісових ресурсів України розпочинає реалізацію проекту FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) з протидії всиханню лісів.

Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький зазначив, що такий проект відбуватиметься вперше за часи незалежності.

Що будемо робити?

- Переглядаємо національні підходи до системи спостереження та моніторингу спалахів шкідників та хвороб лісу. Мета — розробити функціональні системи їх раннього виявлення.

- Розробляємо та затверджуємо національні плани дій у надзвичайних ситуаціях, пов’язаних із спалахами шкідників та хвороб лісу.

- Розробляємо рекомендації щодо підвищення стійкості лісових насаджень до шкідників та хвороб та посилення протидії наслідкам посухи.

Проект розрахований на 1,5 роки. Підготовчі роботи розпочали ще в 2018 році разом із Міністерством лісового господарства Республіки Білорусь.

http://dklg.kmu.gov.ua

 

Охорона лісів – на контролі!

28 травня 2020р, Новини. Прес-служба

 

27 травня 2020 року під головуванням першого заступника голови Львівської облдержадміністрації Адрія Годика відбулася нарада щодо заходів протидії незаконним рубкам, незаконному обігу деревини та проблемних питань в лісовій галузі.

На нараді були присутні представники правоохоронних органів, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Головного управління Держпраці у Львівській області, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс», військових лісгоспів та громадських об’єднань.

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства п.Дейнека А.М. доповів про ситуацію із незаконними рубками в державних лісогосподарських підприємствах управління, заходи, які приймаються щодо їх зменшення, подякував органам влади, правоохоронним та природоохоронним органам, громадським активістам за спільну працю по охороні лісів від лісопорушень. Варто зазначити, що обсяг незаконних рубок зменшився з 3268м3 у 2016 році до 935м3 у 2019 році.

Голова громадської організації лісозаготівельників та деревообробників Львівщини п.Когут М.В. повідомив присутніх, що бувають випадки, коли блокується робота підприємців, безпідставно перекриваються дороги. Тому підприємці Львівщини, які займаються переробкою та реалізацією деревини, ставлять питання про притягнення до відповідальності винних у перешкоджанні законної підприємницької діяльності.

Голова ГО «Майдан Старосамбірщини» п. Василь Курій зазначив, що лісова галузь потребує реформування, напрацювання законодавчих ініціатив у співпраці всіх дотичних структур.

За підсумками наради  Андрій Годик наголосив на необхідності реалізації деревини через систему електронних торгів, належного оформлення документів, що є підставою для планових рубок та посилення контролю за діяльністю лісогосподарських підприємств.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства нагадує, що в управлінні діє пряма телефонна лінія (032-297-61-21) для повідомлень про незаконні рубки, браконьєрство та інші лісопорушення.

  Відділ охорони, захисту лісу та

мисливського господарства

Львівського ОУЛМГ

Антикризова програма уряду

Через коронавірусну пандемію багато українців вимушено втратили свою роботу.

Держлісагентство підтримує план Уряду з подолання безробіття внаслідок пандемії. Ми вже працюємо над створенням додаткових 2 500 нових робочих місць в різних регіонах України.

Куди ми плануємо залучити нових працівників?

Майже дві тисячі нових робочих залучаємо у штат державної лісової охорони.

Плюс є необхідність створити 10 лісопожежних дільниць у Дніпропетровській, Запорізькій та Луганських областях. А це ще близько 500 нових працівників.

Для лісівників настала гаряча пора — як в прямому, так і переносному сенсі. За прогнозами літо буде дуже спекотним, отже постійно триматиметься високий клас пожежної небезпеки.

Світлина від Андрія Заблоцького.
 
 

Лісу – бути!

22 травня 2020р, Новини. Прес-служба

Відповідно до «Інструкції з проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об’єктів» не пізніше 10-15 днів після завершення лісокультурних робіт проводиться технічне приймання усіх лісокультурних об’єктів. Лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ завершено технічне приймання лісових культур та посівів, створених весною поточного року.

За даними технічного приймання, проведеного спеціалістами державних лісогосподарських підприємств, весною 2020 року посаджено 723,4 га лісових культур (118% до плану весни), з них розподіл за станом якості та оцінкою дуже добрий стан – 200,1 га (28%), доброго стану – 495,8 га (68%), задовільного стану – 27,5 га (4%). Природне поновлення лісу забезпечено на площі 864,7 га.

Крім цього, в лісових розсадниках посіяно насіння на площі біля 7,5 га, з них хвойних біля 3,7 га та більше 3,5 га листяних і чагарникових порід. Закладено шкілки деревних та чагарникових порід на площі понад 1,5 га, де висаджено біля 130 тис. шт. саджанців основних деревних та чагарникових порід. Також весною цього року було закладено плантації новорічних ялинок на площі 0,5 га. 

 

 

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Збереження унікальних природних лісів на Львівщині

15 травня 2020р, Новини. Прес-служба

 

Нещодавно у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась робоча зустріч начальника Львівського ОУЛМГ Анатолія Дейнеки та спеціалістів управління з заступником  директора ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Анатолієм Павелко. Під час зустрічі обговорено питання щодо продовження робіт з обстеження лісів на території державних лісогосподарських підприємствах, які мають ознаки природних лісів, старовікових лісів, пралісів та надання таким лісам  відповідного охоронного статусу.

Анатолій Павелко подякував за сприяння у проведенні робіт і відзначив, що на даний час лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ чи не єдині в Карпатському регіоні, де вже надано природоохоронний статус рішеням Львівської обласної ради старовіковим та природним лісам. Також він поінформував, що громадською організацією «Дунайсько-Карпатська Програма» вже проведено польові обстеження ділянок лісів в ДП «Стрийське лісове господарство», ДП «Самбірське лісове господарство» та ДП «Львівське лісове господарство» і підготовлено відповідні пропозиції. Найближчим часом заплановано провести обстеження в Сколівському лісгоспі та в інших підприємствах управління.

Обласне управління надало ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» перелік ділянок лісових генетичних резерватів, які необхідно обстежити на відповідність ознакам природних лісів, та які, зважаючи на їх призначення і особливості ведення лісового господарства та охорони, є потенційними ділянками природних лісів.

Зазначимо, що 17 грудня 2019 року між Львівським ОУЛМГ та громадською організацією «Дунайсько-Карпатська Програма» підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у сфері  сталого управління лісами, збереження біологічного різноманіття та протидії лісовим та екологічним правопорушенням. Завдяки спільній роботі проводяться обстеження та ідентифікація лісів природного походження, які відповідають критеріям унікальних ділянок природних лісів, квазіпралісів та пралісів.

Довідково.

В карпатських лісах Сколівських Бескидів  ідентифіковано  408,8 га лісів квазіпралісового типу та 37 га пралісів. Також проведено такий облік на території Сколівського військового лісгоспу  (768,7 га). Робота виконана в рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» за участі Українського товариства охорони птахів у партнерстві та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), співробітників національного природного парку «Сколівські Бескиди», науковців Інституту екології Карпат НАН України, Національного університету ім.Ів.Франка та Національного лісотехнічного університету. За результатами польових обстежень, відповідно до рішення Львівської обласної ради №816, у 2019 році організовано  4 пралісові пам’ятки природи місцевого значення в межах держлісфонду Львівського ОУЛМГ  загальною площею 105,2 га з метою збереження унікальних корінних природних старовікових лісів Українських Карпат.

 

Відділ лісового господарства

 Львівського ОУЛМГ

 

 

Держлісагентство: Обсяг незаконних рубок зменшився на 34%

14 травня 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький зазначив, що зараз в соцмережах та на сумнівних сайтах активно поширюють фейкові публікації про нібито збільшення незаконних рубок в Україні.

«Почали знову розганяти дані дворічної давності сумнозвісного звіту британської громадської організації Earthsight, або поширюють фото рубок чи відео, де деревина їде через кордон вантажними авто в інших країнах. Ця інформація не відповідає дійсності тому стану справ, який є в галузі», - написав він.

Голова Держлісагентства повідомив, що за І квартал 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, обсяги незаконних рубок зменшилися на 34%.

Так, минулого року за три місяці незаконний обсяг склав 43,3 тис. кубометри деревини, а за І квартал 2020 року – 28,5 тис. кбм. Працівники державної лісової охорони передали до органів поліції та суду 616 справ.

Андрій Заблоцький наголосив, що цього вдалося досягти завдяки комплексним заходам, а саме:

- збільшення з початку цього року спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах і посилення контролю під час транспортування автомобілями в середині країни необроблених лісоматеріалів;

- запровадження механізму реалізації необробленої деревини виключно на електронних аукціонах;

- підключення до системи електронного обліку деревини переважної більшості постійних лісокористувачів, які не підпорядковані Держлісагентству (комунальні, військові лісгоспи, підприємства сфери природно-заповідного фонду);

«Приємно, коли можливо на перший погляд не дуже помітні для більшості заходи, які почали активно впроваджувати одразу ж, як почав працювати в лісовій галузі, дають свій результат. Переконаний, коли не буде попиту на незаконну деревину, тоді відпаде питання незаконних рубок. Зараз готується законопроект, який зокрема запровадить відповідальність за купівлю «дерева без бирки» та сертифікацію виробів з української деревини», - повідомив Голова Держлісагентства.

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/

 

У пілотному проекті Держлісагентства "Ліс у смартфоні" з'явилася нова функція - Класи пожежної небезпеки

12.05.2020

 

На мапі «Ліс у сматрфоні» https://lk.ukrforest.com/map/general з’явилася нова функція – «Класи пожежної небезпеки». Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

«Відтепер, інформаційні технології допомагатимуть громадянам, а особливо місцевим органам влади та ОТГ оперативно відслідковувати ситуацію з пожежною безпекою в лісових господарствах, що входять до сфери управління Держлісагентства. Також мапа стане в нагоді і працівникам ДСНС», - зазначив він.

Обравши шар «Пожежна небезпека», при приближенні карти можна детально ознайомитися з природними класами пожежної небезпеки на окремих ділянках лісу (вони пофарбовані у відповідні кольори). Клас природної пожежної небезпеки визначається відповідно до породи та віку насаджень.

«Мета проекту – моніторинг та класифікація можливих осередків пожеж та пожежонебезпечних ситуацій на території України. Наразі наші фахівці продовжують роботу над наповненням та вдосконаленням цього сервісу», - повідомив Андрій Заблоцький.

Світлина від Андрія Заблоцького.

 

Світлина від Андрія Заблоцького.

 

 

 

Уже відновлено 22,3 тис. га лісу, на яких висаджено 122 млн дерев, - Андрій Заблоцький

04.05.2020

Майже 122 мільйона сіянців і саджанців дерев на сьогодні висадили лісівники під час лісокультурної кампанії. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

За його словами, лісогосподарські підприємства, установи і організації, що належать до сфери управління Держлісагентства, забезпечили виконання завдань із відтворення лісів.

«Якщо говорити цифрами, то на цей час загалом відновлено 22,3 тис. га лісу, зокрема, на Поліссі відновлено більше 11,4 тис. га (майже 71 млн дерев) і створено 127 га нових лісів; у Лісостеповій зоні відновлено майже 7,4 тис. га (38,3 млн дерев), створено 463 га нових лісів; у Степовій зоні відновлено майже 1,6 тис. га (майже 8 млн дерев), створено 815 га нових лісів; в українських Карпатах відновлено майже 1,9 тис. га (4,5 млн дерев)», - поінформував Андрій Заблоцький.

Він також повідомив, що весняне відновлення українських лісів підходить до завершення. «Підсумки підбивати ще зарано, тому що це дані лише про висаджування лісу вручну. Пізніше оприлюдню загальну інформацію, враховуючи природне поновлення», - зазначив Голова Держлісагентства.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства необхідно протягом двох років відновити всі ділянки, на яких відбувалися суцільні рубки. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та інших заходів для висаджування лісу або сприянню його природному поновленню.

 

 

 

 

 

Ми продовжуємо активно реформувати та діджиталізувати галузь. Державне агентство лісових ресурсів України запускає черговий пілотний проект: інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини https://map.ukrforest.com.

Ми хочемо максимально інформувати наших громадян про наявні законні та легальні місця переробки деревини, а також виявляти лісопилки, які працюють незаконно або використовують незаконно добуту деревину.

Об’єкти нанесені на публічну карту згідно з їхньою географічною системою координат, інформацією системи електронного обліку деревини та наданих даних Закарпатської, Сумської, Полтавської, Харківської, Кіровоградської, Донецької та Житомирської ОДА.

Проект являється пілотним, ведеться робота по наповненню геопорталу інформацією. Незабаром буде створена форма зворотного зв'язку, через який користувач зможе надавати уточнення, інформацію про не нанесені об'єкти чи інші інформативні матеріали, що стосуються переробки деревини.

Хочу нагадати – це далеко не перший цифровий проект, який ми активно реалізуємо останніми місяцями.

Так, ми активно реалізуємо проект під вже загальноприйнятою у суспільстві назвою «Ліс у смартфоні». Будь-хто може зайти з комп’ютера чи смартфона на сайт https://lk.ukrforest.com та ознайомитися із загальним переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на онлайн-карті законність здійснення рубок. Таким чином, громадяни України можуть перевіряти законність рубок!

Є й інші онлайн сервіси.
https://www.ukrforest.com – перевірка легальності та походження деревини, портали аукціонних і тендерних торгів, реалізаційні ціни на деревину, електронний перелік сертифікатів про походження лісо- та пиломатеріалів.

На сайті Держлісагентства https://bit.ly/3cFp88V можна слідкувати за моніторингом внутрішнього споживання деревини.

Окрім того, з 1 лютого в Україні необроблена деревина реалізується через електронні аукціони https://bit.ly/38oLnhM.

У нас досить амбітні плани – перенести більшість реєстрів та послуг, які надає Агентство у смартфон, тобто зробити їх прозорими, швидкими, простими та зручними для користування наших громадян.

Весняна посадка лісів на Львівщині завершена

 

29 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

0

У лісових масивах лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ підходить до завершення весняна лісокультурна кампанія.

Використовуючи сприятливі погодні умови лісівниками Львівщини посаджено 660,4 га (108%)  лісових культур з 614,3 га запланованих на весну. Також проведено доповнення лісових культур на площі 737,6 га.

Під час проведення лісокультурних робіт було висаджено близько 2  млн.шт. сіянців та саджанців деревних порід (сосни звичайної, ялиці білої, модрини європейської, дуба звичайного, бука лісового, клена явора, вільхи чорної та інших).

На даний час завершуються роботи з висіву лісового насіння та закладка шкілок в лісових розсадниках, в яких вже засіяно 5,22 га  площі посівних відділень.

У ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» висіяно 1,1 млн. посівних місць в касетах для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Це перша ротація в цьому році. Ще буде друга і третя.

 

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

 

 

Лісівники Львівщини долучились до ліквідації лісових пожеж у Житомирській області

 22 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

З метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в Житомирській області викликаної масштабними пожежами в природних екосистемах, Державним агентством лісових ресурсів України видано наказ від 17.04.2020 року №121 «Про організацію робіт з наслідків лісових пожеж в Житомирській області». На виконання цього наказу працівники державної лісової охорони п’яти підвідомчих підприємств управління в період з 18.04.-21.04.2020 року були відряджені для роботи з ліквідації лісових пожеж на Житомирщині, а саме:

ДП «Бібрський лісгосп»

Кіт Андрій Романович – майстер лісу Старосільського лісництва

Змислий Ігор Васильович – майстер лісу Старосільського лісництва

Сорочинський Роман Михайлович – майстер лісу Старосільського лісництва

Коваленко Борис Миколайович – в.о. лісничого Раманівського лісництва

 

ДП «Дрогобицький лісгосп»

Слив’як Орест Богданович – майстер лісу Лішнянського лісництва

Андрухів Ігор Богданович – розкряжувальник лісу Лішнянського лісництва

Хацкевич Олександр Володимирович – лісоруб Раневицького лісництва

Малишевський Михайло Володимирович – пожежний сторож

 

ДП «Золочівський лісгосп»

Грицак Володимир Миколайович – пожежний сторож

Тимків Тарас Миронович – пожежний сторож

Вільчинський Андрій Васильович – пожежний сторож

Шляхетко Василь Йосипович – майстер лісу Сасівського лісництва

 

ДП «Самбірський  лісгосп»

      Отока Юрій Сигізмундович – робітник

      Темник Олександр Тарасович – робітник

      Осенко Володимир Петрович – робітник

      Ткаченко Юрій Леонідович – водій

 

ДП «Старосамбірське ЛМГ»

Михавко Олег Павлович – головний економіст

Шапочка Анатолій Ярославович – помічник лісничого Сусідовицького лісництва

Лисак Володимир Степанович – майстер лісу Спаського лісництва

      Лук’янов Микола Михайлович – робітник Старявського лісництва

Пожежні команди були забезпечені транспортними засобами та всім необхідним для виконання завдання з ліквідації лісових пожеж до якого приступили о 9.00 год.18.04.2020 року.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства висловлює подяку працівникам підприємств, які безпосередньо брали участь у ліквідації пожежі та пропонує керівникам підвідомчих підприємств преміювати учасників ліквідації пожеж в Житомирській області.

До уваги громадян! Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства закликає населення дотримуватись правил поводження з вогнем та правил поведінки у лісі.

 

 

Лісівники наповнюють бюджет

8 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

 

Праця лісівників  є важкою, але,  завдячуючи роботі підприємств лісової галузі Львівської області,   бюджети різних рівнів отримують доходи, з яких фінансуються програми соціально-економічного розвитку (будуються дороги, школи, лікарні…), виплачується заробітна плата бюджетникам, фінансується армія і безпека держави, пенсії та заходи боротьби з коронавірусом.

Податки для держави - один з основних результатів роботи підприємств. За 1 квартал 2020 року державними лісогосподарськими підприємствами  Львівської області до бюджетів усіх рівнів сплачено 88,1 млн. гривень податків та зборів.

До державного бюджету сплачено 44,0 млн. грн., до місцевих бюджетів (районні, ОТГ, сільради) сплачено 26,8 млн. грн, Єдиного соціального внеску сплачено 17,2 млн. грн.

Найбільше сплачено:

  • податку на додану вартість (ПДВ) 28 млн. гривень
  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів 18,1 млн. грн., з них до місцевих бюджетів сплачено 8,9 млн. грн.

Найбільшими платниками податків є:

  • ДП «Бродівське ЛГ» -  16,4 млн.грн.
  • ДП «Стрийське ЛГ» - 8,7 млн.грн
  • ДП «Рава-Руське ЛГ» - 6,5 млн.грн.
  • ДП «Славське ЛГ» -  6,0 млн.грн.
  • ДП «Буське ЛГ» - 5,7 млн.грн.
  • ДП «Сколівське ЛГ» - 5,6 млн.грн.

 

Відділ бухгалтерського обліку та звітності

Львівського ОУЛМГ

До уваги жителів Львівщини! Роз’яснення щодо обмеження відвідування лісів у зв’язку із запобігання поширення коронавірусної інфекції і недопущення лісових пожеж.

3 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

У зв’язку з численними зверненнями громадян щодо тимчасової заборони відвідування населенням лісових масивів, Львівське ОУЛМГ інформує наступне.

Вводячи зазначене обмеження, лісівники Львівщини керувалися двома чинниками, а саме:

загрозою масового поширення коронавірусної інфекції;

загрозою знищення лісів від пожеж.

Для попередження розповсюдження коронавірусної хвороби Уряд запровадив більш жорсткі заходи безпеки на період карантину – до 24 квітня 2020 року.

Відповідні зміни до постанови №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» на засіданні Кабінету Міністрів.

З метою унеможливлення поширення коронавірусної хвороби пропонується запровадити ефективну комбінацію профілактичних немедикаментозних заходів, серед яких: домашня ізоляція, соціальне дистанціювання осіб віком старших 60 років, обмеження відвідування парків та зон відпочинку та інше».

Отже, зважаючи на щоденне зростання кількості хворих на COVID-19 в Україні більше, ніж на 10%, та враховуючи рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і досвід міжнародної практики, Уряд вважає за потрібне запровадити більш жорсткі вимоги щодо карантину.

Зокрема, під час карантину, який триватиме до 24 квітня 2020 р. на всій території України, серед внесених нових змін діятиме заборона на:

– перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора;

– переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей;

– перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх;

– відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності;

– відвідування спортивних та дитячих майданчиків;

– проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно якої порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За прогнозами гідрометеоцентру на вихідні дні на Львівщині очікується висока пожежна небезпека. Згідно розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 02.04.2020 року №229/0/5-20 «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2020 року» заборонено населенню в період високої пожежної небезпеки (IV – V класи) відвідування лісів і в’їзд до лісових масивів області (крім доріг загального користування) усіх видів транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських потреб у цей період.

Стаття 77 КУпАП. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах:

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Шановні краяни!

 Лісівники Львівщини усвідомлюють, що обмеження, які вводяться, створюють певні незручності у Вашому житті. Водночас для упередження загрози Вашому життю і безпеці, серйозність яких дехто не усвідомлює, та загрозі лісу від пожеж, ми зобов’язані діяти рішуче та у відповідності до чинного законодавства.

        

Сподіваємось на Ваше розуміння.

Залишайтеся вдома!

Бережіть себе!

Збережемо ліси разом!

        

З повагою

Львівське обласне управління лісового

та мисливського господарства

 

У Карпатах вже висаджено 2,2 млн дерев, - Андрій Заблоцький

03.04.2020

 

Питання відновлення українських лісів є дуже важливим для суспільства. І ми робимо все можливе, щоб навіть в умовах карантину було забезпечено відновлення лісу. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Він розповів про перебіг лісокультурної кампанії в Україні. Так, деякі області вже завершили або завершують висаджування лісу, а інші лише тільки починають.

Проміжні дані такі:

– на Поліссі відновлено більше 10 тисяч гектарів і створено 60 га нових лісів;

– у Лісостеповій зоні відновлено більше 6 тис. га, створено 340 га нових лісів;

– у Степовій зоні відновлено більше однієї тисячі га, створено більше 500 га нових лісів.

«За попередніми даними у Карпатському регіоні вже відновлено 800 гектарів лісу. На цій площі висаджено 2,2 мільйона сіянців та саджанців дерев», - зазначив Андрій Заблоцький.

За його словами, у Карпатах, на рівнинній місцевості, висадка лісів лише нещодавно почалася. Це пов’язано з погодними умовами. Відновлювати ж гірські лісові масиви починають після того, як сходить сніг.

«Простими словами це дані лише про висаджування лісу вручну. Додатково проводиться робота щодо природного поновлення лісових ділянок. Працюємо далі – відновлюємо українські ліси!», - наголосив Голова Держлісагентства.

 

Прес-служба ДАЛРУ


Щодо заборони відвідування лісу!

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби COVID-19» та з метою недопущення виникнення пожеж в екосистемах області, ДП «Стрийський лісгосп» повідомляє населення про заборону відвідування лісових масивів, зон відпочинку на території держлісфонду, торфовищ, в’їзду до них транспортних засобів з 4 квітня 2020 року до стабілізації епідеміологічної ситуації та на період високого та надзвичайно високого класів пожежної безпеки.

Працівники державної лісової охорони спільно з працівниками Національної поліції будуть проводити спільні патрулювання з метою контролю за дотриманням встановлених обмежень та притягувати порушників до встановленої законом відповідальності. Штраф за порушення карантинних обмежень для фізичних осіб складатиме від 17 до 34 тис. грн.

Просимо поставитись з розумінням до вимушених обмежень та сподіваємося на  співпрацю в боротьбі з коронавірусом, недопущенням пожеж та засмічення лісових екосистем.

Прес-служба

ДП «Стрийський лісгосп»

03.04.2020р.

Увага! Заборонено відвідування лісів.

 2 квітня 2020р, Новини. Прес-служба
 

Шановні краяни!

З метою дотримання карантинних обмежень, пов’язаних із запобіганням розповсюдження коронавірусної інфекції, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби COVID-19» та з метою недопущення виникнення пожеж в екосистемах області, Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та державними лісогосподарськими підприємствами ухвалено рішення заборонити відвідування населенням лісових масивів, зон відпочинку на території держлісфонду, торфовищ, в’їзду до них транспортних засобів з 4 квітня 2020 року до стабілізації епідеміологічної ситуації та на період високого та надзвичайно високого класів пожежної безпеки.

Працівники державної лісової охорони спільно з працівниками Національної поліції будуть проводити спільні патрулювання з метою контролю за дотриманням встановлених обмежень та притягувати порушників до встановленої законом відповідальності.

Просимо поставитись з розумінням до вимушених обмежень та сподіваємося на  співпрацю в боротьбі з коронавірусом та недопущенням пожеж в екосистемах.

Залишайтеся дома !  Бережіть ліс ! Бережіть себе !

 Відділ охорони, захисту лісу та

                                                                                                мисливського господарства

                                                                                              Львівського ОУЛМГ

 

 

Від сьогодні у лісах стартує "сезон тиші"

1 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

   

                                                                                             

 

     У період із 1 квітня до 15 червня 2020 року у лісах  забороняються будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою.

До заборонених заходів належать санітарна вирубка лісу, стрілянина, вибухові роботи, феєрверки, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах, використання моторних маломірних суден. 

    "Сезон тиші" – це природоохоронний захід, упроваджений до виконання в Україні на законодавчому рівні (стаття 39 Закону України "Про тваринний світ"). Метою такого заходу є охорона ареалу існування, шляхів міграції диких тварин на час їх розмноження. Такий проект сприяє відтворенню популяції лісових звірів та птахів, забезпечуючи зростання та різноманіття, спокійний розвиток фауни в наших лісах".

     Особи, які порушили вимоги, будуть притягуватись до відповідальності згідно зі статтею 87 КУпАП та накладуть на них адміністративне стягнення у вигляді штрафу від 510 грн до 850 грн, а на посадових осіб – від 850 грн до 1190 грн.

Однак у цей період ліси та інші угіддя відвідує багато людей, тож хочеться нагадати, що відпочиваючи на природі, не слід зчиняти галас, включати гучну музику та бути особливо обережними з вогнем. Адже необережне використання вогню може стати причиною масової пожежі. І тоді разом з травою згорають птахи, які гніздяться на землі, та їхнє потомство, гине молодняк диких тварин.

Варто наголосити на дотриманні карантинних вимог у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19.

Залишайтеся дома!

Бережіть природу і себе!

Відділ охорони, захисту лісу

                                                                                               та мисливського господарства

                                                                                              Львівського ОУЛМГ


 

Держлісагентство: з початку року виникло 180 лісових пожеж, половина з них - за

останній тиждень

30.03.2020

 

Станом на 30.03.2020 працівниками державної лісової охорони лісогосподарських  підприємств, що входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, виявлено та погашено 180 лісових пожеж.

Загальна площа лісових пожеж складає 183,6 га.

Для гасіння шести лісових пожеж довелося залучати працівників  Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Кількість лісових пожеж за останній тиждень збільшилася в 2 рази, а площа – майже втричі (станом на 22.03.2020 було зафіксовано 91 пожежа на площі 66,5 га). Якщо порівнювати з минулим роком, то кількість лісових пожеж збільшилася (на 30.03.19 було 48, а цього року вже 180), однак площа пожеж зменшилась (на 30.03.19 було 217,5 га, цього року – 183,6 га).

За кількістю найбільше горять лісові масиви на Житомирщині (41  лісова пожежа загальною площею 46,6 га), Херсонщині (32 лісові пожежі загальною площею 7,3 га), Луганщині (19 лісових пожеж загальною площею 65,7 га), Одещині (18 лісових пожеж загальною площею 21,8 га), Дніпропетровщині (18 лісових пожеж загальною площею 6,9 га).

Дві найбільші за площею лісові пожежі сталися на Луганщині  (17.03.2020 в Новоайдарському лісгоспі – 16 га, 29.03 в Старобільському лісгоспі – майже 40 га).

Хочемо звернути увагу, що причини виникнення лісових пожеж –  це людський фактор (85%) та настання сухої вітряної погоди. Розпочалось масове випалювання стерні,  іншої рослинності на сільськогосподарських землях, навколо автомобільних  доріг, залізниць, населених пунктів, що створює реальну загрозу прилеглим  лісовим масивам та може призвести до великих лісових пожеж.

Так, наприклад, на Сумщині останні 10 днів масово підпалюють луга на території комунальних агролісів, а біля них горять самосівні ліси. Держлісохорона і техніка державних лісгоспів, 

які знаходяться поруч цих лісів, намагаються відбити вогонь, але це не завжди виходить – вогонь фронтом заходить у ліс державного лісового фонду.

На Житомирщині та Полтавщині зачасту горять болта, вогонь з яких  перкидується на ліс.

 

Довідково.

Наразі у відомчій пожежній охороні працює близько 12 тис. лісівників. Створена мережа реагування із 502 пожежно-спостережних веж, з них 337 - обладнано сучасними телевізійними системами спостереження для оперативного виявлення лісових пожеж. Загалом діє 273 лісові пожежні станції. Однак, на Півдні та Сході, де рівень пожежної небезпеки завжди найвищий, не всі станції укомплектовані особовим складом і технікою для гасіння лісових пожеж.

Державними лісогосподарськими підприємствами в 2019 році здійснено комплекс організаційних та практичних протипожежних  заходів. Влаштовано 59 км нових протипожежних розривів, заслонів, бар`єрів та 52,5 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за вже створеними мінералізованими смугами в обсязі 248,2 тис. км, перекрито 15 тис. позапланових лісових доріг. У лісових масивах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення встановлено 12,4 тис. аншлагів, бігбордів, панно, плакатів на протипожежну тематику. Державною лісовою охороною в 2019 році проведено 21,6 тис. рейдів, виявлено та оштрафовано 1285 порушників правил пожежної безпеки на суму 132,5 тис. гривень.

У 2020 році створюються додатково нові протипожежні розриви, заслони, бар`єри довжиною 61 км, мінералізовані смуги – довжиною 45,6 тис. км, заплановано здійснення догляду за раніше створеними довжиною 219 тис. км, будівництво доріг протипожежного призначення – довжиною 113 км.

 

Держлісагентство: Експорт виробів з деревини зріс на 25%

26.03.2020

 

 

 

За два місця цього року на 25% збільшився експорт виробів з деревини за низкою позицій. Про це  повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

«Статистика по підприємствам, які належать до сфери управління Держлісагентства, така: якщо у грудні 2019 експортовано 54,4 тис. кубометрів виробів з деревини, то у лютому 2020 – більше 68 тис. кубометрів», - зазначив він.

Андрій Заблоцький підкреслив, що це не ліс-кругляк (який заборонений до експорту), а продукція з доданою вартістю – різні види пиломатеріалів, тріска, дрова колоті, щит, заготовки для європіддонів, пиляні заготовки та ін.

«Тобто, галузь поступово нарощує обсяги експорту виробів з доданою вартістю, а це надходження валютної виручки, зростання відрахувань до бюджету», - підкреслив Голова Держлісагентства.

 

Ми послідовно працюємо, щоб забезпечити український деревообробний бізнес необхідною сировиною, - Голова Держлісагентства

25.03.2020

Світлина від Андрія Заблоцького.

Завдяки правильно встановленим завданням для областей та оптимізації процесів вдалося досягти збільшення реалізації ділової деревини на внутрішньому ринку. На цьому  наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

«Сьогодні Урядом запроваджено режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів. Хочу відзначити, що при складному становищі в країні, в лісовій галузі простежується позитивна динаміка. За два місяці 2020 року реалізовано 1 млн 144 тис. кубометрів деревини. Збільшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року +6%», - повідомив Голова Держлісагентства.

Андрій Заблоцький також звернув увагу на те, що останні два тижні березня показують позитивну динаміку. «Якщо за тиждень до карантину було реалізовано 218 тис. кбм деревини, то за минулий карантинний тиждень – 278,5 тис. кбм. На 28% більше лише за тиждень», - написав він.

Голова відомства підкреслив, що наразі послідовні дії направлені на забезпечення українського деревообробного бізнесу необхідною сировиною.

«Хочу звернути увагу, що ми не почали більше рубати. Це все вдалося зробити за рахунок правильно налагодженої роботи та боротьби зі зловживаннями», - наголосив Андрій Заблоцький.

 

Шановні краяни!

 

25 березня 2020р, Новини. Прес-служба

З настанням весни стають можливими лісові пожежі і їх причиною часто є випалювання сухої рослинності на полях та луках, так зване «поліпшення сіножатей і пасовищ». Щорічні випалювання в одному й тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності і так сіножать перетворюється на плантацію грубого бур’яну. У вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та їх молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Пожежу легше попередити ніж зупинити.

Тому, шановні громадяни, перед тим як спалювати суху траву, насамперед подбайте про Ваше здоров’я та Ваших дітей! І не забувайте, що випалюванням завдається шкода здоров’ю всім оточуючим людям!

Щоб ваша діяльність не стала причиною лісової пожежі будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Ніколи не підпалюйте суху траву на полях та в лісі. Якщо побачите, що це роблять інші, постарайтеся їх зупинити і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

Не розводьте багаття в недозволеному місці та не дозволяйте дітям гратися з вогнем, не смітіть у лісі, прибирайте за собою, не ламайте та не псуйте альтанки та те, що знаходиться в місцях відпочинку. Тільки в такому випадку ліс та місця відпочинку служитимуть ще багатьом поколінням.

Якщо ж ви помітили невелике загорання трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я, або залити його водою.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.

Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

 

Львівське обласне управління

лісового та мисливського господарства



Завершено весняну лісокультурну

компанію 2020 року!

 

      

 

    Відповідно до проектів лісових культур на 2020 рік  по ДП «Стрийський лісгосп» заплановано створення часткових лісових культур на площі 19,9 га, з них 7,6  га на весну поточного року. Також  на площі 84,1 га заплановано сприяння природному поновленню.

     На виконання рішень Уряду і Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у зв’язку із поширенням «COVID-19», Держлісагентство запровадило необхідні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції. Цього року проведення запланованих традиційних спільних акцій з садіння лісу із залученням громадськості та учнівської молоді в рамках Акції «Відновлюємо ліси разом» було призупинено та перенесено на невизначений термін.

      Однак, дотримуючись правил та рекомендацій щодо захисту під час карантину, весняні лісовідновлюванні роботи по ДП «Стрийський лісгосп» виконанні в повному об’ємі.

       Лісівники лісгоспу сподіваються на сприятливі погодні умови для доброго росту молодих дерев, та впевнені, що їхня клопітка праця по садінню та догляду за молодими насадженнями буде тішити наступне підростаюче покоління.

Адміністрація лісгоспу

 

До Міжнародного дня лісів уже висаджено 100 мільйонів дерев, - Андрій Заблоцький

21 березня 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

100 мільйонів сіянців та саджанців дерев висадили на сьогодні лісівники по всій Україні. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький на своїй сторінці у Facebook.

«На жаль, через карантинні заходи, ми скасували участь громадськості у нашій акції з висадки дерев. Однак, хочу запевнити, що висадка відбувається за графіком. Лісівники, дотримуючись правил та рекомендацій щодо захисту під час карантину, виконують всі необхідні плани з відтворення українських лісів», - написав він.

Також Андрій Заблоцький розповів, що цьогорічний Міжнародний день лісів проходить з меседжем «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити». Бажано, щоб сьогодні всі пригадали роль лісів і сталого лісоуправління у збереженні та примноженні біорізноманіття.

«У лісовому господарстві України діють критерії щодо принципів господарювання, які відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного і ландшафтного різноманіття. І наше завдання – слідкувати, щоб ці критерії чітко дотримувалися», - наголосив Голова Держлісагентства.

Він повідомив про те, що з 7,6 млн га лісів, які входять до сфери управління Держлісагентства, заповідано 16,8%. Практично у всіх регіонах заповідність в лісах вища ніж загальнодержавна. У лісах знаходиться 3295 територій та об’єктів природно-заповідного фонду України площею більше 1,3 млн га.

Указом Президента України Володимира Зеленського на Луганщині створено ще один національний природний парк «Кремінські ліси». І загалом включено до територій ПЗФ більше 40 тис. га лісів.

«До лісу потрібно ставитися дбайливо, адже у ньому проживає близько 80% світового наземного біорізноманіття», - наголосив Голова Держлісагентства.

 

Довідково.

З початку лісокультурної кампанії 2020 року на сьогодні відновлено більше 15 тисяч гектарів лісових ділянок та створено більше 500 гектарів нових лісів.

У лісах, що входять до сфери управління Держлісагентства, знаходиться 3295 територій та об’єктів природно-заповідного фонду України площею більше 1,3 млн га. Зокрема:

- 13 природоохоронних установ, серед яких 6 природних заповідників площею 79649 га, 6 національних природних парків площею 70843 га і 1 господарство-парк площею 109 га;

- 1498 заказників площею понад 634,3 тис. га;

- 1164 пам’ятки природи площею 13,5 тис. га;

- 33 регіональних ландшафтних парки площею 177,4 тис. га;

- 525 заповідних урочищ площею 85 тис. га;

- 16 дендрологічних парків площею 0,4 тис. га;

- 47 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва площею 3,6 тис. га.

Із зазначених:

- 297 територій та об’єктів загальнодержавного значення площею 563,3

тис. га.

- 2998 територій та об’єктів місцевого значення площею 764,5 тис. га.

http://dklg.kmu.gov.ua

 

Мiжнародний День лiciв на Львiвщинi

 
 21 березня 2020р, Новини. Прес-служба

21 березня відзначають Міжнародний день лісів, який започаткований Генеральною Асамблеєю ООН з 2012 року. Щороку він проходить під різними гаслами.

Сьогодні, лісівники Львівщини приєднаються до відзначення  Міжнародного дня лісу, який цього року проходить під гаслом «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити»!

І вже станом на сьогодні на території державних лісогосподарських підприємств переважно рівнинної частини області посаджено 270га лісових культур (або 48% від плану весни). По мірі сходження снігу в гірських районах Львівщини буде проводитись відновлення лісів.

На жаль, у зв’язку із карантинними заходами, традиційних спільних акцій з садіння лісу з громадськістю у цей час не відбувається.

Відзначимо, що лісогосподарськими підприємствами проведена значна робота для забезпечення всіх видів лісокультурних робіт високоякісним садивним матеріалом основних лісоутворюючих порід. З цією метою в області функціонує мережа лісових розсадників в кількості 172 одиниця загальною площею 107,62га.

Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» спеціалізується на вирощуванні садивного матеріалу з використанням сучасних технологій в лісовому насінництві та лісорозсадницькій справі.

При цьому, вирощування сіянців із закритою кореневою системою надає можливість розширити терміни садіння та відповідно створювати продуктивні, біологічні стійкі насадження протягом всього вегетаційного періоду. Відтак, із закінченням карантину всі бажаючі зможуть взяти участь у створенні нових лісів! 

До слова зазначимо,  що 2/3 площі природно-заповідного фонду області знаходиться під  надійною охороною лісівників державних  лісогосподарських  підприємств Львівщини.

Довідково. У лісах підприємств Львівського ОУЛМГ виділено 112 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 102,52 тис. га, що складає 21% площі держлісфонду. Серед них – національні природні парки «Сколівські Бескиди», «Північне Поділля» та «Бойківщина», 4 регіональні ландшафтні парки, 42 заказники, 24 пам’ятки природи (в тому числі 4 пралісові), 3 дендрологічні парки, 2 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, 34 заповідні урочища.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства щиро вітає лісівників, друзів та симпатиків лісу з Міжнародним днем лісів!

Прес-служба Львівськоо ОУЛМГ

Найбільша чисельність зубрів в Україні - на Львівщині

 

13 березня 2020р, Новини. Прес-служба

Зубр - найбільший представник лісових ратичних мешканців не тільки на території України, а в Європі також.. Вид занесений до Червоної книги України, Червоної книги МСОП, додатку III Бернської конвенції та Карпатського списку зникаючих видів.

У минулому він був звичайним видом, який заселяв майже усю територію сучасної України, про що свідчать численні викопні рештки, знайдені на території майже всіх областей. Відомо, що до початку XVII ст. зберігся аборигенний трансільвансько-карпатський гірський зубр, подібний за зовнішністю до кавказького. Останнього зубра в Карпатах вполювали у 1762 році. З того часу у вільному стані зубри не зустрічалися ні в гірській, ні в рівнинній частині Європи.

В Україні спроби реакліматизації зубра робилися в Асканії Новій (1902 р) та в Криму (1913 і 1937 р). Під час громадянської та другої світової воєн завезені туди зубри були знищені. Ключова роль у відновленні зубрів в Європі належить польським науковцям, лісівникам та ветеринарам. У тяжкі післявоєнні роки вони змогли відродити зубрів на Польській частині Біловезької Пущі, а згодом і Білоруські колеги спочатку у Біловезькій Пущі, а далі майже на всій території Білорусі відновили зубрів. У 1965 році зубрів оселили у Карпатах на території Польських Бещад.

Реінтродукція зубра в Україні розпочалася з території Українських Карпат. І вперше була реалізована у другій половині XX ст. шляхом завезення зубрів біловезько-кавказької (гірської) лінії в Горгани (Надвірнянський район Івано-Франківської області), Сколівські Бескиди (Сколівський та Турківський райони Львівської області) та Покутсько-Буковинські Карпати (Сторожинецький район Чернівецької області).

У Львівській області спроби реінтродукції зубрів розпочалися 14 травня 1965 року, коли зубрів, у кількості 10 особин (4 самців і 6 самиць) завезли із Біловезької Пущі у Сколівський район (угіддя колишнього державного мисливського господарства “Майдан”). Після випуску у вільний стан в районі села Коростів, зубри по дві три особини освоїли територію Турківського держлісгоспу (Зубрицьке та Ільницьке лісництва), Сколівського держлісгоспу (Коростівське, Козівське лісництва) та Дрогобицького (Майданське лісництво), яке у 1999 році увійшло до національного природного парку „Сколівські Бескиди”. У 1986 році Сколівська/Майданська  субпопуляція налічувала 37 зубрів. Це найбільша чисельність до якої зросло поголів’я зубрів від першої спроби реінтродукції. З 1992 року почався спад чисельності поголів’я зубрів. У 2000 році від Майданської субпопуляції залишилося 6 зубрів (за іншими даними 4).           

Друга спроба реінтродукції була, коли завезли зубрів в ДМГ “Стир” (у той час ДМГ «Лопатинське») в околиці села Лопатин у 1980 та 1981 роках двома групами кожна по 6 особин (7 самців, 5 самиць) з держлісгоспів Науяместіс та Паневежис (Литва). Перша група була завезена 14.11.1980 року, друга 07.02.1981 року. З наявних в Україні вільних популяцій, це єдина група поліських зубрів, яка представлена чистою Біловезькою лінією „Європейського зубра” (Лопатинська субпопуляція). Під час перетримування зубрів у вольєрі 28.02.1981 році загинув один самець. У вільний стан  було випущено 23.03.1981 року одинадцять зубрів.  Лопатинська субпопуляції зростала надто  повільно. У 1985 році було 14 зубрів, а у 2000 році стало 9  і з них залишилося  6 старих не репродуктивних зубрів.      

У обидвох субпопуляціях  в різні роки спостерігався вихід поодиноких осіб, самців, за межі господарства, які не поверталися. Були випадки загибелі, як на території господарства, так і за його межами з не встановлених причин. Траплялися новонароджені мертві зубренята.

Причини зниження чисельності в двох окремих субпопуляціях детально не з'ясовані. Загибель тварин з різних природних причин та селекційний відстріл, за загальними офіційними  даними, надто незначні, щоб бути істотним фактором зменшення поголів’я зубрів.  Можна лише констатувати що це відбувається в результаті сукупної дії декількох несприятливих антропогенних чинників. Серед них вирішальну роль відіграє браконьєрство, що набуло загрозливих розмірів за часи соціально-економічної нестабільності у державі. У більшості думки фахівців збігаються в тому, що основною причиною невдалої спроби реінтродукції зубрів був інбридинг у двох субпопуляціях.

З метою збереження та забезпечення стабільного існування єдиної в Україні популяції зубрів Біловежської лінії, з ініціативи Львівського ОУЛМГ, було реалізовано за рахунок коштів екологічного фонду у складі бюджету Львівської обласної ради на території ДП ”МГ”Стир” захід “Збереження та відновлення популяції зубрів на території Львівської області”. У господарство було завезено та випущено в угіддя підприємства 12 особин кавказько-біловезьких зубрів з Вінницької області. До 2020 року з Лопатинської субпопуляції відпало сім зубрів. Три самці і дві самиці загинули природною смертю, один загинув від рук браконьєрів, і одна самиця  загинула від отруєння через поїдання залишених у полі мішків від міндобрив. Незважаючи на ці втрати, у цьому році Лопатинська субпопуляції налічує 79 біловезьких зубрів.

Друга спроба реінтродукції зубрів на території Львівщини розпочалася з ініціативи Львівського ОУЛМГ у 2009 році. На виконання програми реінтродукції бізона  європейського  (зубра) в НПП «Сколівські Бескиди» у 2009-2010 роках було завезено 11 зубрів: 6 з міста Гера (Німеччина) та  5 голів з Національного парку «Баварський ліс» (Німеччина) та центру відновлення тварин «Маршфельдські замки» ( Австрія). До 2020 року з Майданської субпопуляції, один дорослий зубр та одне пізно народжене зубреня загинули, самиця з новонародженим зубренятком  загинула від нападу ведмедя і одного самця було передано до Чернівецької області.

У цьому році обліковано 36 біловезько – кавказьких зубрів у Майданській субпопуляції.

Загалом на території Львівщини цього року налічується усього 114 зубрів. Це найчисельніша популяції зубрів двох ліній (біловезька та біловезька – кавказька) в Україні. Обидві субпопуляції репродуктивні і нормально розвиваються. 

 

 Відділ охорони, захисту лісу

                                                                                               та мисливського господарства

                                                                                              Львівського ОУЛМГ

 

Всеукраїнська акція "Відновлюємо ліси разом" призупиняється у зв'язку з обмеженнями на організацію масових заходів

13.03.2020

346546  

Проаналізувавши ситуацію в Україні та Європі, ми вирішили відмінити проведення масових заходів у рамках Всеукраїнської акції «Відновлюємо ліси разом». Також призупиняємо реєстрацію учасників на Акцію через обмеження на проведення масових заходів. Це передбачено у відповідних урядових рішеннях щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Він зазначив, що Уряд України вживає максимальні заходи, щоб захистити українців та якомога легше пройти цей період, додавши, що у Європі заходи з відзначення Міжнародного дня лісу 21 березня також переносяться.

«Якщо після карантинних заходів, агротехнічні терміни та погодні умови дозволятимуть – ми відновимо нашу акцію, щоб люди змогли посадити ліс. Враховуючи можливість використання посадкового матеріалу з закритою кореневою системою та при наявності вільних лісових ділянок в окремих областях, ми можемо створювати ліс і в травні-червні», - повідомив Голова Держлісагентства.

Андрій Заблоцький запевнив, що лісівники продовжують виконувати всі заплановані роботи з лісовідновлення, висаджуватимуть ліс у повному об’ємі та навіть більше. Але, на жаль, наразі без залучення громадськості.

«Вже на сьогодні в рамках лісокультурної кампанії відновлено майже 9 тис. га лісів. А це означає, що висаджено близько 50 мільйонів сіянців та саджанців дерев», - наголосив він.

 

Довідково.

Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19.

Відповідно до постанови КМУ від 11.03.2020 № 211 з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 Уряд постановив, зокрема, установити з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши:

- відвідування закладів освіти її здобувачами;

- проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

Окрім того, за результатами позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручено максимально обмежити проведення культурних, політичних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян, виключити планування таких заходів, до стабілізації ситуації.

У зв’язку з обмежувальними заходами, ухвалено рішення про відміну проведення масових заходів у рамках Всеукраїнської акції «Відновлюємо ліси разом».

Запланована висадка 5 млн дерев протягом 21 березня, у Міжнародний день лісів, та тижневий Марафон висадки лісів (з 21 до 29 березня) передбачали залучення широких верств населення до цих заходів. В областях реєструються тисячі бажаючих. Загалом планувалося, що в акції візьмуть участь більше 40 тисяч осіб. Щоб не наражати громадян України на небезпеку було ухвалено рішення про призупинення проведення акції.

Реєстрація для участі в акції також призупинена.

Про можливість проведення акції після карантинних заходів буде повідомлено додатково. Слідкуйте за нашими новинами.

 

Держлісагентством запроваджено заходи стосовно запобігання занесенню і поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19

12.03.2020

 

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький підписав наказ від 12.03.2020 № 81 «Про заходи стосовно стабілізації епідемічної ситуації в Державному агентстві лісових ресурсів України, спричиненої коронавірусом COVID-19» (завантажити).

Зокрема, при Держлісагентстві утворена спеціальна комісія із зазначених у наказі питань (завантажити).

Доручено встановити режим підвищеної готовності підсистеми охорони і захисту лісів єдиної державної системи цивільного захисту для запобігання виникненню надзвичайної ситуації на підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери управління Держлісагентства, внаслідок можливого поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19.

Також затверджено оперативний план протиепідемічних заходів (завантажити).

 

Ми системно змінюємо підходи до роботи у лісовій галузі, - Андрій Заблоцький

10.03.2020

 

95% усієї деревини, яку заготовляють лісогосподарські підприємства в Україні, перебуває на електронному обліку. Інші 5% становлять поодинокі комунальні та приватні підприємства, які знаходяться в процесі навчання і підключення до системи електронного обліку. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький на своїй сторінці у Facebook.

«Це означає, що до електронного обліку деревини підключено 526 постійних лісокористувачів, з яких 341 ‒ державні підприємства, організації та установи, 144 ‒ комунальні підприємства та 41 лісокористувачів, що належить до інших організаційно–правових форм господарювання», - зазначив він.

За словами Андрія Заблоцького, вперше за роки незалежності ми маємо чіткі дані про кількість та місце заготовленої деревини, і також про те, хто її заготовляє. Він нагадав, що до цього чого часу лише лісгоспи у сфері відання Держлісагентства працювали в системі електронного обліку.

Також Голова Держлісагентства перерахував причини, чому важливий та необхідний електронний облік деревини.

Зокрема:

- ринок заготівлі деревини систематизовано та узагальнено – ми матимемо баланс деревини по країні, що дозволить бізнесу планувати свою діяльність;

- на ринку залишаються лише легальні гравці;

- тіньова заготівля стане фактично неможливою;

- суспільство має змогу контролювати та відслідковувати заготівлю деревини;

- для держави – легальний ринок та збільшення надходжень до бюджету.

«Ми системно змінюємо підходи до роботи у лісовій галузі. Доступ до єдиної державної системи електронного обліку деревини надано Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Державній фіскальній службі України, Службі безпеки України та іншим державним органам, щоб вони мали можливість перевіряти законність перевезення деревини», - написав Андрій Заблоцький.

 

Окрім того, він підкреслив, що громадськість має можливість перевірити законність заготівлі деревини через систему «Ліс у смартфоні» https://lk.ukrforest.com та легальність її перевезення https://open.ukrforest.com за номером бирки, ТТН та транспортного засобу.

«Починаючи з квітня, реалізація деревини без електронного обліку буде вважатися протиправною та стане предметом додаткових перевірок з боку правоохоронних органів», - повідомив Голова Держлісагентства.

За словами Андрія Заблоцького, Держлісагентство готує зміни до законодавства щодо встановлення кримінальної відповідальності за торгівлю нелегально заготовленою деревиною та недостовірність інформації, що вноситься до системи ЕОД. Також планується унормувати питання стовідсоткової сертифікації продукції з деревини, щоб не було законодавчих прогалин, коли окрема продукція з деревини експортується з України без сертифікатів походження. І часто виникають питання як з боку торгівельних партнерів, так і від суспільства, що така продукція виготовляється із деревини сумнівного походження.

 

Прес-служба ДАЛРУ


Орієнтовний обсяг заготівлі деревини

на 2020 рік

Адміністрація лісгоспу

10.03.20

Громадська Акція “Відновлюємо ліси разом!’’


  Щоб привернути увагу громадськості та молоді до такого важливого та відповідального процесу, як відновлення та збереження лісів, навесні вже не один рік поспіль під егідою Державного агентства лісових ресурсів України проводиться Всеукраїнська акція з відновлення лісів. 

  Цьогорічна громадська Акція «Відновлюємо ліси разом» проводиться з 21 березня, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції A/RES/67/200 як Міжнародний день лісів, який цього року відзначається під гаслом «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити» та до Дня Довкілля, який цього року в Україні припадає на  18 квітня.

    Учасниками Акції є учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій, громадськості, органів влади, засобів масової інформації.

Головною метою Акції є виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у створенні лісів, підвищення довіри громадськості до діяльності лісової галузі.

Лісівники ДП”Стрийський лісгосп” щорічно беруть активну участь і є організаторами цілого ряду заходів в рамках акції. Протягом місяця — з 21 березня по 21 квітня 2020 року ми будемо проводити заходи з весняної посадки лісу із залученням учнівської молоді, представників громадських організацій та органів влади, засобів масової інформації, а також всіх тих, в кого є бажання особисто взяти участь у створенні лісів, проведення благоустрою та поновлення скверу пам’яті героям Небесної сотні, упорядкування джерел, придорожніх насаджень та територій заказника та інші заходи в рамках запланованих заходів Акції. Нище можна детально ознайомитись із запланованими заходами Акції «Відновлюємо ліси разом» 2020 року. Контактні дані особи відповідальної за проведення Акції - інженер лісового господарства Андрій Нижник, моб. - 0969675366.

 

 

    Зважаючи на вище зазначене, ДП «Стрийський лісгосп» запрошує усіх бажаючих громадян та представників організацій, а також не байдужих до лісу, долучитись до проведення Акції.

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»

06.03.2020 року

 

Колегія лісівників Львівщини: раціональне використання, збереження та відтворення лісових ресурсів області

 

4 березня 2020р, Новини. Прес-служба


У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства на засіданні колегії обговорили питання  виконання основних показників лісогосподарської та виробничої діяльності.

У 2019 році усі завдання з лісовідновлення та догляду за лісовими культурами лісовими господарствами виконано. Відтворення лісів  проведено на площі 1983 га, що становить 110% до завдання, в тому числі: садіння лісових культур 1067,4 га (54%) та природне поновлення лісу 915,6 га (46%).

Проведено доглядів за лісовими культурами на площі 7402,8 га, що становить (101%) до плану та доповнення лісових культур на площі 1728,5 га, або (114%) до завдання. У 2019 році підприємствами управління заготовлено 15795 кг лісового насіння, в тому числі хвойних 476 кг, листяних 15319 кг, з них дуб 14196 кг.

Для забезпечення лісокультурних робіт у 2020 році в лісових розсадниках  підприємств  вирощено  14, 0 млн. шт. стандартного садивного матеріалу.

Згідно до складених державними лісогосподарськими підприємствами проектів лісових культур  та природнього поновлення протягом 2020 року заплановано відтворити лісів на площі 1940 га, а саме: лісових культур 770,1 га, природнього поновлення – 1169,9 га.

Особливу увагу приділено проведенню нової всеукраїнської Акції Державного агентства лісових ресурсів України «Відновлюємо ліси разом» та  відзначення 21 березня - Міжнародного дня лісу.

З метою проведення масштабної акції з лісовідновлення на Львівщині на сайтах державних лісогосподарських підприємств та Львівського ОУЛМГ будуть розміщені плани заходів Акції із зазначенням лісокультурних ділянок для садіння лісу по кожному лісогосподарському підприємству з контактними даними  відповідальних осіб. Обласне управління запрошує до заходів акції учнівську молодь та громадськість, представників органів влади та засобів масової інформації.

Голова колегії Анатолій Дейнека наголосив забезпечити проведення лісокультурної компанії у стислі агротехнічні терміни та провести садіння лісу якісним стандартним садивним матеріалом.

На колегії заслухано інформацію про стан забезпечення охорони лісів від незаконних рубок. Працівниками державної лісової охорони проводиться робота щодо профілактики і виявлення порушень лісового законодавства та відшкодування шкоди, заподіяної лісу. Завдяки вжитим заходам обсяг незаконних рубок за 2019 рік знизився на 307 куб. м (25%) у порівнянні  з 2018 роком. За 2019 рік обсяг незаконних рубок склав 935 куб.м, в тому числі невстановленими лісопорушниками – 444 куб. м, або 47 %. Сума заподіяної шкоди склала 5659,2 тис.грн, відшкодовано – 592,4 тис. грн, або 10,5 %. Водночас, встановленими лісопорушниками скоєно 53% лісопорушень.

Розслідування обставин скоєння лісопорушень на місцях свідчить про те, що головними причинами їх скоєння є діяльність технічно оснащених злочинних груп, низький рівень матеріального забезпечення населення, яке змушене задовольняти свої життєві потреби у незаконний спосіб, а також велика кількість приватних пилорам, які скуповують незаконно добуту деревину.

Керівникам державних лісогосподарських підприємств наголошено про необхідність посилення ефективної роботи рейдових бригад з охорони лісів та забезпечення постійної взаємодії з органами поліції з метою протидії незаконним рубкам.

Проаналізовано стан лісозаготівель за 2 місяці поточного року. Звернуто увагу керівників лісогосподарських підприємств на посиленні контролю за виходом лісоматеріалів круглих та високоцінних сортиментів. Вказано на необхідність виставлення всього обсягу необробленої деревини на електронні торги, в тому числі  на торги через площадку «ProZorro.Продажі».

На колегії також розглянуто підсумки антикорупційної діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ та актуальні питання міжнародного співробітництва у лісовому господарстві.

За результатами засідання голова колегії акцентував увагу на питаннях  збалансування фінансово-економічних показників державних лісогосподарських підприємств.

З усіх розглянутих питань дано відповідні доручення.

 

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ


 

Орієнтовні обсяги заготівлі деревини на 2020 рік

Міжгалузеві та внутрішньо економічні відносини, євроінтеграційні процеси в лісовій галузі України  в умовах ринкової економіки, визначають необхідність підвищення точності матеріальної оцінки лісосировинних ресурсів.

Впровадження в облік лісоматеріалів круглих сучасних комп’ютерних технологій  (базу ЕОД електронний облік деревини), та перехід на нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими (ДСТУ EN), а також перехід на  ДСТУ 4020-2-2001 «Методи обмірювання та визначення об’ємів» суттєво змінили підходи  визначення розмірно – якісних характеристик в лісоматеріалах та зумовили розвиток нових технологій переробки деревини.

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ розроблено сортиментну структуру лісосічного фонду  рубок поліпшення якісного складу лісів, та рубок головного користування на 2020 рік.

Орієнтовні обсяги заготівлі лісопродукції в розрізі підприємств Львівського ОУЛМГ та розподілом за породами, лісоматеріалами, класами якості наведені в таблицях.   

 ►Сортиментна структура лісосічного фонду рубок головного користування на 2020 рік  по Львівському ОУЛМГ 

 ►Сортиментна структура лісосічного фонду рубок поліпшенння якісного складу лісів на 2020 рік  по Львівському ОУЛМГ

►Сортиментна структура лісосічного фонду рубок поліпшення якісного складу лісів, та рубок головного користування на 2020 рік  по Львівському ОУЛМГ 

 

                                                                                                                                     Відділ лісових ресурсів

                                                                                                                    машин та технологій Львівського ОУЛМГ

_____________________________ 

Збережемо первоцвіти!

  

Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Але не поспішайте рвати це диво…

 

 

 

 

Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, проліски та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України. Тож виходить, що найчарівніші, найніжніші створіння природи потребують нашого захисту. За свою ніжну красу ці рослини постійно стають жертвами людини. Їх безжально рвуть на букети, іноді просто зривають і викидають. Таке ставлення до первоцвітів призводить до того, що ми все рідше можемо милуватися ними у весняному лісі. При зборі квітів під ногами гинуть насіння, сходи та цибулини, що  формуються в момент цвітіння. 

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати. 

Збираючи і продаючи первоцвіти - ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності 30% ранніх видів рослин, занесених до Червоної книги України. 

З метою ефективного захисту ранньоквітучих рослин необхідно діяти у кількох основних напрямках: перший – заклик не допускати масову заготівлю первоцвітів; другий –  не купувати первоцвітів; третій – припинити випадки торгівлі.

 

Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі… Зривання червонокнижної квітки в Україні згідно з українським законодавством тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

 

 Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

 

Проте більшу роль в охороні первоцвітів мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. Лише доклавши спільних зусиль, вдасться подолати таке ганебне явище, як масова заготівля первоцвітів. Нагадуємо, що збір та торгівля первоцвітами в Україні заборонена низкою законів, зокрема, законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ».

 

 Інженер з охорони і захисту лісу

28.02.2020

 

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ "ВІДНОВЛЮЄМО ЛІСИ РАЗОМ"

 

28 лютого 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба


Міністерство енергетики та захисту довкілля спільно з  Державним агентством лісових ресурсів започатковують нову Всеукраїнську акцію «Відновлюємо ліси разом».

У рамках Акції відбудеться два безпрецедентних заходи:

1.  21 березня, у Міжнародний день лісів, буде висаджено 5 мільйонів дерев.

2. Тижневий Марафон садіння лісу. Протягом тижня, з 21 до 29 березня, у рамках Акції буде висаджено щонайменше 10 мільйонів дерев.

Кожен охочий  зможе безпосередньо в лісі, прослухавши  короткий інструктаж від професійних лісівників, висадити одно-дворічні саджанці за допомогою спеціального обладнання.

Запрошуємо громадян України, учнівську та студентську молодь, представників інститутів громадського суспільства, органів влади, засобів масової інформації, державних установ та організацій, бізнесових структур долучатися до Акції «Відновлюємо ліси разом».

Міжнародний день лісів 21 березня проголошено Генеральною Асамблеєю ООН. У 2020 році Міжнародний день лісів відзначається під гаслом «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити».

Метою Акції є відновлення українських лісів, підвищення іміджу лісової галузі та професії лісівника, поінформованості суспільства щодо важливості та необхідності проведення лісогосподарських заходів, поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, поліпшення екологічної ситуації в країні, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи.

*Акція буде проведена одночасно у всіх областях України. У ЗМІ та на веб-сайтах державних лісогосподарських підприємств, обласних управлінь лісового і мисливського господарства буде зазначена вся необхідна інформація стосовно місць, де проводитиметься Акція

http://dklg.kmu.gov.ua/


__________________________________

На Львівщині заплановано провести лісовідновлення на площі біля 2000 га


20 лютого 2020р, Новини.Прес-служба

Сьогодні, 20 лютого 2020 року в приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулось засідання «Лісокультурної ради Львівського ОУЛМГ» на якому розглянуто проекти лісових культур та природнього поновлення на 2020 рік. Вже не один рік проекти лісових культур та природнього поновлення лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ розглядає та рецензує Лісокультурна рада  до складу якої входять науковці Національного лісотехнічного університету України професор Гузь М.М., та професор Дебринюк Ю.М., а також головні лісничі, спеціалісти лісових культур державних лісогосподарських підприємств та головні спеціалісти відділу лісового господарства управління.

Відкрив засідання Лісокультурної ради перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Я. П. Целень, який звернувся до науковців та членів Лісокультурної ради щодо детального обговорення проектів лісових культур та природнього поновлення на 2020 рік, оскільки процес вирощування лісів триває до 80 – 100 років і від правильного підбору деревних порід та схеми садіння, з врахуванням типу лісу, залежить їх якість та продуктивність.

При створенні насаджень важливим питанням є наявність якісного насіння та садивного матеріалу. З цією метою директор державного підприємства «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Пелиньо Ф.М. презентував сіянці основних лісоутворюючих порід із закритою кореневою системою, вирощені на підприємстві з використанням сучасного обладнання шведської фірми BCC.

На засіданні лісокультурної Ради розглянуто проекти лісових культур  загальною  площею 770,1 га  і природного  поновлення  загальною  площею  1169,9  га   16-ти  державних  лісогосподарських  підприємств  на 2020 рік. Лісокультурною радою запропоновано затвердити проекти лісових культур та природнього поновлення після врахування пропозицій членів Лісокультурної ради. Для покращення якості заповнення проектів лісових культур та природнього поновлення, запропоновано лісогосподарським підприємствам спільно з Національним лісотехнічним університетом України уніфікувати форми бланків проектів лісових культур та природнього поновлення з детальним описом їх заповнення. Також звернуто увагу лісогосподарським підприємствам щодо  забезпечення біологічного різноманіття в лісах з введенням в лісові культури плодові дерева і створення ремізів для тварин.

Відповідно  до  розпорядження  Львівського  ОУЛМГ  від  01.12.2015 року № 18 «Щодо механізмів громадського контролю в лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ» зведені відомості проектів лісових культур та природного поновлення будуть висвітлені на офіційному сайті Львівського ОУЛМГ та на сайтах державних лісогосподарських підприємств до 01.03.2020 року.

 

 

 

Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

 

ОБЛІК МИСЛИВСЬКОЇ ФАУНИ В УГІДДЯХ ЛЬВІВЩИНИ

6 лютого 2020р, Новини. Прес-служба

У теперішній час ведення мисливського господарства має бути науково обґрунтоване з чітким визначенням чисельності об'єктів полювання. Через це обліку мисливських звірів і птахів з кожним роком приділяється все більше уваги. Завдання обліку - з'ясувати чисельність тварин і їх розміщення на території кожного  господарства.

Для успішного проведення обліку фауни 10 січня у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства  проведено семінар-нараду з усіма користувачами мисливських угідь області. Під головуванням начальника Львівського ОУЛМГ Анатолія Дейнеки участь в нараді брали районні мисливствознавці, мисливствознавці держлісгоспів, представники користувачів мисливських угідь, Департамент екології та природних ресурсів при Львівській ОДА, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області та Львівського відділення ГО Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь України та представники громадської ради при Львівському ОУЛМГ. Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека наголосив на важливість та об’єктивне проведення обліку фауни.

Усі користувачі мисливських угідь Львівщини, а їх у нашій області є 81, мають час для обліку мисливських видів звірів та птахів до 15 лютого цього року. Для того, щоб мисливські колективи області організовано провели облікові роботи, Львівське облуправління лісового та мисливського господарства видало відповідний наказ. Наказ доведено до відома учасників наради. У наказі акцентовано увагу на організації та порядку проведення облікових робіт, ретельного дотримання методичних та практичних рекомендацій, надання інформації про проведення обліку а також термінів здачі проектів лімітів добування мисливських видів звірів віднесених до загальнодержавного значення. Також в наказі вказані методи та способи проведення облікових робіт, строки проведення обліку за видами мисливських звірів та птахів протягом року. Прописані терміни надання первинних матеріалів обліку, проекти лімітів/обсягів добування конкретних видів мисливських звірів та птахів  в сезоні полювання 2020 – 2021 років..

Облік сплановано провести так, щоб сусідні мисливські господарства проводили облікові роботи у своїх угіддях майже одночасно. Угіддя державного мисливського резерву теж не залишаться поза увагою обліковців. У цілому облікові роботи будуть проводитись на всій території області, а точніше - на загальній площі мисливських угідь області – 1 млн. 771 тис. га. Контроль за проведенням обліку чисельності мисливських і червонокнижних мисливських видів звірів та птахів покладено на працівників державної лісової охорони, які розподілені за користувачами мисливських угідь.

 

Начальник відділу-головний

мисливствознавець управління                                                        В. Бурмас

 

Результати додаткових аукціонних торгів

5 лютого 2020р, Новини. Прес-служба

30 січня 2020 року відбулись додаткові аукціонні торги необробленою деревиною заготівлі першого кварталу 2020 року. Як повідомлялось, торги проходили у дві сесії: електронні торги та торги «з голосу».

На електронні торги лісогосподарськими підприємствами було виставлено 50,6 тис. кбм лісоматеріалів, з яких продано лише 2,5 тис. кбм (5,0 % від виставленого обсягу). У торгах прийняло участь 10 покупців.

На превеликий жаль, в аукціонних торгах не беруть участь великі споживачі необробленої деревини – виробники плит ДСП, МДФ та ОSВ і виробники фанери клеєної. Із виставлених для реалізації 47,3 тис. кбм дровяної деревини для промислового виробництва реалізовано 1,2 тис. кбм (2,5 %).

На «торги з голосу» нашими підприємствами виставлялось 23,6 тис. кбм лісоматеріалів, з яких було реалізовано 5,7 тис. кбм (24,2 % від виставленого обсягу). У торгах приймало участь 41 учасник.

Як і передбачалось, найбільшим попитом користуються лісоматеріали  круглі дуба звичайного  (реалізовано 83,7 % від виставленого обсягу), дуба червоного – 85,2 %. Лісоматеріали інших порід продались дуже мало.

Результати торгів в розрізі сортиментів та лісогосподарських підприємств представлені у таблицях.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 04 грудня 2019 року №1178 «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини» починаючи з лютого місяця цього року уся необроблена деревина продаватиметься усіма постійними лісокористувачами виключно на електронних торгах.

Запрошуємо усіх переробників деревини приймати участь в додаткових аукціонних торгах. Про дату проведення торгів буде повідомлено додатково.

Читайте наші новини.

►Обсяги лісопродукції (куб.м.), виставленої та проданої на загальних ДОДАТКОВИХ електронних торгах  (30-01-2020)   заготівлі І кварталу   2020 р.  підприємствами Львівського ОУЛМГ   

► Обсяги лісопродукції (куб.м.), виставленої та проданої на загальних ДОДАТКОВИХ торгах з "голосу" (30-01-2020)   заготівлі І кварталу   2020р.  підприємствами Львівського ОУЛМГ

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ

 

Лісове господарство Львівщини: результати 2019 року та перспективи розвитку

31 січня 2020р, Новини. Прес-служба

 

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства на засіданні колегії підсумували роботу у 2019 році.

Відзначено, що державними лісогосподарськими підприємствами Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства у 2019 році забезпечено виконання основних показників лісогосподарської діяльності. Загальні обсяги відтворення лісів за 2019 рік склали 1983 га. Зокрема, створено 1067,4 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 915,6 га, що становить 46% від всього обсягу лісовідновлення.

Проведено 7406 га доглядів за лісовими культурами при плані 7319 га, що становить  101 %. Доповнення лісових культур проведено на площі 1768,5 га при плані 1515, або 117 %. Проведено сприяння природному поновленню на площі 756 га.

Рубки формування та оздоровлення лісів за 2019 рік проведено на площі 13,8 тис. га, в ході яких заготовлено 394,7 тис.кбм ліквідної деревини, в тому числі рубки догляду в молодняках проведені на площі  2,3 тис. га. при завданні 2,2 тис. га, що становить 104,5 %.

За період з початку року в лісогосподарських підприємствах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства виявлено 320 випадки незаконних рубок, загальною кубомасою 935 кбм. деревини, сума шкоди завдана лісовому господарству становить 5659 тис.грн., в тому числі виявлено державною лісовою охороною 320 випадки (100%) незаконних рубок, загальною кубомасою 935 кбм. деревини. Об’єм незаконних рубок зменшився у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 307 кбм., що становить 24,7%.

Підприємствами управління від всіх видів рубок заготовлено 888,8 тис. кбм. деревини, в тому числі на рубках головного користування – 478,9 тис. кбм.

В круглому вигляді було реалізовано  682,9 тис.кбм. деревини.

На власних виробничих потужностях за 2019 рік перероблено 187,4 тис.кбм. деревини.

Побудовано та відновлено ремонтом  36 км лісових доріг.

Обсяг реалізації продукції склав 975,0 млн.грн.

На 01.01.2020 року чисельність штатних працівників у лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ склала 3104 чол. Рівень середньомісячної заробітної плати по підприємствах управління досяг 10 350 гривень.

Підприємства управління за 2019 рік сплатили до бюджетів усіх рівнів  281,0 млн гривень податків та зборів (обов’язкових платежів). Зокрема, до державного бюджету України сплачено майже 171,5 млн. грн. та 109,5 млн. грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевого бюджету. Значну частину бюджетних платежів становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 63,4 млн грн. Єдиного соціального внеску сплачено 82,8 млн.грн. Таким чином, щодня державні лісогосподарські підприємства сплачують близько 1 млн гривень 1 млн. гривень податків та інших обов’язкових платежів.

Констатовано, що вплив змін клімату, який проявляється процесами масового всихання лісів в країнах Європи, спричинило до надходження на ринок значних ресурсів дешевої деревини. Це, разом з укріпленням національної валюти гривні, спричинило охолодження ринку деревини в Україні. Зазначені причини суттєво негативно впливають на фінансово-економічний стан лісогосподарських підприємств.

За результатами колегії були намічені основні напрямки та плани діяльності підприємств, спрямовані на підвищення ефективності їхньої діяльності у 2020 році за рахунок оптимізації витрат на виробництво і більш раціональне використання лісових ресурсів.

Голова колегії Анатолій Дейнека доручив керівникам підприємств забезпечити інформування громади Львівщини про результати роботи у 2019 році та напрямки їх діяльності у 2020 році.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ


Підсумки роботи за 2019 рік Стрийського лісгоспу

 

ДП «Стрийський лісгосп» підвело підсумки роботи за 2019 рік. За минулий рік обсяг реалізації продукції становив 131263 тис. грн. Вся заготовлена лісопродукція реалізовується виключно вітчизняним покупцям деревини, яка закуплена на аукціоних торгах.  Середньомісячна заробітна плата працівників за 2019 рік становить 33015,2 грн.

У зв’язку із поступовою відмовою від суцільно-лісосічних способів головних рубок та якнайширшому використанні поступових та вибіркових систем рубок, за яких забезпечується природне відновлення корінних деревостанів, на підприємстві проводиться вибіркова система рубок, яка дає можливість формувати різновікові корінні деревостани на основі природного поновлення з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід, за наукового супроводу фахівців НЛТУУ. Враховуючи уже набутий досвід, щодо проведення рубок переформування в нашому підприємстві, ми охоче ділимось ним з іншими, зокрема у 2019 році на базі закладених стаціонарів, Львівським ОУЛМГ проведено виїзну колегію «Стан проведення рубок переформування на підприємствах Львівського ОУЛМГ» на базі Задеревацького та Лисовицького лісництв ДП «Стрийський лісгосп», а також семінар-навчання для спеціалістів Самбірського та Старосамбірського лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ.

 

 

 

Так за підсумками 2019 року рубки формування і оздоровлення лісів проведено на площі 799 га, в тому числі рубки догляду - 145 га, рубки переформування на площі 347 га, вибіркові санітарні на площі 282 га.

 Роботи з лісовідновлення в ДП «Стрийський лісгосп проведено на площі 130 га, в т.ч. садіння лісових культур на площі 41 га, природне поновлення – 89 га, із них заходи із сприяння природному поновленню лісу на площі 30 га. Догляди за лісовими культурами провели на площі 304 га.

Для забезпечення потреб лісовідновлення у 2019 році у лісових розсадниках вирощено стандартних сіянців для створення лісових культур 1158 тис. шт. сіянців головних лісоутворюючих порід. Підприємство щорічно допомагає садивним матеріалом для озеленення в школах, сільським та міським радам.

За 2019 рік загальна сума сплачених підприємством податків становить 34614 тис.грн., в т.ч. до місцевих бюджетів – 5421 тис.грн.

Державна лісова охорона підприємства постійно охороняє ліси та пропагує тему охорони лісу та його відтворення серед населення та шкільної молоді, зокрема з метою виховання в молодого покоління шанобливого ставлення до лісу та праці людей, що в ньому працюють, поглиблення знань про природу та навколишнє довкілля для учнів шкільних лісництв та шкіл проводяться відкриті уроки на лісівничу тематику та інші майстер-класи.

 

 

 

Також у лісах підприємства наглядають за появою шкідників та хвороб лісу, щоб своєчасно їх виявити і не допустити розповсюдження у лісових масивах. Щоб не допустити самовільні рубки та попередити лісові пожежі, державна лісова охорона та рейдові бригади постійно патрулюють лісові масиви.

Прес-служба

ДП "Стрийський лісгосп"

27.01.2020

 

Будівництво лісових доріг державними підприємствами Львівського ОУЛМГ

21 січня 2020р, Новини. Прес-служба

Основу сталого розвитку лісового господарства, раціонального і екологічно безпечного використання природних ресурсів складає збалансована мережа лісових доріг.

Відсутність раціональної мережі лісових доріг гальмує застосування підприємствами лісового господарства передових екологобезпечних технологій, впровадження нової сучасної техніки, приводить до зниження якості лісогосподарських робіт та лісозаготівельного виробництва.

Потреба розширення лісотранспортної мережі, на сьогоднішній день є актуальною у всіх лісогосподарських підприємствах і, особливо, у підприємствах які знаходяться в Карпатському регіоні.

Незважаючи на складні фінансові труднощі, державні підприємства лісового господарства Львівського ОУЛМГ в 2019р., продовжили будівництво та відновлення лісових доріг.

За рахунок власних коштів підприємств, збудовано  та відновлено ремонтом 35,6 км. лісових автомобільних доріг, в тому числі 11,9 км доріг з твердим покриттям, 9,0 км будівництво земляного полотна, 14,7 км відновлення існуючих доріг.

Першість у будівництві лісових автомобільних доріг як і раніше задають державні лісогосподарські підприємства Карпатського регіону  «Сколівське ЛГ» та «Славське ЛГ».

Будівництво та відновлення лісових автомобільних доріг дасть змогу  лісогосподарським підприємствам запроваджувати сучасні екологобезпечні технології, буде сприяти виконанню комплексу природоохоронних робіт, передбачених Карпатською конвенцією.


Відділ лісових ресурсів, машин та
технологій Львівського ОУЛМГ

Рентна плата для лісової галузі буде зрозумілою та прозорою - Парламент ухвалив відповідні зміни

 

20.01.2020

 

Відповідно до податкового законодавства встановлена рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів (ст. 256 Податкового кодексу України).

Рентну плату сплачують лісокористувачі, які здійснюють заготівлю деревини та недеревних ресурсів лісу на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Яка ситуація на сьогодні?

Зараз діє досить складний механізм, який ускладнює адміністрування рентної плати. Зокрема, існуючий поділ лісів за розрядами базувався на відстані вивезення деревини з лісосік до найближчого пункту відвантаження деревини залізницею. Такий поділ був розроблений ще за часів Радянського Союзу.

На сьогодні ж в Україні набула європейська практика, за якою деревина перевозиться здебільшого автомобільним транспортом.

Окрім того, система поділу лісів за розрядами спричиняє низку неузгодженостей та проблем, як для лісокористувачів, так і для податкових органів.

Як буде?

16 січня 2020 року Парламент прийняв закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (реєстр. № 1210).

Цим Законом скасовується поділ лісів на розряди, оскільки діючий механізм досить застарілий, нижні склади практично відсутні, закріплення за залізницями також не відбувається.

Застосовуватиметься ставка рентної плати за кожною породою без деталізації за розрядами, що значно полегшить сам розрахунок рентної плати постійними лісокористувачами.

Окрім того, прийняття однієї ставки рентної плати в розрізі лісових порід (на рівні бувшого третього розряду) для більшості лісогосподарських підприємств зменшить податкове навантаження в частині сплати рентної плати.



Прес-служба Держлісагентства

_____________________________________________________________________

 

2019 рік: рекорди та здобутки лісівників Львівщини

20 січня 2020р, Новини. Прес-служба

Минулий рік для лісівників державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства був напруженим, нелегким, але результативним. Про це свідчать наступні факти.

Встановлено 2 рекорди, які зафіксовані в Національному реєстрі рекордів України:

  • в лісах держлісфонду області висаджено найбільшу кількість сіянців дерев та кущів (77350) за один світловий день;

 

  • створено "Найбільший Герб України з кипарисовика" на території національного природного парку  «Сколівські Бескиди».

 

Підсумки лісовідновлення:

  • відтворено 1983 га лісів;

  • вирощено садивного матеріалу всього 14,3млн.шт. стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід, в тому числі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» - 625 тис. шт. із закритою кореневою системою (модрина європейська, ялиця біла, ялина європейська, сосна звичайна, дугласія, дуб звичайний, бук європейський).

Розширено мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду Львівщини: створено 7 нових об’єктів природно-заповідного фонду.

  • Указом Президента України №130/2019 створено національний природний парк «Бойківщина» на території Турківського район загальною площею 12240га;
  • рішенням Львівської обласної ради №816 організовано 4-ри пралісові пам’ятки природи загальною площею 105.2га, з метою збереження унікальних корінних природних старовікових лісів у ДП «Дрогобицьцьке лісове господарство», ДП «Славське лісове господарство» та ДП «Турківське лісове господарство»;

  • рішенням Львівської обласної ради №815 створено 2-ва дендрологічні парки на території ДП «Жовківський лісгосп».

Частка заповідного фонду досягла 21% від загальної площі лісів Львівського ОУЛМГ, в тому числі в гірській частині - 39.7%. Відтак, майже 65 % всієї площі ПЗФ області  знаходиться  під охороною лісівників.

Обліковано найчисельнішу в Україні субпопуляцію зубрів двох генетичних ліній загальною чисельністю 101 зубр. Зокрема, в рівнинних лісах Малого Полісся – лінія Біловезьких зубрів (67 особин), в Карпатах – гірські зубри Біловезько-Кавказької лінії (34 особини).

Податкові підсумки: державними лісогосподарськими підприємствами сплачено 363,8 млн.грн. податків та зборів, тобто лісівники сплачують близько 1 млн. гривень податків та інших обов’язкових платежів  щодня. 

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Лісівники на Львівщині відновили 1983 га лісів

17 січня 2020р, Новини. Прес-служба

З приходом нового року державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ підводять підсумки своєї нелегкої праці за попередній рік. Одним із пріоритетних напрямків роботи є створення продуктивних і біологічно стійких лісів для майбутніх поколінь.

 Усі  завдання  з  лісовідновлення  та  догляду  за  лісовими  культурами лісовими  господарствами   виконано.   Зокрема,   забезпечено   лісовідновлення  на  площі  1983  га,  з  них   на   площі   1067,4   га   створено   лісові   культури,  а  на  площі  915,6 га  забезпечено  природнє  поновлення.  За  результатами  осінньої    інвентаризації   створено    лісові    культури    1-го    класу    якості   –   493,2  га, 2-го   класу   якості – 524,2 га,  3-го  класу  якості – 32,4 га. Поряд   з   цим   проведено   доповнення   існуючих  лісових  культур  на  площі 1768,5 га,  проведено доглядів за лісовими культурами. на площі 7405,8 га.

Згідно «Програми розвитку лісового господарства області на 2017 – 2021 роки» у поточному році Львівською обласною радою із загального фонду обласного бюджету для проведення робіт з створення лісових культур і вирощування садивного матеріалу державним лісогосподарським підприємствам виділено 3,5 млн гривень. За ці кошти, а це 1000 тис. грн -  створено 51,7 га лісових культур, іншу частину коштів - 2500 тис. грн   використано  на  вирощування садивного  матеріалу  для  лісовідновлення. 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

До червня законопроект про ринок деревини буде поданий до Парламенту, -

Андрій Заблоцький

16.01.2020

 

 

Перед Держлісагентством стоїть завдання подати до Парламенту законопроект про ринок деревини до червня цього року. Сподіваюся, що спільно з профільними асоціація ми плідно попрацюємо і подамо його швидше. Про це повідомив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький під час зустрічі, ініційованої представниками асоціацій деревообробних та лісозаготівельних підприємств.

Він зазначив, що буде формуватися спільна робоча група з народних депутатів, представників міністерств та асоціацій. Робоча група напрацює бачення та механізм прозорого ринку деревини.

Також Андрій Заблоцький повідомив, що ще одним пріоритетом є формування документу, в якому будуть визначені цілі політики щодо лісової галузі України. «Цей документ потрібно як бачення, куди ми маємо рухатися наступні роки», - сказав Голова Держлісагентства.

Окрім того, він поінформував, що за результатами наради під головуванням Прем’єр-міністра України наразі формуються основні завдання стосовно розвитку лісової галузі та оформлюються в план роботи Міністерства енергетики та захисту довкілля.

«У нас амбітні плани стосовно покращення законодавства, і в цілому регулювання. Це те, на жаль, що не робилося останні роки. І це те, що є ключовим, щоб запустити роботу лісогосподарської галузі», - наголосив Андрій Заблоцький.

Голова Держлісагентства зазначив, що підхід до комунікацій з громадськістю та бізнесом буде змінюватися. «Діалог проводитиметься постійно, щоб отримувати більше інформації від вас та реагувати», - сказав він.

 

 Обговорюючи проблемні питання, які порушували представники асоціацій деревообробників, Андрій Заблоцький повідомив, що вже дав доручення всім територіальним управлінням Держлісагентства переглянути систему формування собівартості деревини та надати пропозиції для можливості більш гнучко реагувати на цінові коливання при її реалізації.

«Держава має розуміти, якщо є падіння попиту, - як ми маємо реагувати на це. Ми переглядатимемо методику формування собівартості. Це буде для того, щоб ми могли забезпечити всіх, максимально можливо, сировиною. Тому що деревина є спільним обмеженим ресурсом. Спільним, тому що вона належить всьому суспільству, а обмеженим – тому що є певні визначені обсяги, скільки ми маємо заготовляти», - сказав Голова відомства.

Учасники зустрічі обговорили також низку інших питань. Андрій Заблоцький запропонував, щоб представники асоціацій надали Держлісагентству всю необхідну фахову інформацію та розрахунки. «Ми знаємо, що є проблеми у деревообробних підприємств, і є проблеми у державних лісгоспів. Ми проаналізуємо всі дані і обговоримо це на наступній зустрічі. Будемо зустрічатися і з іншими асоціаціями. Це буде відкритий процес», - сказав Голова відомства.

Участь у зустрічі взяли представники Всеукраїнської асоціації деревообробників, Івано-Франківської асоціації лісозаготівельних підприємств, асоціацій деревообробних підприємств Прикарпаття, Львівщини, Чернігівщини, Волині, Буковини, Черкащини, Київщини, Закарпаття, Тернопільщини, асоціації деревообробних і меблевих підприємств та організацій «Меблідервпром» та інші, а також начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства зазначених областей.

 

 

 

 

 

Прес-служба Держлісагентства

Голова Держлісагентства розповів про концепцію змін у лісовій галузі

14.01.2020

 

 

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук висловив переконання, що «нахабне розкрадання українського лісу піде у минуле», ніхто не буде закривати очі на існування сірого ринку деревини. Про це він повідомив під час наради щодо подальшого розвитку лісової галузі з керівниками територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів України.

«Всі, хто планує і далі розкрадати державні ресурси думаючи, що це, як завжди, зійде з рук — будуть звільнені з посад. А після розслідування відповідними правоохоронними органами — притягнуті до відповідальності», - запевнив Глава Уряду.

Він доручив новому Голові  Держлісагентства, яке очолив новопризначений керівник Андрій Заблоцький, провести масштабний аудит підприємств, за результатами якого прийняти відповідні кадрові рішення. Це наступні області: Харківська, Житомирська, Чернігівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Львівська, Волинська.

«Закликав відсторонити керівника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства у відповідь на численні випадки незаконної вирубки лісів у регіоні. Жодних «чорних лісорубів» під прикриттям територіальних управлінь Держлісагентства не буде», - зазначив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

 «Через незаконні вирубки лісів держава вже зазнала збитки на понад 1 мільярд гривень лише за останні декілька років. Це неприпустима історія, - наголосив Олексій Гончарук. – В Україні діятиме закон. Усі причетні до корупції будуть звільнені, а за результатами розслідування — притягнуті до відповідальності».

У свою чергу, Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький розповів про основні концептуальні зміни у лісовій галузі.

«Для мене велика честь очолити таке відповідальне відомство. Ми розуміємо, що в суспільстві є великий запит на зміни, і є запит, щоб повернути довіру суспільства до лісівників», - підкреслив він.

Андрій Заблоцький зазначив, що у всьому світі раціональне використання лісових ресурсів є пріоритетом. «Ми маємо висаджувати ліс, ефективно використовувати лісові ресурси на підставі інвентаризації лісів та актуальної інформації. На жаль, на сьогодні, цього немає. Тому на виконання Указу Президента України та доручень Уряду Держлісагентством розробляється проект закону щодо Національної інвентаризації лісів. Це має покласти край невизначеності», - повідомив Голова Держлісагентства.

За його словами, відповідно до нових цілей Уряду, необхідно збільшити лісистість до 20%. «Ми над цим вже працюємо, розробляються відповідні програми», - сказав він.

Стосовно незаконних рубок Андрій Заблоцький  зазначив, що значна частина ринку знаходиться в тіні. «Саме електронний облік деревини має на меті виправити цю ситуацію. Ми також плануємо ввести кримінальну відповідальність за переміщення деревини без бирок, а також за закупівлю незаконно заготовленої деревини», - підкреслив Голова Держлісагентства.

Також він пояснив, що тепер деревина обліковуватиметься, існуватиме централізований облік деревини, буде зрозуміле її походження. Відповідно, правоохоронні органи та громадськість зможуть перевіряти за номером бирки, товарно-транспортної накладної, номером авто, яке перевозить деревину. Прозорість у цьому питанні є ключовим і першим етапом.

«Стосовно незаконного обігу деревини, то на сьогодні нараховується значна кількість нелегальних лісопилок. Це пов’язано і з тим, що зараз необхідна велика кількість дозвільних документів для відкриття пилорами. Ми вважаємо, що прозорість регулювання, швидке відкриття бізнесу має бути пріоритетом, щоб легалізувати діяльність. І відповідно, повторюся, що деревина на лісопилці без бирок буде поза законом. Необхідно забезпечити стовідсоткову сертифікацію легальності обробленої деревини. Це ті елементи, які дозволять викорінити корупцію в галузі та нелегальний обіг деревини», - наголосив Андрій Заблоцький.

Окрім того, Голова відомства зазначив, що, на жаль, в Україні сьогодні немає правил гри на ринку торгівлі деревиною. Вони були скасовані більше року тому. «Необхідно терміново прийняти закон про ринок деревини, де будуть виписані прозорі та чіткі правила гри для всіх учасників процесу. Кожен бізнес – від маленького до великого – повинен мати можливість доступу до спільного обмеженого ресурсу. Все відбуватиметься на електронних площадках, це забезпечить рівність та конкуренцію на ринку», - сказав Андрій Заблоцький.

Він також звернув увагу на питання державного фінансування лісової галузі. Держлісагентство порушуватиме це питання перед Урядом та Парламентом, щоб підвищити державне фінансування. В окремих випадках його критично не вистачає.

«Дуже багато питань від суспільства та правоохоронних органів виникає щодо неефективності роботи державних лісогосподарських підприємств. Дійсно, на сьогодні, ми маємо близько 2 млрд гривень заборгованості за цими підприємствами. Вважаю, що це є недопустимим. Потрібно провести комплексний аудит по всіх державних підприємствах, визначити причини збитковості окремих підприємств, та прийняти відповідні рішення», - зазначив Голова Держлісагентства.

За його словами, оптимізація діяльності держпідприємств, врегулювання податкового навантаження, реструктуризація боргу мають бути пріоритетними рішеннями для вирішення цього питання. Також, паралельно з цим, потрібно розглянути і інституційну реформу, щоб покращити ефективність управління галузі в цілому.

«І, останнє, на мою думку найбільш важливе питання – повернення довіри людей до лісівників. Плануємо створити Єдиний лісовий портал. На якому, зокрема, буде розміщуватися онлайн-карта рубок, де кожен громадянин матиме змогу в будь-якому місці верифікувати законність рубок. У 14 областях така можливість уже є. Ми плануємо протягом 3-х місяців завершити таку роботу по всій території Україні – від Карпат, до Сходу, від Півночі до Півдня», - наголосив Андрій Заблоцький.

Як повідомив Голова Держлісагентства, також планується перевести видачу всіх дозвільних документів в електронний формат, щоб в Україні повноцінно запрацював «Ліс у смартфоні».

 

Прес-служба Держлісагентства,

використано матеріали Урядового порталу

 

НАРАДА КОРИСТУВАЧІВ МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ ЛЬВІВЩИНИ: ПЕРЕПИС ЗВІРІВ, АФРИКАНСЬКА ЧУМА, БОРОТЬБА З БРАКОНЬЄРСТВОМ

11 січня 2020р, Новини. Прес-служба

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася нарада з користувачами мисливських угідь Львівщини. Під головуванням начальника Львівського ОУЛМГ Анатолія Дейнеки участь в нараді брали районні мисливствознавці, мисливствознавці держлісгоспів, представники користувачів мисливських угідь, Департамент екології та природних ресурсів при Львівській ОДА, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області та Львівського відділення ГО Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь України та представники громадської ради при Львівському ОУЛМГ.

На нараді обговорювалися питання про проведення обліку мисливських  червонокнижних і мисливських видів звірів та птахів, опрацювання проектів лімітів використання мисливських тварин, що належать до загальнодержавного значення, про продовження  роботи щодо недопущення поширення африканської чуми свиней на території області, про охорону мисливських угідь.

Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека наголосив на важливість та об’єктивне проведення обліку фауни. Також він звернув увагу керівникам мисливських господарств на важливість висвітлення діяльності користувачів мисливських угідь заради позитивного сприймання суспільством мисливства та мисливців, як охоронців природи, а не винищувачів звірини. Головний мисливствознавець управління Василь Бурмас довів до відома учасників наради наказ про проведення обліків в угіддях користувачів мисливських угідь області та строки проведення облікових робіт. Акцентував увагу на організації та порядку проведення облікових робіт, ретельного дотримання методичних та практичних рекомендацій, надання інформації про проведення обліку мисливської фауни а також термінів здачі проектів лімітів добування мисливських видів звірів віднесених до загальнодержавного значення.

Відбулося жваве обговорення керівниками та головами мисливських товариств порушених питань.

Представник Держпродспоживслужби Мирон Угрин розповів присутнім про випадки африканської чуми свиней в Україні, зокрема на свинокомплексі села Кавське Стрийського району, та в інших країнах. Як боролися з недопущенням поширення АЧС та які заходи вживалися в країнах, які постраждали від АЧС. Про профілактичні заходи Надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській ОДА щодо недопущення поширення АЧС на території області.

 Щодо охорони мисливських угідь від браконьєрства виступив головний спеціаліст відділу Львівського ОУЛМГ Юрій Дідич. У своєму виступі він проаналізував роботу у щодо охорони мисливських угідь користувачами та спеціалістами державних органів, уповноважених здійснювати охорону державного мисливського фонду. Звернув увагу присутніх на незадовільний стан охорони мисливських угідь окремими користувачами.

 За результатами обговорення питань порядку денного напрацьовані заходи з підвищення ефективності ведення мисливського господарства Львівщини.




Відділ охорони, захисту лісу та

мисливського господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Уряд послідовно знищує тіньові ринки, -

Олексій Гончарук

11.01.2020

10 січня Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду з керівниками обласних державних адміністрацій, темою якої стала боротьба з тіньовими ринками. 

Він відзначив, що у грудні минулого року Кабмін прийняв низку рішень у цьому напрямку. Зокрема, була прийнята постанова «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених», що передбачає обв'язковий електронний облік деревини. 

«Сьогодні до системи електронного обліку підключені всі державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міноборони України. Проте із 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до системи електронного обліку підключено лише 69. Це неприпустимо. Відсутність електронного обліку деревини дає можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину через фальсифікацію документів про походження», - наголосив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Глава Уряду дав доручення посилити контроль під час транспортування автомобілями необроблених лісоматеріалів.

Окрім того, він наголосив на  необхідності проведення спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах, а також здійсненні належного розслідування справ про незаконні рубки з подальшим притягненням винних осіб до відповідальності. 

Прем'єр-міністр поставив завдання Держлісагентству, іншим постійним лісокористувачам забезпечити оприлюднення на своїх офіційних веб-сайтах інформації щодо руху справ про лісопорушення.

У свою чергу, Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький повідомив про стан запровадження електронного обліку деревини, зазначивши, що ЕОД охоплює держлісгоспи у сфері управління Держлісагентства та Міноборони України. Загалом, це трохи більше 74% всіх лісів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, 12% лісового фонду України знаходиться у віданні органів місцевого самоврядування, які заготовляють близько 2 млн кбм деревини.

«Комунальні підприємства, так звані «агролісгоспи», із значними обсягами заготівлі Житомирської, Сумської, Чернігівської областей не здійснюють електронного обліку деревини. Є питання і по інших областях. Ще 7,5% лісів (а це майже 800 тис. га) взагалі не закріплені за постійними лісокористувачами, і ніким не охороняються. Відповідно жодної охорони від незаконних рубок і облік деревини не здійснюється», - написав Андрій Заблоцький.

Окрім того, Голова Держлісагентства підкреслив, що рішення Уряду про запровадження електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів, що здійснюють лісозаготівлю, дасть можливість побороти нелегальний обіг деревини.

За підсумками селекторної наради Прем'єр-міністр дав доручення головам обласних та Київської міської держадміністрацій, за участю представників органів місцевого самоврядування, активізувати роботу щодо запровадження постійними лісокористувачами ведення електронного обліку деревини, яка заготовлюється в лісах комунальної власності, а також опрацювати питання щодо закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які не мають власника.

Перевірити легальність перевезення деревини можна онлайн на сайті https://open.ukrforest.com.

Прес-служба Держлісагентства

 

Перші підсумки виробничої діяльності за 2019 рік

 9 січня 2020р, Новини. Прес-служба

Раціональне використання лісових ресурсів одна з основних діяльностей державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Сучасне лісокористування приведено до науково обґрунтованих обсягів, які враховують екологічний напрямок лісокористування в Львівській області зокрема в Карпатському регіоні. Лісозаготівля ведеться із запровадженням передових  природо-зберігаючих технологій, сучасних вимог природо – і ресурсо-збереження.

У 2019 році від всіх видів рубок в лісах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства заготовлено - 888,9 тис. кбм. ліквідної деревини, рубками головного користування-426,1 тис. кбм., від рубок пов’язаних із веденням лісового господарства-462,8 тис. кбм.

 Структурні підрозділи, які займаються заготівлею  деревини, мають достатню матеріально- технічну базу.

 Однією з цілей лісового господарства є забезпечення суспільства деревиною та іншими ресурсами лісу. Адже погляньте навколо себе – папір, меблі, будинки – усе це зроблено з деревини яку заготовили в лісі.

Реалізація деревини яка склалася на світовому та європейському ринку не залишила осторонь і Український ринок деревини. Попит на необроблену деревину на внутрішньому ринку України в силу різних обставин залишається на низькому рівні.

Державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ вимушені зменшувати обсяги лісозаготівельних робіт.

див табл. «Заготівля деревини за 2017-2019 роки».

 

Відділ лісових ресурсів, машин та

технологій Львівського ОУЛМГ


Андрій Заблоцький назвав п'ять головних завдань на посаді Голови Держлісагентства

02.01.2020

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький розповів на своїй сторінці у Facebook про п’ять головних завдань, які він планує виконати на посаді Голови відомства.

«Останній робочий день 2019 року став для мене першим робочим днем на державній службі. За цей день встигли поставити нові KPI всім керівникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства! Тепер замість завдань типу організація ведення веб-сайту, участь у нарадах, удосконалення форм та методів ведення консультацій з громадськістю та інших "вагомих" завдань - поставив чіткі та направленні на розвиток галузі завдання: підвищення ефективності роботи лісогосподарських підприємств, боротьба з незаконними рубками, збільшення лісовідтворення», - написав Андрій Заблоцький.

За його словами, очолювати Держлісагентство – надзвичайно складне та відповідальне завдання. Галузь не проста, із багатьма викликами, починаючи від низького рівня довіри суспільства до лісівників і закінчуючи питанням збереження біорізноманіття та впливом зміни клімату на довкілля. «Але я готовий до цього, адже свідомо йшов на відкритий конкурс, щоб перемогти та втілити своє бачення функціонування, реформування та розвитку лісової галузі», - зазначив він.

Голова Держлісагентства наголосив, що по-перше, потрібно забезпечити в Україні європейський рівень ведення лісового господарства, створення нових лісів та збільшення лісистості України. «Розумію, що для цього потрібне сприяння інших органів влади та фінансування», - написав він.

«Друге важливе завдання – боротьба з нелегальними рубками та обігом деревини. Серед методів – запровадження електронного обліку деревини всіма лісокористувачами, суттєве підвищення відповідальності за незаконну рубку та використання деревини нелегального походження, створення прозорих правил гри на ринку деревини», - повідомив Андрій Заблоцький.

Як зазначив Голова відомства, третім завдання є відкриття даних про ліс, створення єдиного лісового порталу та "ліс у смартфоні", видача всіх дозвільних документів в електронному форматі. Електронні сервіси мають бути зрозумілими та легкодоступними для громадян.

«Четверте. Очищення від корупціонерів та хитрих ділків. До таких осіб у мене нульова толерантність. Вони лише кидають тінь на всю галузь та фахових працівників», - наголосив Голова Держлісагентства.

П’ятим завданням він визначив повернення довіри суспільства до лісової галузі.

«В більшості, люди не завжди розуміють, чим повсякденно займаються лісівники, як відновлюється та доглядається ліс, як суспільство забезпечується благами лісу. Лісівники першими виїжджають на лісові пожежі, створюють цивілізовані місця відпочинку та роблять багато іншої важливої роботи», - зазначив Андрій Заблоцький.

Також новопризначений Голова Держлісагентства наголосив: «Не шукайте на мене «виходів» через якихось «високих людей». Це нікому не допоможе. І якщо на місцях почнуть ходити «люди від Заблоцького» – женіть їх геть і одразу повідомляйте правоохоронні органи».