Головне меню

Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.
Головна
Новини
2020р
2021р
2022р
2023р
2024р
Про нас
Наша історія
Лісовий фонд
Мисливська фауна
Природно - заповідний фонд
Червонокнижні види
Структура
Апарат підприємства
Підрозділи
Діяльність
Лісокультурна
Лісогосподарська
Охорона та захист лісу
Фінансово – економічна
Лісова сертифікація
Загальні положення
Репрезентативні ділянки
ОЦЗ
Продукція
Контакти
Карта проїзду
Громадська приймальня
Електронний документообіг процесуальних документів
Комунікація з громадськістю
Механізми громадського контролю
Плани проведення рубок
Доповнення до планів проведення рубок
Громадські слухання
Проведення відводів
Видача дозволів (лісорубних квитків)
Санітарно - оздоровчі заходи
Перелік ділянок на які надано відстрочку на заготівлю та вивезення деревини
Проведення лісовідновлювальних робіт
Використання недеревних продуктів лісу
Рух справ про лісопорушення
Рух справ про браконьєрство
Електронний облік деревини
GPS/GPRS моніторинг руху лісовозного транспорту та рейдових бригад
Антикорупційна програма

Хто он-лайн

На сайті 3 гостей та відсутні користувачі

Корисні посилання

2019р

Між Львівським ОУЛМГ та ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» підписано Меморандум про співпрацю з метою збереження біологічного різноманіття на Львівщині

17 грудня 2019р, Новини. Прес-служба

Сьогодні, 17 грудня 2019 року між Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та громадською організацією «Дунайсько-Карпатська Програма» підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у сфері  сталого управління лісами, збереження біологічного різноманіття та протидії лісовим та екологічним правопорушенням.

Метою Меморандуму є забезпечення збереження та сталого розвитку природних територій та об’єктів природно-заповідного фонду у лісах і припинення втрат ландшафтного та біологічного різноманіття, протидії лісовим та екологічним правопорушенням, зокрема незаконним рубкам лісів. Сторони працюватимуть у  напрямах:

  1. ефективне практичне впровадження лісового та природоохоронного законодавства, пов’язаного зі сталим управлінням лісами та збереженням біорізноманіття;
  2. реалізація заходів щодо розвитку мережі природно-заповідного фонду у межах лісових територій, пошуку та надання лісовим територіям відповідних природоохоронних статусів при наявності відповідних природних чи соціальних цінностей, включаючи категорії «природний ліс», «квазіпраліс» та «праліс», приведення у відповідність стану існуючих об’єктів ПЗФ до мети заповідання;
  3. боротьба з незаконним рубками і громадський контроль для недопущення порушень лісового та екологічного законодавства;
  4. підтримка засад сталого розвитку лісового господарства, включаючи розвитку його спроможностей та навчання працівників;
  5. впровадження та реалізації міжнародних проектів, що мають стосунок до лісового господарства та виконуються на території України Сторонами цього Меморандуму;
  6. підвищення рівня обізнаності та екологічної свідомості громадськості, освіти та розвитку екологічної культури населення у галузі сталого управління лісовими територіями.

Завдяки спільній роботі будуть проведені обстеження на предмет виявлення унікальних ділянок природних лісів, квазіпралісів та пралісів, а також проведено інвентаризацію  існуючих об’єктів природно-заповідного фонду.

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Держлісагентство: Дані про заготівлю деревини стають доступними для суспільства

16 грудня 2019р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Серед заходів, які впроваджує Держлісагентство на виконання завдань Президента та Уряду, – електронний реєстр дозвільних документів на заготівлю деревини та онлайн карта рубок

(«Ліс у смартфоні»),

відкрито 

інформацію про деревину.

Про це повідомив т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Дудка під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Засідання відбулося на базі відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція», 13 грудня 2019 року.

«Наразі є два основоположних документи, які окреслюють перші напрями нашої роботи. По-перше, це Указ Президента України, яким, зокрема, передбачається створення системи контролю та відстежування обігу деревини на ринку. А також розробка нормативно-правових актів, необхідних для початку проведення національної інвентаризації лісових ресурсів України», - повідомив Віталій Дудка.

Другим документом, за його словами, є затверджена Програма діяльності Уряду. Одна з цілей цієї Програми звучить як «Українці більш ефективно та ощадливо використовують природні ресурси».

«Початок виконання цих першочергових завдань Президента та Уряду вже покладено. Нещодавно прийнято дві постанови Уряду, які врегульовують механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання деревини і запроваджують обов’язковий електронний облік деревини для всіх лісокористувачів України, а також запускають пілотний проект електронних аукціонів продажу деревини  на «Prozorro.Продажі» з квітня 2020 року», - зазначив т.в.о. Голови Держлісагентства.

Окрім того, він окреслив основні риси лісового господарства, які відрізняють Україну від інших країн Європи.

«Екологічна цінність лісів і їх значення для економіки регіонів різна.  Лісистість варіюється від 3,7% в Запорізькій до 51,4% в Закарпатській областях.  Ліси зростають у трьох природних зонах (Полісся, Лісостеп, Степ), в Карпатах та гірських районах Криму, які мають різкі відмінності щодо лісорослинних умов. Лісове господарство є багатофункціональним. Ліс це не тільки деревина. Природоохоронна складова в наших лісах є визначальною – на сьогодні в половині українських лісів є суттєві природоохоронні обмеження, а відсоток заповідних лісів складає 16,8%. Окрім того, не потрібно забувати за соціальну складову – підприємства лісового господарства є основними роботодавцями та платниками податків в сільських територіях», - нагадав Віталій Дудка.

Також він звернув увагу на те, що на сьогодні Держлісагентство опікується лише 73% лісів, інші знаходяться у підпорядкуванні інших міністерств і відомств та місцевих органів влади (комунальні ліси). Така ситуація унеможливлює здійснення єдиної державної лісової політики.

Всі відкриті дані можна переглянути ТУТ.

Прес-служба Держлісагентства

 
 
  
 
 
 

Ключові слова:

Держлісагентство

На Львівщині розпочато ялинкову кампанію 2019-2020 років

11 грудня 2019р, Новини. Прес-служба

11 грудня 2019 року у приміщенні Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства було проведено міжвідомчу виробничу нараду з нагоди початку ялинкової кампанії 2019-2020 років на Львівщині.

У нараді взяли участь перший заступник начальника управління-головний лісничий Целень Я.П., старший інспектор управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Львівській області Гараміта Р.Б., державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Держекоінспекції у Львівській області Федак Р.С., начальник відділу лісового господарства ОКСЛГП «Галсільліс» Карабін Н.М., спеціалісти управління, головні лісничі та інженери охорони, захисту лісу всіх державних лісогосподарських підприємств управління.

На нараді були розглянуті питання охорони, заготівлі, маркування та реалізації новорічних ялинок.

На ялинкову кампанію 2019-2020 років лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ запропонували заготівлю новорічних ялинок в обсязі 12,2 тис.шт.

Орієнтовна ціна на ялинки 1-4м. буде становити 100 - 300 грн. На сайтах лісогосподарських підприємств можна буде дізнатися про ціну на новорічну ялинку в залежності від породи та висоти деревця.

Реалізацію ялинок заплановано проводитися з дворів лісництв, лісгоспів, на ринках районного та місцевого значення та в місті Львові.

Як і в минулому році, кожна новорічна ялинка буде маркуватися биркою або самоклеючою стрічкою із штрих-кодом, яка містить інформацію про місце заготівлі, що підтверджує законність її реалізації.

Для організованого проведення цьогорічної ялинкової кампанії та попередження випадків незаконної заготівлі і реалізації новорічних ялинок Львівським ОУЛМГ, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області, Державною екологічною інспекцією у Львівській області видано спільний наказ від 02 грудня 2019 року “Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період”, яким визначений порядок реалізації та перевезення новорічних ялинок.

З ініціативи Львівського ОУЛМГ, Головою Львівської облдержадміністрації видано розпорядження «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2020 року».

З числа працівників державної лісової охорони, Держекоінспекції, органів поліції будуть створені мобільні рейдові групи з метою охорони хвойних насаджень та перевірки законності придбання і перевезення новорічних ялинок.

За кожну незаконно зрубану новорічну ялинку накладатиметься штраф розмір якого становить від 510 грн. та нараховуватиметься шкода завдана лісовому господарству, розмір якої за одне деревце в залежності від діаметру становитиме від 502 грн. і більше (Постанова КМУ від 23.07.2008р. №665).

Наближаються свята Нового року та Різдва Христового. Звертаємось до всіх громадян - не купувати у передноворічний період незаконно зрубані ялинки без відповідного маркування. Спільними зусиллями державної лісової охорони, Держекоінспекції, органів поліції, засобів масової інформації та громадськості зможемо упорядкувати торгівлю новорічними ялинками та зберегти наші ліси від незаконних вирубок.

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 
   
 

 

Уряд затвердив Порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання деревини

 

Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову Уряду «Про затвердження Порядку проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених». Це передбачено у цілі 9.6. «Українці більш ефективно та ощадливо використовують природні ресурси» Програми діяльності Уряду.

Порядок розроблений на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Цим Законом, зокрема, встановлюється  обмеження  внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у розмірі 25 мільйонів кубічних метрів на рік.

Затверджений Урядом Порядок визначає механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених і контролю за неперевищенням обсягу їх внутрішнього споживання на основі систематизації та узагальнення інформації про походження, заготівлю та реалізацію деревини за допомогою  інструментів електронного обліку. Також він передбачає обов’язковість ведення електронного обліку деревини всіма лісокористувачами України.

Найбільш ефективним інструментом для забезпечення виконання вимог є впровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини (система ЕОД), яку пропонується створити на базі галузевої інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний облік деревини». Вона пройшла апробацію та функціонує у більшості державних лісогосподарських підприємств України.

Як зазначено у Порядку, моніторинг здійснюватиметься Держлісагентством на основі систематизації та узагальнення інформації системи ЕОД про походження, заготівлю та реалізацію деревини.

За результатом моніторингу, у разі настання передумов щодо перевищення встановленого обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, Держлісагентство прийматиме рішення про припинення видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів (лісорубних квитків).

Здійснення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених дозволить зменшити обіг незаконно заготовленої деревини на внутрішньому ринку, запобігти незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів за межі країни та наблизити діяльність вітчизняних лісокористувачів і деревообробників до європейських стандартів у сфері раціонального використання і збереження лісових ресурсів.

Довідково.

У державних лісогосподарських підприємствах, що входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України (7,6 млн га лісів, або 73% лісового фонду України), повністю введена Система електронного обліку деревини. Загальна площа лісових ділянок України становить 10,4 млн га. Лісистість країни становить 15,9%.

Що дає ЕОД?

- поштучне маркування всієї заготовленої деревини (крім дров’яної, яка маркується партіями) на лісосіках та складах (після розкряжування) уніфікованими маркерами (бирками) зі штрих-кодом, що реєструють походження, якісні та кількісні показники деревини з застосуванням сучасних електронних засобів обліку;

- автоматизацію прийомки та інвентаризації  деревини,  що надходить з лісосік у місця їх складування,  зберігання та відвантаження кінцевим споживачам;

- автоматизацію процесів обліку та підготовки первинної документації при реалізації деревини, як з лісосік, так і з місць складування;

- застосування методів електронного контролю за рухом деревинних ресурсів.

Як перевірити?

Побачили лісовоз, який перевозить деревину? Заходьте на сайт OPEN.UKRFOREST.COM і миттєво дізнайтеся, чи легально перевозять деревину.

Нагадаємо, Державне агентство лісових ресурсів України запустило пілотний проект e-реєстру лісорубних квитків та онлайн карту заготівлі деревини LK.UKRFOREST.COM.

Прес-служба Держлісагентства

04.12.2019р.

 

Держлісагентство: Фактичні ціни на деревину доступні онлайн

 

 19.11.2019


Відтепер кожен бажаючий може ознайомитися з фактичними цінами на деревину, які склалися на ринку лісоматеріалів.

 Державне підприємство «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Державного агентства лісових ресурсів України на своєму сайті у розділі «Аукціони» додало опцію «Фактичні ціни».

Обравши цю опцію, можна вибрати певний квартал 2019 року, обласне управління лісового та мисливського господарства, породу дерева, його сорт, діаметр та склад.

Нагадаємо, з реалізаційними цінами на деревину, які склалися за підсумками проведених аукціонних торгів, можна ознайомитися тут: WWW.UKRFOREST.COM/AUSTAT.

На Порталі аукціонних торгів за посиланням AUC.UKRFOREST.COM маєте можливість розглянути пропозиції та графік проведення додаткових аукціонів з реалізації необробленої деревини поточного кварталу і аукціонів, які заплановані на листопад-грудень 2019 року щодо реалізації деревини І кварталу 2020 року.

Також діє Портал тендерних торгів LIAC.APS-TENDER.COM, на якому можна ознайомитися з переліком товарів та послуг, які закуповують лісогосподарські підприємства.

Прес-служба Держлісагентства


_______________________________________________________________

 

Проєкт "Ліс у смартфоні" крокує Україною

 
11.11.2019

 

На сьогодні вже шість областей України підключено до політного проєкту e-реєстру заготівлі деревини та онлайн-карти рубок.

У реєстрі станом на 11 листопада оприлюднено інформацію про 30,6 тис. виданих дозвільних квитків на заготівлю деревини. Онлайн-карта рубок поширюється на Чернігівську, Полтавську, Рівненську, Київську, Волинську, Тернопільську області. 

Кожна людина може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт LK.UKRFOREST.COM та ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок.

Реєстр містить низку опцій, зокрема, можна обрати необхідну область, лісгосп, лісництво, квартал та виділ, систему і тип рубок, їхній статус та період проведення.

У загальному переліку можна обрати «Переглянути» та детально ознайомитися з тим чи іншим лісорубним квитком та ділянками, на яких відбувається чи відбуватиметься заготівля деревини, а також переглянути на онлайн-карті.

Що робити, якщо я у лісі і бачу рубку дерев?

Якщо Ви не знаєте вищезазначені дані, гуляючи лісом, бачите рубку дерев, то Вам потрібно зайти на сайт LK.UKRFOREST.COM і обрати опцію «Карта».

У Вашому телефоні має бути ввімкнена геолокація. Тоді на онлайн-карті автоматично визначиться Ваша геопозиція у лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, Ви побачите інформацію про рубку, а також зможете переглянути відповідний лісорубний квиток.

Якщо на карті лісорубного квитка немає, а рубка у лісі відбувається?

Вам потрібно або звернутися до лісництва чи лісгоспу, на території якого Ви знаходитеся та повідомити про рубку, яка не відображена на карті. Або викликати поліцію за номером 102.

Весь перелік лісорубних квитків у форматі PDF доступний на сайті у рубриці «Витяг з реєстру».

Які плани на майбутнє?

У планах – запуск реєстру лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав, який перебуває на фінальній стадії розробки.

Головне завдання – зробити на сайті більш доступною та інформативною функцію перегляду лісорубних квитків усіх лісогосподарських підприємств, які входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів.

Після розгляду й ухвалення Верховною Радою України низки законодавчих ініціатив, буде можливість поширити систему електронного обліку деревини, реєстр лісорубних і лісових квитків, онлайн-карту рубок на всіх постійних лісокористувачів, які також здійснюють заготівлю деревини, незалежно від підпорядкування. Тобто охопити всю Україну.

Надавати пропозиції з удосконалення роботи сайт можна до державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» у рубриці «Підтримка».

Довідково.

Лісорубний квиток – дозвіл на заготівлю деревини. Містить інформацію про місце та обсяг заготівлі. Документ видають обласні управління лісового та мисливського господарства. Загальна площа лісових ділянок України становить 10,4 млн га. Лісистість країни становить 15,9%. До сфери управління Держлісагентства належить 7,6 млн га лісів (73% лісового фонду України).


Прес-служба Держлісагентства


________________________________________________________________

 

Роботи з відведення і таксації лісосік рубок головного користування 2020 року на завершенні

 

8 листопада 2019р, Новини. Прес-служба


Своєчасна підготовка та відведення ділянок  рубок головного користування є передумовою для успішної роботи державних лісогосподарських підприємств на наступний рік.

Кожне лісогосподарське підприємство формує прогноз своєї діяльності виходячи із наявних ресурсів та обсягів можливих надходжень від реалізації лісопродукції. Основна частина доходів лісогосподарських підприємств – надходження від реалізації деревини. Заготівля деревини проводиться у порядку рубок головного користування і рубок поліпшення якісного складу лісів. Обсяги рубок головного користування для кожного лісогосподарського підприємства встановлені лісовпорядною експедицією ВО «Укрдержліспроект» і затверджені Мінприроди України. Загальні обсяги лісосічного фонду рубок головного користування на 2020 рік (розрахункова лісосіка) по підприємствах Львівського ОУЛМГ становить 622тис.м3.

Згідно «Методичних вказівок з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Держлісагентства», затверджених наказом Держлісагентства України від 22.11.2010 № 403, всі відводи у лісгоспах проводить спеціалізована ланка з відведення і таксації лісосік. Перед проведенням відводів спеціалісти ланки проходять навчання та інструктаж щодо відведення лісосічного фонду.

Щорічно з метою перевірки якості відведення та відбору дерев на лісосіках, спеціалістами обласного управління проводяться вибірково контрольні заміри ділянок і відведених у рубку дерев по кожній головній лісоутворюючій породі в обсязі не менше 3% від встановленого ліміту по кожному підприємству. У зв’язку з цим обласне управління видало розпорядження від 05.11.2019 № 5 «Про проведення контрольних переліків лісосічного фонду 2020 року» (додається), згідно якого створені ланки з відведення і таксації лісосік за участі спеціалістів обласного управління та лісогосподарських підприємств.

З метою сприяння природному відновленню та відповідно з вимогами сертифікації лісів, на ділянках залишаються насінники головних лісоутворюючих порід, плодові та дерева медоноси, дуплясті дерева і з гніздами для збереження біологічного різноманіття.

На виконання рішення Львівської обласної ради від 27.09.2016 № 249 «Про впорядкування лісокористування у Львівській області та внесення доповнень до рішення обласної ради від 16.02.2016 № 77 «Про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області» на сайтах лісогосподарських підприємств в рубриці «Механізми громадського контролю» розміщено календарні графіки проведення відводів в рубки головного користування і поліпшення якісного складу лісів.

Календарні графіки проведення відводів деревостанів в рубку, із зазначенням контактних даних відповідальних осіб від лісгоспу, щомісячно висвітлюються на сайтах лісогосподарських підприємств. Кожна зацікавлена особа може ознайомитися із цією інформацією і при бажанні взяти участь у відведенні деревостанів у рубку.

►Розпорядження від 05.11.2019 № 5 «Про проведення контрольних переліків лісосічного фонду 2020 року»


Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ



__________________________________________________________________



Парламент вдосконалив законодавство щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону

 

30.10.2019 р.

 

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо введення заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» (реєстр. № 0873).

Законом внесено зміни до законів України «Про природно-заповідний фонд України» та «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону».

Зокрема, Законом встановлюватиметься заборона на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових деревостанах, суцільних рубок головного користування та будь-яких інших суцільних рубок у високогірних лісах, у лісах у лавинонебезпечних та селенебезпечних басейнах та в берегозахисних ділянках лісу в Карпатському регіоні України, крім розробки суцільних вітровалів і буреломів, а також пошкоджених хворобами і шкідниками насаджень.

Також змінами передбачено, що на стрімких схилах у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону дозволятимуться лише вибіркові рубки головного користування та вибіркові рубки формування та оздоровлення лісів. На пологих і спадистих схилах у гірських ялицево-букових деревостанах проводитимуться лише поступові і вибіркові рубки.

Окрім того, у Законі йдеться про необхідність розміщення лісосік з урахуванням розташування наявних шляхів транспорту та рельєфно-гідрологічних умов території.

Прийнятим Законом передбачається, що заготівля та вивезення деревини в гірських лісах Карпатського регіону проводитиметься переважно з використанням природозберігаючих систем машин і механізмів та гужового транспорту, що забезпечують допустимий вплив на довкілля, а також із збереженням наявних вузькоколійних лісовозних залізниць та оптимізацією мережі лісових автодоріг. Також заплановано розширення до 2030 року мережі лісових автодоріг з твердим покриттям у лісах регіону до 10 кілометрів на 1000 гектарів.

Законом визначається низка термінів. Зокрема:

гірські ліси Карпатського регіону – ліси Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, розташовані в межах гірської системи;

вибіркові рубки – рубки, під час яких періодично вирубується частина дерев (при цьому способі рубок ділянка постійно залишається вкритою лісовою рослинністю);

поступові (рівномірно-поступові, групово-поступові) рубки – рубки, під час яких передбачається вирубка деревостану за кілька прийомів;

рубки формування та оздоровлення лісів – лісогосподарські заходи, спрямовані на підвищення стійкості та продуктивності деревостанів, їх оздоровлення і посилення захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших функцій шляхом проведення рубок;

суцільні рубки – рубки, під час яких передбачається вирубка деревостану за один прийом, крім останнього заходу поступової рубки;

ялицево-букові деревостани – букові ліси з домішкою виключно ялиці у складі не менше 25 відсотків.

Після підписання Закону Головою Верховної Ради України та Президентом України він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.



Прес-служба Держлісагентства

 

 _________________________________________________________________


Семінар-навчання в ДП «Стрийський лісгосп» щодо використання вибіркової системи рубок на засадах наближеного до природи лісівництва

 

25 жовтня 2019р, Новини. Прес-служба

 

Сьогодні. 25 жовтня 2019 року, з метою ознайомлення із технологією проведення рубок переформування в ДП «Стрийське лісове господарство» відбувся семінар-навчання для спеціалістів Самбірського та Старосамбірського лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ. в якому взяли участь головні лісничі, інженери лісового господарства, лісничі та помічники лісничих.

Рубки переформування передбачені Правилами поліпшення якісного складу лісів, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 724.

Держкомлісгосп України ще у 2008 році підтримав ініціативу Львівського ОУЛМГ щодо експериментального відпрацювання проведення рубок переформування, враховуючи що одним з пріоритетних завдань у веденні лісового господарства є вибіркова система рубок, як наближена до природи лісівництва.

У 2013 році Держлісагентством України запропоновано проводити рубки переформування за науковим супроводом Національного лісотехнічного університету України.

У 2016 році Львівська обласна рада своїм рішенням від 27.09.2016 № 249 доручила постійним лісокористувачам області забезпечити поступовий перехід при проведенні рубань на засадах наближеного до природи лісівництва.

Листом від 09.10.2017 року Держлісагентство України підтримало проведення рубок переформування у підприємствах Львівського ОУЛМГ на підставі матеріалів лісовпорядкування відповідно до діючих нормативно-правових актів, а у випадку, коли частка другорядних порід та ушкоджених дерев потребує проведення рубки понаднормативної інтенсивності її доцільно проводити на підставі наукового обґрунтування.

З метою ознайомлення з технологією проведення рубок переформування, в рамках угоди про співпрацю між Національним лісотехнічним університетом України  і Львівським ОУЛМГ, у 2018 році спеціалісти лісового господарства підприємств пройшли навчальні курси по програмі  «Наближене до природи лісівництво та інформаційні системи в лісовому господарстві».

ДП «Стрийське лісове господарство» вже більше 10-ти років проводить рубки переформування, в тому числі у 2008 році було закладено перший науково-виробничий стаціонар «Моршинський», де проводяться наукові дослідження та навчально-виробничі семінари. 

Учасники семінару побачили результати переформування одновікових насаджень у змішані різновікові насадження, а також процеси природнього лісовідновлення і принципи визначення дерев майбутнього та відбору дерев  в рубку. З цих питань відбулася жвава дискусія з однозначним висновком правильності вибіркової системи лісогосподарювання, яка забезпечує збереження постійно вкритої лісом площі, ефективного використання лісових ресурсів та формування біологічного різноманіття.

    

 

____________________________________________________________________

 

Підприємства Львівського ОУЛМГ успішно пройшли черговий наглядовий аудит з лісової сертифікації

 

24 жовтня 2019р, Новини. Прес-служба

 

На підприємствах Львівського ОУЛМГ з 15.10.2019 по 23.10.2019 року незалежною аудиторською компанією SGS проводився черговий наглядовий аудит відповідності ведення лісового господарства на підприємствах принципам та критеріям FSC® (Лісової Опікунської Ради). Під час аудиту було оглянуто дотримання вимог стандарту FSC в процесі господарської діяльності в Жовківському та Турківському лісгоспах і відповідність стану ведення лісового господарства стандарту FSC у Львівському лісгоспі, який прагне долучитися до загального сертифікату обласного управління.

Аудитори компанії СЖС відзначили високий рівень ведення лісового господарства на підприємствах Львівського ОУЛМГ, особливо відзначили роботу щодо переходу до використання вибіркової системи рубань лісу, рубок переформування деревостанів і забезпечення природного лісовідновлення. Також відмічено залишення екологічних дерев на лісосіках, які є важливими для біологічного різноманіття.

Звернуто увагу на необхідності проведення навчань з працівниками державної лісової охорони щодо ідентифікації видів занесених до Червоної Книги України, рідкісних та зникаючих видів і термінів проведення моніторингу їх поширення. Необхідність деталізації інформації щодо осередків виділення Червонокнижних видів (в межах виділу) і обмеження режиму господарювання на таких ділянках.

За результатами наглядового аудиту усі підприємства Львівського ОУЛМГ загальною площею 478,0 тис.га сертифіковані відповідно до вимог міжнародного стандарту FSC.


 

Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

 

__________________________________________________________________

 

 

Ресурси деревини - для лісового

сектора Львівщини


22 липня 2019р, Новини. Прес-служба


Лісове господарство є фундаментом лісового сектору економіки області, який забезпечує близько 22% валютних надходжень області. Державні лісогосподарські підприємства підводять підсумки піврічної господарської діяльності.

За перше півріччя державними лісогосподарськими підприємствами заготовлено 416,3 тис. м3 деревини. Із загальної заготівлі на рубках головного користування заготовлено 241,1 тис. м3 деревини, решта-від рубок пов’язаних з веденням лісового господарства. Слід зазначити, що в першу чергу проводиться заготівля пошкоджених хворобами і шкідниками ялинових та соснових  насаджень. У зв’язку з цим на ринок надходить значна частина низькосортної деревини Лісове господарство є фундаментом лісового сектору економіки області, який забезпечує близько 22% валютних надходжень області. Державні лісогосподарські підприємства підводять підсумки піврічної господарської діяльності.

За перше півріччя державними лісогосподарськими підприємствами заготовлено 416,3 тис. м3 деревини. Із загальної заготівлі на рубках головного користування заготовлено 241,1 тис. м3 деревини, решта-від рубок пов’язаних з веденням лісового господарства. Слід зазначити, що в першу чергу проводиться заготівля пошкоджених хворобами і шкідниками ялинових та соснових  насаджень. У зв’язку з цим на ринок надходить значна частина низькосортної деревини.

Із загального обсягу заготівлі на внутрішній ринок поставлено 326,4 тис. м3 деревини для потреб вітчизняних переробників на загальну суму 211,7 млн. грн. Водночас, внутрішній ринок на даний момент в силу обставин, що склалися, не в змозі переробити ту кількість лісосировини, що пропонують лісогосподарські підприємства. Для постійного забезпечення сировиною деревообробних підприємств, окрім щоквартальних, запроваджено щотижневі електронні торги необробленою деревиною.

В цехах переробки державних лісгосподарських підприємств, перероблено 93,1 тис. м3 необробленої деревини та випущено продукції на суму 132,9 млн. грн. На переробці деревини в лісгоспах постійно працюють 492 робітники із середньою заробітною платою 11174 грн.

Велику увагу держлісгоспи приділяють забезпеченню деревиною соціальної сфери, в першу чергу родин учасників АТО та ООС, необхідною кількістю лісопродукції як для опалення приміщень, так і для проведення ремонтів та житлового будівництва. За перше півріччя для потреб соцсфери було відпущено 29,1 тис. м3 деревини.

Лісогосподарські підприємства свою діяльність спрямовують на забезпечення суспільства продуктами лісу із максимальним збереженням його функцій.

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ

 

______________________________________________________________________

 

Кожен висаджений сіянець потребує лісівничої уваги

 

17 липня 2019р, Новини. Прес-служба

 

Після завершення лісогосподарськими підприємствами області весняних лісокультурних робіт та проведення технічного приймання лісових культур, лісових розсадників, шкіл і плантацій, закладених весною 2019 року, спеціалістами Львівського ОУЛМГ було вибірково оглянуто  лісокультурні об’єкти на площі 359,0га.  Із 272,5 га  вибірково оглянутих лісових культур 80% площ було оцінено «добре», 20% - «задовільно». За підсумками оглянутих 86,5 га площ природнього поновлення 58,0% площ було оцінено «добре», 42,0% - «задовільно».

Чимало клопотів лісівникам принесли цьогорічні травневі дощі, які спричинили підтоплення та перезволоження окремих ділянок лісових культур, тож восени лісівники проведуть їх доповнення.  Крім цього спостерігається  інтенсивний ріст трав’яної та чагарникової рослинності, що вимагає проведення своєчасних  агротехнічних доглядів.

10 липня 2019 року проведено нараду з головними лісничими усіх лісогосподарських підприємств. Дано окремі доручення щодо проведення доглядів за лісовими культурами та посилення контролю за якістю їх проведення.

Догляди за лісовими культурами проводяться на протязі усього вегетаційного періоду, починаючи від травня до жовтня місяця. Від своєчасного та якісного проведення догляду за лісовими культурами залежить видовий склад майбутнього лісу.

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

___________________________________________________________________


#ВІДКРИТІ_ДАНІ ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВА

 
17.07.2019

 

Нагадуємо, на сайті Держлісагентства https://bit.ly/2S3RbbI Ви можете дізнатися про:

- відтворення лісів

- реєстри лісорубних квитків

- плани лісонасаджень

- перевірити легальність лісопродукції

- електронний перелік виданих сертифікатів про походження лісо- та пиломатеріалів

- реєстр договорів довгострокового тимчасового користування лісовими ділянками

- лісову сертифікацію

- фінансові звіти

Побачили лісовоз, який перевозить деревину? Заходьте на сайт https://open.ukrforest.com і миттєво дізнайтеся, чи легально перевозять цю деревину. Якщо ні - одразу викликайте поліцію!



Прес-служба Держлісагентства

 

 ______________________________________________________________________


Формування лісів майбутнього

 

11 липня 2019р, Новини. Прес-служба


 

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась робоча нарада головних лісничих державних лісогосподарських підприємств області, на якій розглядалось питання щодо ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва.

В лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ є значний досвід у проведенні вибіркових рубань, зокрема рубок переформування. Перші науково-виробничі стаціонари, які були закладені більше 10 років тому за участі науковців Національного лісотехнічного університету України та спеціалістів управління, показали дуже добрі результати.

Нещодавно делегація спеціалістів управління  та  головних лісничих підприємств відвідали 5 підприємств Німеччини, де ознайомились з проведенням рубок переформування в похідних ялинових та соснових лісах Німеччини.

Досвід проведення рубок переформування лісівники Львівщини також вивчали у своїх колег  Польщі та Швейцарії.

Лісівники Львівщини твердо переконані у правильному виборі напрямку веденні лісового господарства, який базується на вибірковій системі рубок.

За результатами наради було намічено конкретні кроки впровадження рубок переформування в лісових насадженнях гірської частини області, Малого Полісся та Опілля, а також лісовідновні заходи у вражених хворобами і шкідниками  насадженнях, в яких були проведені вибіркові санітарні рубки.

За підсумками наради виданий наказ щодо продовження робіт з впровадження наближеного до природи лісівництва.


Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ


______________________________________________________________________

 

Президент зобов’язав підприємства Міноборони до 1 листопада перейти на електронний облік деревини

 

 

9 липня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про додаткові заходи щодо раціонального використання лісових ресурсів та удосконалення системи управління лісовою галуззю», що спрямований на боротьбу з незаконним обігом деревини. Про це під час брифінгу повідомив заступник керівника Офісу Президента України Олексій Гончарук.

За його словами, близько 30% деревини перебуває в тіньовому обігу і щороку держава отримує до 2 млрд грн збитків. Крім того, обсяг незаконної вирубки лише торік сягнув в Україні 17,7 тис. кубічних метрів.

Заступник керівника Офісу Президента наголосив, що після вирубки будь-яка деревина має чіпуватисята позначатися індивідуальним номером. В іншому разі вона вважається нелегальною та вилучається.

«У нас є частина лісгоспів, яка працює поза цією системою. Наприклад, коли ловиш лісовоз на дорозі, з’явиться людина, яка скаже, що її випадок – це виняток, і це дає можливість відкупитися. Наше завдання, щоб подолати незаконні вирубки, – це, перш за все, впровадити централізовану систему обліку деревини», – сказав Олексій Гончарук.

За його словами, державні підприємства, що входять до сфери управління Міністерства оборони України, досі виокремлені з процесу електронного обліку деревини. Нині їх 15. Указом передбачено, що до 1 листопада 2019 року на цих підприємствах має бути запроваджено централізований електронний облік деревини.

«Пропонуємо встановити кримінальну та адміністративну відповідальність щодо обігу деревини без внесення відомостей до Єдиної державної системи електронного обліку деревини. Указ містить відповідне доручення уряду», – сказав Олексій Гончарук.

Крім того, указ Президента передбачає відповідне доручення щодо активізації використання системи електронного обліку деревини лісокористувачами комунальної форми власності.

«Існування таких комунальних лісгоспів створює проблему, яка призводить до неефективності державної системи. В указі Президента є доручення органам на місцях (ОДА, РДА) провести роз’яснювальну роботу з органами місцевого самоврядування та пояснити їм, що відсутність такої системи створює можливість для існування «сірого» ринку деревини», – зазначив заступник керівника Офісу Президента.

Прес-служба Офісу Президента України

 

Колегія Львівського ОУЛМГ: комунікація лісівників із суспільством

 

4 липня 2019р, Новини. Прес-служба

 

Під головуванням начальника управління Анатолія Дейнеки відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Розглянуто питання про стан бухгалтерського обліку та звітності, які координуються Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства  та щодо стану організації роботи взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації Львівського ОУЛМГ.

З першого питання порядку денного колегію поінформувала начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Крюченкова Н.В. Відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 03.07.2019р. №414 керівникам держаних лісогосподарських підприємств наголошено про необхідність забезпечення повноти бухгалтерського обліку, надання своєчасної та достовірної інформації про активи, зобов’язання та результати діяльності підприємств. Звернуто увагу на забезпеченні вимог Держлісагентства щодо виконання галузевих нормативних документів стосовно ведення первинних документів бухгалтерського обліку. З цією метою підприємства мають забезпечити проведення семінарів-навчань своїх працівників.

У виступі головний спеціаліст відділу лісового господарства Шаваринська Х.В. розповіла про основні напрацювання Львівського ОУЛМГ із забезпечення відкритості і прозорості в діяльності обласного управління та державних лісогосподарських підприємств, забезпечення доступу до інформації про ведення лісового господарства, а також залучення громадськості до прийняття важливих управлінських рішень щодо лісів, а саме:

  • впровадження Механізмів громадського контролю в лісах Львівщини, з 2015 року;

  • постійне оновлення та вдосконалення роботи веб-сайту Львівського ОУЛМГ та лісогосподарських підприємств;

  • функціонування  офіційних сторінок в соціальній мережі Фейсбук Львівського ОУЛМГ та державних лісогосподарських підприємств;

  • діяльність мережі еколого-просвітницьких центрів та об'єктів для відпочинку та просвіти населення;

  • робота зі шкільною молоддю та шкільними лісництвами, проведення конкурсів на краще шкільне лісництво, творчих конкурсів для школярів за тематикою «Людина та ліс»;

  • практикування проведення виїзних семінарів, прес-турів, посадки лісів та інших лісівничих заходів з залученням представників влади, громадськості, журналістів. шкільної молоді;

  • співпраця з проектом ГО «Друзі лісу.Львівщина». Випуск спільного буклету «Правда про ліс», інформаційне наповнення новинами веб-сайту «Друзі лісу» та групи «Друзі лісу.Львівщина» у мережі Фейсбук».

Варто зазначити, що значну частину місць для відпочинку населення створюють лісівники. Так, в лісах підприємств Львівського ОУЛМГ функціонує 35 лісівничо-пізнавальних стежок та маршрутів; 5 рекреаційних зон, 2 туристичні притулки, рекреаційний пункт «Колодка» та лісівничо- інформаційний пункт для туристів у НПП «Сколівські Бескиди» та 19 рекреаційних пунктів вздовж автодоріг загальнодержавного значення. Для підвищення рівня еколого-лісівничого виховання населення, роз’яснення та популяризації лісогосподарської діяльності в області функціонують: Музей лісу при ДП «Рава-Руське лісове господарство» та 5 лісівничих еколого-просвітницьких центрів. Щороку Лісівничий еколого-просвітницький центр Львівського лісгоспу відвідує близько 1500 осіб. Ще 4 еколого-просвітницькі центри функціонують в Бутивлянському, Крушелиницькому, Майданському та Підгородцівському лісництвах на базі НПП "Сколівські Бескиди». У 2018 році у Нацпарку проведено  158 організованих екскурсій для 92 для шкільних груп, за I квартал 2019 р. – 18 організованих екскурсій для 69 шкільних груп.

Голова комісії зі зв’язків з громадськістю Громадської ради при Львівському ОУЛМГ, головний редактор газети «Деревообробник» Масюк В.В. у своєму виступі розповів про співпрацю Львівського ОУЛМГ та державних лісогосподарських підприємств з Громадською ініціативою "Друзі лісу Львівщина". Обговорено питання продовження робіт з розробки медіа-контенту про діяльність лісівників Львівщини та підготовку до нових випусків серії буклетів  «Правда про ліс!».

Начальник управління Анатолій Дейнека акцентував увагу керівників підприємств щодо налагодження ефективної взаємодії лісівників з громадськістю та інформування громадськості про роботу лісівників Львівщини.

На колегії презентовано ідею створення нового Проекту - «Ліс у Смартфоні», а саме електронної онлайн-карти  лісів державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ, яка б містила всю необхідну інформацію про стан та проведення лісогосподарських заходів на кожній ділянці та іншою цікавою для користувачів інформацію про ліси області.

Довідково, анонс проведення основних медіаподій Львівського ОУЛМГ найближчим часом:

  • 05 липня – XXI обласні змагання вальників лісу у Ожидівському лісництві ДП «Буське лісове господарство»;
  • 31 серпня –  Міжнародний фестиваль "Мисливська ватра" у м. Сколе;
  • 09-15 вересня – «Лісівничий тиждень».
Прес-служба Львівського ОУЛМГ

Шановні краяни!

 3 липня 2019р, Новини. Прес-служба

У зв'язку із збереженням високої пожежної небезпеки (4-5 клас), Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається до Вас бути обережними з вогнем у межах будь-якої природної території.

Розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації від 27.02.2019 №131/0/5-19 «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2019 року» заборонено населенню у період високої пожежної небезпеки (4-5 клас) відвідування лісів і в’їзд до лісових масивів області.

Ніколи не підпалюйте стерню та траву на полях і в лісі. Якщо побачите, що  це роблять інші, постарайтеся їх зупинити  і поясніть, чим небезпечне спалювання трави. Пожежу легше попередити ніж зупинити.

Тому, шановні громадяни, подбайте про Ваше здоров’я та Ваших дітей! І не забувайте, що спалюванням завдається шкода здоров’ю всім оточуючим людям!

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону ( тел.297-61-21) або органи місцевого самоврядування.

Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

 

    Львівське обласне управління

                                              лісового та мисливського господарства

 

Відбулась зустріч з матір’ю героїв України - Яворською Любов Андріївною

 

В Стрийській  районній раді за дорученням голови районної ради Козака Романа Васильовича відбулась зустріч з Яворською Любов Андріївною, матір’ю героїв України, які віддали своє молоде життя в боротьбі з російським окупантом, щодо вирішення соціально - побутових питань. Дані питання вирішено за сприянням ДП „Стрийський лісгосп”. Дякуємо керівництву ДП „Стрийський лісгосп” за підтримку наших матерів.

Стрийська районна рада

02.07.2019

Вивчення концепції лісокористування на невеликих частинах ландшафту у межах проходження практики студентами-екологами

Національного лісотехнічного університету України

 

         Після вивчення техногенних екосистем Червоноградського гірничопромислового району в ході навчальної практики із дисципліни "Лісомеліорація девастованих ландшафтів"студенти-екологи НЛТУ України 26 червня 2019 року відвідали Задеревацьке лісництво ДП "Стрийський лісгосп". Метою було порівняння фітоценозів техногенних і природних екосистем для вибору оптимальних конструкцій фітоценозів-меліорантів при лісомеліорації порушених земель на основі вивчення природних стійких лісових фітоценозів. Організацію перебування, фахові консультації, матеріальну підтримку та цілоденний супровід вже котрий рік поспіль забезпечив лісничий Василь Федорків (рис.1).

 

Рис.1. Початок робочого дня

 

В ході екскурсії студенти отримали відповіді на питання, які стосувалися впливу екологічних чинників на ріст і розвиток природних насаджень (рис. 2.). Значну увагу присвячено процесам природного відновлення деревостанів, ознайомленню із лісокультурними роботами, питанням пошкодження дичиною.

 

 

Рис. 2. Перевірка засвоєних знань

 

         Представники мисливського господарства детально інформували студентів про особливості місцевої мисливської фауни та проблем, які виникають у щоденній роботі (рис. 3).

 

 

 

Рис. 3. Доповідь представника мисливського господарства

 

Було продемонстровано технологію та техніку для здійснення цілодобового моніторингу (рис. 4).

 

 

Рис. 4. Демонстрація в роботі нової моделі

мобільного автономного літального апарату

 

Відбулася активна дискусія та обмін думками. Акцентувалося на необхідності раціонального природокористування.

         Значний інтерес зумовили ділянки переформування існуючих насаджень у різновікові багатоярусні змішані насадження за принципами наближеного до природи лісівництва. Багато питань задано стосовно лісозаготівлі, маркування та обліку деревини, всихання дуба черещатого та інших практичних аспектів діяльності лісогосподарського підприємства (рис. 5).

 

 

Рис. 5. Після ознайомлення із особливостями лісозаготівлі

 

         Продуктивний робочий день завершився обідом у їдальні та екскурсією містом Моршин. Студенти та викладач кафедри екології НЛТУ України вдячні ДП "Стрийський лісгосп" в особі лісничого Василя Федорківа за вкладені зусилля та присвячений час.

 

Доцент Уляна Башуцька

 

 

Збережемо ліс від вогню!

27 Червня 2019р, Новини. Прес-служба ЛОУЛМГ

У зв’язку із значним потеплінням і відсутністю опадів, що сприятиме підвищенню пожежної небезпеки в лісах, враховуючи наближення вихідних та святкових днів, Львівське обласне управління звертається до Вас бути обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, не розводити багаття у недозволеному місці, не дозволяти дітям гратися з вогнем. Не випадково на в’їздах до лісу встановлені шлагбауми, аншлаги, що закликають громадян берегти ліс від вогню та від засмічення побутовими відходами.

З початку 2019 року рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств управління складено 44 протоколи на порушників вимог пожежної безпеки в лісах.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону (тел.297-61-21) або органи місцевого самоврядування.

 Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.


                                                                          Відділ охорони, захисту лісу та мисливського господарства ЛОУЛМГ

Ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва в лісах Львівського ОУЛМГ


З метою ознайомлення із станом проведення рубок переформування на підприємствах відбулась виїзна колегія Львівського ОУЛМГ на базі ДП «Стрийське лісове господарство».

Колегія відбулась за участі завідувача кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України Криницького Г.Т. - наукового куратора  проведення рубок переформування у Львівській області.

У своєму виступі доктор біологічних наук, проф. НЛТУ України Криницький Г.Т. розповів про перспективи ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва, оскільки це є вимогою часу.  Використання у лісогосподарській практиці вибіркових і поступових систем рубань лісу із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої біологічної стійкості та посиленню захисних властивостей, забезпечує безперервне лісокористування, а також перехід в управлінні лісами на засади сталого розвитку.

Для кращого розуміння рубок переформування, в рамках угоди про співпрацю між НЛТУ України і Львівським ОУЛМГ, у 2018 році фахівці лісового господарства пройшли курси підвищення кваліфікації в НЛТУ України  за навчальною програмою «Наближене до природи лісівництво та інформаційні системи в лісовому господарстві».

Учасники колегії ознайомились з інформацією про проведення рубок переформування у підприємствах Львівського ОУЛМГ. Перший заступник начальника управління – головний лісничий Ярослав Целень повідомив, що рубки переформування деревостанів проведено лісогосподарськими підприємствами у 2018 році на загальній площі 756 га. Найбільше використовують рубки переформування ДП «Стрийський лісгосп» - 283 га, ДП «Львівський лісгосп» - 315 га, ДП «Сколівський лісгосп» - 61 га і ДП «Старосамбірське ЛМГ» - 67 га. Вибіркові та поступові рубки головного користування у 2018 році лісогосподарські підприємства провели на площі   844   га  або 38 % від загальної площі рубок головного користування.

Про дотримання нормативно правових актів з ведення лісового господарства при здійсненні рубок головного користування та рубок формування і оздоровлення лісів колегію поінформував начальник відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ Валерій Арманаш. Він повідомив, що на виконання рішення Львівської обласної ради від 27.09.2016 № 249 обласним управлінням спільно з Національним лісотехнічним університетом України підготовлено пропозиції щодо внесення змін до Законів України та Правил рубок, які б спростили використання вибіркових способів рубань лісу.

Досвідом проведення рубок переформування поділився директор ДП «Стрийське лісове господарство» Павлів Р.Й. Він наголосив, що рубки переформування є найбільш перспективними і одними із основних способів формування різновікових складних насаджень, які будуть більш стійкими до кліматичних змін.

Основними проблемами, які не дозволяють підприємствам повноцінно проводити рубки переформування в деревостанах є:

- недосконалість нормативної бази;

- необхідність зміни світогляду таксаторів та лісівників-практиків щодо переходу від суцільних рубок до використання вибіркових систем рубань лісу, в тому числі проектування і проведення рубок переформування деревостанів.

У другій частині виїзної колегії учасники відвідали науково-виробничий стаціонар (Моршинський), а також інші ділянки, на яких були проведені рубки переформування у Задеревацькому та Лисовицькому лісництвах, де ознайомилися з способами переформування мішаних одновікових деревостанів у різновікові, багатоярусні, наближені до природи на основі природного поновлення.

Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека наголосив, що перехід на вибіркові і поступові системи рубань є пріоритетним завданням лісівників Львівщини. Звернув увагу при проведенні базового лісовпорядкування максимально проектувати рубки головного користування та рубки формування і оздоровлення лісів з використанням вибіркових та поступових  способів рубань лісу. Запропонував поступово відмовлятися від суцільних рубань лісу і переходити до використання вибіркових способів рубок заготівлі деревини. 

Колегією прийнято рішення спільно з Національним лісотехнічним університетом України продовжити роботи на діючих науково-виробничих стаціонарах та закласти нові для проведення рубок переформування в лісах Львівського ОУЛМГ.

             

P.S. Рубки переформування – комплексні рубки, спрямовані на поступове перетворення одновікових чистих у різновікові мішані багатоярусні лісові насадження. Вони проводяться в усіх категоріях лісів та вікових групах деревостанів і поєднують одночасне вирубування окремих дерев або їх груп і сприяння природному лісовідновленню за умови безперервного існування лісу. 

 

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

29.05.2019р.


Підсумки роботи ДП «Стрийський лісгосп» за 1 квартал 2019 року

За підсумками I кварталу 2019 року, ДП «Стрийський лісгосп» виконав всі заплановані лісівничі, лісоохоронні та інші господарські заходи. Так, за І квартал 2019 року заготовлено ліквідної деревини загальним об’ємом 36180 м3. Вся заготовлена лісопродукція реалізовується на аукціонних торгах з продажу необробленої деревини виключно вітчизняним покупцям деревини. Дохід від реалізації продукції за цей період становить 42446 тис.грн.

У зв’язку із поступовою відмовою від суцільно-лісосічних способів головних рубок та якнайширшому використанні поступових і вибіркових рубок, за яких забезпечується природне відновлення корінних деревостанів, на підприємстві проводяться різні види рубок формування і оздоровлення лісів з акцентом на вибіркову систему рубок, яка дає можливість формувати різновікові корінні деревостани на основі природного поновлення з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід, враховуючи стан насаджень та біологічні особливості головних лісотвірних порід.

 

 

Після проведення лісозаготівельних заходів, лісівники підприємства постійно проводять роботи із сприяння природному поновленню та введення в склад деревостанів необхідних корінних порід. Витрати підприємства на ведення лісового господарства за 1 квартал 2019 року склали – 17935,8 тис.грн, з них 100% власні кошти підприємства. Бюджетне фінансування повністю відсутнє. Середньомісячна зарплата працівників за І квартал 2019 року становить 33953 грн. Середньооблікова чисельність штатних працівників – 46 осіб. Протягом І кварталу 2019 року сплачено податків, зборів, платежів до бюджетів усіх рівнів загальною сумою 10872 тис.грн. В середньому з 1 м3 реалізованої деревини підприємство сплачує 300,5 грн. податків, з 1 тис.грн. отриманих від реалізації лісопродукції - 256 грн. Тобто, податки становлять більше 25 % вартості деревини, яку реалізовує лісгосп.

Традиційно, у І кварталі цього року пройшла Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» та місячник озеленення,прибирання та благоустрою і Дня довкілля. У рамках Акції проведено ряд заходів, зокрема введення недостаючих порід на лісосіках вибіркових рубок 2018р., прибирання місць відпочинку, придорожніх смуг, упорядкування джерел, ліквідація сміттєзвалищ, розвішування шпаківень лісовою охороною разом з .школярами та інші заходи із залученням громадськості та шкільної молоді.

Державна лісова охорона підприємства постійно охороняє ліси та пропагує тему охорони лісу серед населення. Також у лісах підприємства наглядають за появою шкідників та хвороб лісу, щоб своєчасно їх виявити і не допустити розповсюдження у лісових масивах. Щоб не допустити самовільні рубки та попередити лісові пожежі, державна лісова охорона та рейдові бригади постійно патрулюють лісові масиви.

Впродовж І кварталу працівники лісгоспу провели 18 тематичних зустрічей з громадськістю, на яких обговорювали основні питання ведення лісового господарства та охорони лісу від пожеж. Інформація, яка стосується діяльності ДП «Стрийський лісгосп» розміщується та оновлюється на сайті лісгоспу (http://stryi-lisgosp.com.ua/).

Прес-служба підприємства

24.05.2019р.

 

Результати технічного приймання лісових культур на Львівщині

Лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ завершено технічне приймання лісових культур та посівів, створених весною поточного року. За даними технічного приймання, проведеного спеціалістами державних лісогосподарських підприємств, весною 2019 року посаджено 953,9 га лісових культур, з них розподіл за станом якості та оцінкою дуже добрий стан – 372,1 га (39%), доброго стану – 532,2 га (56%), задовільного стану – 49,6 га (5%). Природне поновлення лісу забезпечено на площі 791,8 га.

Крім цього в лісових розсадниках посіяно насіння на площі майже 17 га, з них хвойних – 4,0 га та 13,0 га листяних і чагарникових порід. Закладено шкілки деревних та чагарникових порід на площі понад 4,8 га, де висаджено більше 211 тис. шт. саджанців основних деревних та чагарникових порід. Також весною цього року було закладено плантації новорічних ялинок на площі 0,7 га. 

 

Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

24.05.2019р.


Підсумки Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках - 2019» та місячника озеленення, прибирання та благоустрою і Дня довкілля

20 квітня – у «День довкілля» добігла до кінця всеукраїнська Акція Держлісагентства України «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Завдяки сприятливим погодним умовам на території всіх державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ Акція пройшла активно та  відбулось багато заходів з посадки лісу, озеленення та благоустрою територій, а також проведено різноманітні конкурси та ознайомчо-пізнавальні заходи з учнівською молоддю.

 

Так, учасниками заходів:

  • висаджено лісів на площі понад 830 га, у тому числі більше 120 га за участі представників влади, громадськості, учнівської молоді та ЗМІ;
  • всього висаджено більше 3,5 млн. дерев в лісовому фонді;
  • упорядковано паркових територій, скверів, алей на площі 93,2 га;
  • в межах населених пунктів висаджено 9981 дерево та 1820 кущів;
  • створено нових газонів, квітників на площі 0,2 га;
  • ліквідовано 122 стихійних сміттєзвалища;
  • розчищено від сміття 28 км прибережних смуг;
  • розчищено та упорядковано 51 джерело;
  • проведено 168 ознайомчо-пізнавальних заходів та 162 заходи з благоустрою територій;
  • 16 квітня проведено обласний «Конкурс на краще шкільне лісництво», за участі 20 команд учнівських лісництв області;
  • на рівні лісогосподарських підприємств проведено конкурси на кращий твір та малюнок за темою «Людина та ліс», за участі 600 учнів загальноосвітніх навчальних закладів;
  • виготовлено та розвішано 820 шпаківень, упорядковано 35 мурашників в лісах області.

 

 

Варто відзначити проведення наймасштабніших заходів в області:

 

  • У Міжнародний день лісів 21 березня відбувся старт весняного посіву лісового насіння в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», що у м. Брюховичі, де за новітньою технологією запустили виробництво з вирощування лісу.
  • У Перемишлянському лісництві Міжнародний день лісів відзначили відновленням лісу на площі 1 га за участі  представників органів місцевого самоврядування, членів Громадської ради при Львівському ОУЛМГ, представників громадської ініціативи «Друзі лісу», журналістів, студентів Національного лісотехнічного університету та активної молоді Української академії лідерства, в якій навчаються діти з усієї України (ДП "Бібрське лісове господарство" ).
  • У Головецькому лісництві на площі 1 га створено «журналістський ліс», за участі Львівської медіа-профспілки та журналістів Львівщини  ( ДП «Славський лісгосп»).
  • У Бутинському лісництві на площі 0,9 га створено «прокурорський ліс», за участі  працівників Львівської прокуратури та працівників військової прокуратури Західного регіону України (ДП «Жовківський лісгосп»).
  • На території ведмежого притулку «Домажир» здійснено озеленення та благоустрій, нові алеї висаджено  представниками Громадської Ради при  Львівському ОУЛМГ, учасниками молодіжної ради та лісівниками Рава-Руського лісгоспу.
  • У Летнянському лісництві відбулась посадка лісу за участі деревообробників, а саме: ГО "Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини", фірм-переробників деревини та журналістів (ДП "Дрогобицьке лісове господарство"). 
  • Встановлено рекорд України – висаджено найбільшу кількість саджанців дерев (77350) за 8 годин (рекорд встановлено за ініціативи громадської організації «Добро дій» та за підтримки Львівського ОУЛМГ і державних лісогосподарських підприємств).
  • Встановлено ще один новий рекорд України - "Найбільший Герб України з кипарисовика горохоплідного" (НПП «Сколівські Бескиди»).
  • 13 квітня на території державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ відбулась загальнообласна толока за участі працівників всіх структурних підрозділів Львівської ОДА.     

 

        Участь у садінні лісу та заходах Акції також взяли представники обласної адміністрації та обласної ради,  а також органи місцевого самоврядування, члени Громадської ради при Львівському ОУЛМГ, працівники обласного Центру зайнятості та Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, компанії «Пепсі кола», магазину COLUMBIA Львів в рамках співпраці компаній, які сертифіковані за схемою FSC (Лісової Наглядової Ради) та інші.

 

         Загалом, до заходів Акцій долучилось понад 4 тис. чол., з них 2,1тис. чол. – учнівська молодь та понад 600 представників громадськості.

Лісівники Львівщини дякують усім, хто долучився до приємного процесу садіння дерев та до заходів Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках - 2019» та Місячника озеленення, прибирання та благоустрою і Дня довкілля та закликає берегти природу рідного краю, не смітити в лісі та дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах!


 

 


Прес-служба ЛОУЛМГ

22.04.2019


Плекаймо дбайливе ставлення молодого покоління до лісу

 

В п’ятницю 12.04.2019 року учнями  Роздільського шкільного лісництва та керівника від навчального закладу, вчителя біології Роздільської ЗОШ I-III ступенів Оприск Тетяни Михайлівни, за участі лісничих Роздільського та Стільського лісництв, проведено спільне виїзне практичне заняття та збір інформації на науково-дослідну роботу шкільного лісництва.

В кв.80 вид.17 Стільського лісництва, лісничі провели коротку лекцію та ознайомлення учнів з обміру дерев мірною вилкою, замірювання висоти дерев, розказали про біологію та морфологічні ознаки основних лісоутворюючих порід та трав’яного вкриття, рослини індикатори та іншим основним азам лісівничої науки.

 

 

Учнями було закладено пробні площі та зібрано всю необхідну інформацію на науково-дослідну роботу для подальшого її опрацювання.

 

 

 

Також в цей день спільними зусиллями було проведено прибирання місця відпочинку та придорожньої лісосмуги біля автодороги на Н.Розділ.

 

 

Адміністрація ДП «Стрийський лісгосп»  висловили щиру подяку адміністрації Роздільської ЗОШ I-III ступенів, учням та вчителю біологію за допомогу у прибиранні та участь шкільної молоді у загальнообласній толоці.

 

Адміністрація ДП "Стрийський лісгсоп"

16.04.2019

 

 

Держлісагентство вживає низку заходів для запобігання виникненню лісових пожеж

 

Основними причинами виникнення пожеж є порушення населенням правил пожежної безпеки в лісах, випалювання сухої рослинності та недотримання заходів пожежної безпеки при виконанні робіт.

Офіційно пожежонебезпечний період розпочинається з 1 квітня, проте, як і в попередні роки, він почався на місяць раніше.

Слід відмітити, що сонячна погода, підвищення температури повітря в кінці лютого – на початку березня, наявність та випалювання сухої рослинності на інших землях вже створили сприятливі умови для розповсюдження вогню на лісові масиви.

Станом на 11.04.2019 у лісах Держлісагентства уже ліквідовано 166 лісових пожеж на площі 382,6 га, з них три великі:

- 19 березня вогнем знищено 670 га очерету та 63,7 га лісової підстилки у ДП «Ізмаїльський лісгосп» Одеського облуправління;

- 7 квітня пожежа в Косачівському лісництві ДП «Остерський лісгосп» Чернігівського облуправління знищила 65,4 га території Межиріченського регіонального ландшафтного парку;

- 8 квітня пожежа в Остерському лісництві ДП «Остерський лісгосп» Чернігівського облуправління знищила 15,5 га лісу, в тому числі 1 га верхової.

До ліквідації пожеж в Одеській та Чернігівській області були залучені значні сили підприємств та ДСНС, в тому числі авіація – пожежний літак АН-32П та Мі-8 з водозливним пристроєм.

З метою запобігання виникненню лісових пожеж з початку 2019 року в лісах* влаштовано 115 км протипожежних розривів та 8,1 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі 17,7 тис. км. Перекрито 9,5 тис. позапланових доріг. У лісових масивах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставлено 7,8 тис. аншлагів, бігбордів, панно, плакатів на протипожежну тематику. У засобах масової інформації оприлюднено 652 виступів і звернень щодо дотримання вимог пожежної безпеки в лісах. Проведено близько 2,6 тис. рейдів щодо дотримання протипожежних вимог у лісовому фонді. До адміністративної відповідальності притягнуто 85 порушників, яких оштрафовано на загальну суму 11,5 тис. гривень.

 

Хочемо повідомити, що загалом охорону лісів* від пожеж забезпечують 307 державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств, у складі яких функціонує понад 1,7 тис. лісництв та 273  лісових пожежних станцій. Чисельність відомчої пожежної охорони складає 11,8 тис. осіб, в тому числі постійних – понад 1 тис. осіб та 10 тис. осіб добровільно-пожежних дружин.

На оснащенні знаходиться 644 пожежних автомобілів, 467 лісопожежних модулів та пристосованої для гасіння техніки, біля 2 тис. тракторів з ґрунтообробним обладнанням, понад 1 тис. мотопомп, 8,9 тис. ранцевих лісових обприскувачів та інші технічні засоби. Відомча пожежна охорона, основою якої є лісові пожежні станції, підтримується в робочому стані, хоча зношеність протипожежної техніки є значною (70% її має вік понад 30 та 40 років, це в основному пожежні автомобілі на шасі ГАЗ-66 та ЗіЛ-131).

У лісах* створена мережа із 502 пожежно-спостережних веж, з них 337 - обладнано сучасними телевізійними системами спостереження для оперативного виявлення лісових пожеж.

 

Окрім того, варто зазначити, що з 2016 року кошти з державного бюджету на охорону і захист лісів не виділялись. Працівники державної лісової охорони лісогосподарських підприємств південних і східних областей України вже три роки не отримують у повних обсягах заробітної плати. На сьогодні звільнилося більше 2 тис. висококваліфікованих спеціалістів лісової галузі. Інші фахівці працюють за скороченою тривалістю робочого часу. Особливо турбує відсутність водіїв та кваліфікованих пожежних бійців, що не дає змогу своєчасно виявити та ліквідувати загоряння в лісових масивах.

У 2019 році відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Держлісагентству збільшено видатки за спеціальним фондом на 288 млн грн за програмою «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді», в тому числі на здійснення наземної охорони лісів від пожеж 46,8 млн гривень. 

 

Нагадаємо, що за результатами колегії Держлісагентства, яка відбулася 28.03.2019, було доручено начальникам облуправлінь вжити низку заходів щодо забезпечення всього комплексу першочергових профілактичних і попереджувальних заходів стосовно пожежонебезпечного періоду.

 

*Інформація надана по лісам, які входять до сфери управління Держлісагентства – 73% від всіх лісів України, 27% лісів підпорядковані іншим лісокористувачам

Прес-служба Держлісагентства

11.04.2019

На Львівщині весняна лісокультурна кампанія на завершенні

 

У лісових масивах лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ підходить до завершення весняна лісокультурна кампанія.

 Використовуючи сприятливі погодні умови лісівниками Львівщини станом на 05.04.2019 року вже посаджено 678 га (89%)  лісових культур з 763га запланованих на весну. Також проведено доповнення лісових культур на площі 494 га при завданні 1133 га. Залишилось провести лісовідновлення ще у 4-ох лісогосподарських підприємствах гірської частини області (ДП «Боринське ЛГ», ДП «Сколівське ЛГ», ДП «Славське ЛГ», ДП «Турківське ЛГ»), де довгий період часу лежав сніговий покрив.

 Під час проведення лісокультурних робіт було висаджено близько 9 млн.шт. сіянців та саджанців деревних порід (сосни звичайної, ялиці білої, модрини європейської, дуба звичайного, бука лісового, клена явора, вільхи чорної та інших).


 

На лісових ділянках, пройдених вибірковими та поступовими рубками головного користування, завдяки застосуванню природозберігаючих технологій лісозаготівель  вдалося досягти якісного природного відновлення лісу на площі 896,2 га.

 

Активно проводяться роботи з висіву лісового насіння в розсадниках. На даний час вже засіяно 9,32 га  площі посівних відділень.


 

Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

05 квітня 2019 року

 

Долучаємось до Акції майбутнє лісу у твоїх руках

 

Ліс – одне з найбільших багатств Землі! Люди, живучи на лоні природи, протягом тисячоліть пристосовувались до природного середовища. Споконвіку люди користувалися продуктами лісу – деревиною для будівництва осель, лікарською сировиною для покращення здоров’я, ласували дикоростучими плодами та ягодами, заготовляли гриби, полювали в лісі на дичину, знаходили притулок в лісових нетрях у часи лихоліття.

 

В рамках проведення акції „Майбутнє лісу у твоїх руках – 2019» 20.03.2019 р., в держлісфонді  П’ятничанського лісництва в кв.236 вид.34.1 на площі 1,0 поблизу с. Вівня Стрийського району, спільними зусилями державної лісової охорони П’ятничанського лісництва та місцевих жителів проведено садіння часткових лісових культур дуба звичайного. До участі було запрошено представника газети «Рідне поле».

 

 Метою проведення даної акції є підвищення обізнаності населення про ліс та лісове господарство, ознайомлення засадам ведення лісового господарства в Україні та роботи лісівників, відродження традицій українського народу щодо шанобливого ставлення та любові до природи.

 

Також 21 березня державною лісовою охороною Роздільського та Стільського лісництв в Роздільськії ЗОШ І-ІІІ ступенів та державною лісовою охороною Дашавського лісництва в Верчанській СЗОШ І-ІІ ступенів для учнів шкільних лісництв проведено відкритий урок на тематику  "Значення лісу в житті людини», присвячений Міжнародному дню лісів. Дітям було розказано як народжується ліс, як його доглядають та відтворюють, значення лісів для людини, ознайомлено із роботою лісівників з метою виховання в молодого покоління шанобливого ставлення до лісу та праці людей, що в ньому працюють, поглиблення знань про природу та навколишнє довкілля. 

 

 

   

Прес-служба

 ДП «Стрийський лісгосп»

 21.03.2019р.

 

Лісівники Львівщини запрошують долучитися до заходів акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2019»

 

15 березня 2019р, ЗМІ про нас. Прес-служба


У 2012 році Генеральною Асамблеєю ООН офіційно проголошено 21 березня міжнародним Днем лісів. Цього року він проходитиме під загальним гаслом «Ліси та освіта».

Саме з цього дня стартує громадська акція Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка триватиме до 20 квітня – Дня Довкілля.

Щороку учасниками акції на Львівщині є учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій, громадськості, органів влади та засобів масової інформації.

На даний час виявили бажання долучитись до заходів акції члени Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, а також працівники компанії «Пепсі кола» та магазину COLUMBIA Львів в рамках співпраці компаній, які сертифіковані за схемою FSC (Лісової Наглядової Ради). Вони планують приєднатись до посадки лісових культур на одному з державних лісогосподарських підприємств області.

Усі зацікавлені можуть також прийняти участь у конкурсі-змагання з садіння лісу, що проходитиме на рівні державних лісогосподарських підприємств під девізом «Посади своє дерево», де враховуватиметься якість та час виконання лісокультурних робіт.

Окрему увагу буде приділено проведенню інформаційно-роз’яснювальних та ознайомчо-пізнавальних заходів. Для учнівської молоді проводимуться уроки знань про ліси, пізнавальні екскурсії, практичні заняття та різноманітні конкурси. 16 квітня відбудеться обласний етап Всеукраїнського конкурсу учнівських лісництв, де команди представлять виставку досягнень учнівських лісництв Львівщини та відбудеться відкритий захист науково-дослідницьких робіт у галузі лісового господарства.

Більш детально з основними заходами акції, часом і місцем проведення, можна ознайомитись у «Орієнтовному плані проведення заходів акції Майбутнє лісу у твоїх руках» підприємствами Львівського ОУЛМГ», який розміщено на сайті обласного управління. Плани заходів акції також висвітлені на сайтах державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ.

Щоб долучитися до заходів акції необхідно звернутися безпосередньо до лісгоспу або до обласного управління за телефоном відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ 297-61-21.

Лісівники Львівщини сподіваються, що проведення акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2019», відзначення міжнародного Дня лісів та Дня Довкілля приверне увагу кожного громадянина до спільного завдання – зберегти й примножити природні багатства рідної Землі.

 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ


 

Лісівники Львівщини демонструють нові технології у садінні лісу

 

14 березня 2019р, Новини. Прес-служба


Делегація лісівників Львівщини приймає участь у ІІ ЕТАПІ IV З’ЇЗДУ ЛІСІВНИКІВ УКРАЇНИ у м. Луцьк.

 

В рамках роботи з'їзду Товариства лісівників України ДП "Львівський селекційно-насіннєвий центр" Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства демонструє використання сучасних технологій для садіння сіянців деревних і чагарникових порід, вирощених із закритою кореневою системою за технологією BCC.

 

 

Роботи виконуються за допомогою посадкових труб, які розроблені фінською фірмою «Pottiputki”, завдяки яким садіння лісових культур проводиться однією людиною, що значно знижує трудоємкість виконання робіт.

 

Садіння сіянців здійснюється садивним матеріалом із закритою кореневою системою на прикладі трьох порід, вирощених в спеціальних контейнерах, а саме: ялиці білої, модрини європейської та псевдотсуги Мензіса.

Кожен бажаючий може спробувати посадити ліс за новими технологіями.

Окрім цього, державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ представлено різноманіття садивного матеріалу для озеленення.


 Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ


Лісівники Львівщини: для лісу, для людей!

В Національному лісотехнічному університеті України відбулася обласна нарада лісової охорони області з питань виконання завдань і заходів «Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 роки».

Перед початком наради усі присутні виконали Державний гімн України. (саме  6 березня 2003 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Державний гімн України»)

 Після нагородження почесними грамотами кращих представників лісогосподарської галузі Львівщини перейшли до обговорення важливих питань.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка  зазначив: «Сьогодні в структурі економіки Львівської області лісове господарство займає достатньо серйозне і сильне місце. Суттєва,  левова частка експорту нашої області -  продукти деревообробки і продукти деревини.»

Аби і надалі була позитивна динаміка потрібно багато змін, бо нині лісогосподарські підприємства на порозі великої кризи,  - запевнив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Він закликає налагодити співпрацю із ЗМІ і поступово змінювати мислення людей: «Треба терміново рубати і дуже багато,  бо скоро можна з програми розвитку дійти до програми утилізації сухих рештків. Головний  виклик лісового господарства – зміна клімату, наслідком якого є всихання.»

Наразі Львівщина  працює над виконанням завдань і заходів «Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017-2021 роки». Про те  як вдалося виконати усе заплановане у минулому році  і над чим працюють нині розповів начальник Львівського ОУЛМГ Дейнека Анатолій Михайлович. Загальні обсяги відтворення лісів за 2018 рік склали 2264га. Створено 1145 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 1119 га , а це 49% всього обсягу лісовідновлення. За рахунок коштів загального фонду обласного бюджету створено 473, 2 га лісових культур. Минулого року заготовлено 119, 0 тон насіння основних лісоутворюючих порід. За період з 2007 підприємствами управління збудовано та відновлено 753км лісових доріг. За 2018 побудовано та відновлено 65, 4 км лісових доріг. Підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за 2018 рік сплатили до бюджетів усіх рівнів 364, 2 млн. гривень податків та зборів. Це на 71, 6 млн.  більше порівняно з 2017 роком.

Про свою роботу прозвітував генеральний директор ОКС ЛГП «Галсільліс» Володимир Мельник, а ректор НЛТУ Юрій Туниця  розповів про методику  ведення лісового  господарства у Німеччині. Делегація  науковців університету нещодавно переймали  досвід роботи колег і ділилися своїм. Учасники наради заслухавши питання порядку денного, ухвалили резолюцію, в якій прописали основні завдання лісогосподарської галузі на 2019 рік.

 

6 березня 2019р, Новини. 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Збережемо ліс від вогню!

 

Шановні краяни!

 

     З моменту сходження снігового покриву та настанням весни, стають можливими лісові пожежі і їх причиною часто є випалювання сухої рослинності на полях та луках, так зване «поліпшення сіножатей і пасовищ». Щорічні випалювання в одному й тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності і так сіножать перетворюється на плантацію грубого бур’яну. У вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та їх молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Пожежу легше попередити ніж зупинити.

     З димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини. Про згубні наслідки випалювання свідчить загрозлива статистика останніх років, щодо поширення алергічних та ракових хвороб. Тому, шановні громадяни, перед тим як спалювати суху траву, насамперед подбайте про Ваше здоров’я та Ваших дітей! І не забувайте, що випалюванням завдається шкода здоров’ю всім оточуючим людям!

       Щоб ваша діяльність не стала причиною лісової пожежі будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Ніколи не підпалюйте суху траву на полях та в лісі. Якщо побачите, що це роблять інші, постарайтеся їх зупинити і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

 

  

       За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190. Не розводьте багаття в недозволеному місці та не дозволяйте дітям гратися з вогнем, не смітіть у лісі, прибирайте за собою, не ламайте та не псуйте альтанки та те, що знаходиться в місцях відпочинку. Тільки в такому випадку ліс та місця відпочинку служитимуть ще багатьом поколінням.

      Якщо ж ви помітили невелике загорання трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я, або залити його водою.

    Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомте лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння та як туди добратися.

   Пам’ятайте! Тільки спільними зусиллями збережемо ліс від вогню.

Інженер з охорони і захисту лісу

ДП "Стрийський лісгосп"

01.03.2019 

 

Лісівники Львівщини готові до проведення весняної лісокультурної компанії 2019!

 

26 лютого 2019р, Новини. Прес-служба

Сьогодні, 26 лютого відбулося засідання колегії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке провів начальник управління Анатолій Дейнека. Участь в засіданні взяли члени колегії, директори державних лісогосподарських підприємств.

З першого питання порядку денного виступив начальник відділу лісового господарства  Львівського ОУЛМГ Валерій Арманаш, який розповів про результати лісокультурного виробництва за 2018 рік та основні плани лісовідновлення державних лісогосподарських підприємств на 2019 рік.

Відтворення лісів  у 2018 році проведено на площі 2282 га, що становить 110% до завдання, в тому числі садіння лісових культур 1137 га (111%), природне поновлення лісу 1145 га (109%). У 2018 році проведено доглядів за лісовими культурами на площі 9221 га та доповнення лісових культур на площі 1912 га.

У 2018 році підприємствами управління заготовлено рекордну кількість лісового насіння - 118972 кг, в тому числі хвойних 7585 кг, листяних 111387 кг, з них дуб 109281 кг.

Добре налагоджена робота по заготівлі лісового насіння з об’єктів ПЛНБ. Було заготовлено 66498 кг насіння, що становить 56 % від загальний обсягів.

 Всі держані лісогосподарські підприємства управління склали проекти лісових культур та природного поновлення на 2019 рік, які були розглянуті та схвалені лісокультурною радою при Львівському ОУЛМГ.

Так,  протягом 2019 року заплановано відтворити лісів на площі 1802,2 га, а саме: лісових культур 906,3 га, природнього поновлення – 895,9 га. Для забезпечення лісокультурних робіт в лісових розсадниках  підприємств  вирощено  11 800 тис. шт. стандартного садивного матеріалу.

Доповідач звернув увагу керівників підприємств на своєчасність проведення лісовідновлювальних робіт, культивування лісових культур змішаних за складом, з метою формування більш стійких до хворіб і шкідників насаджень.

Начальник управління  Анатолій Дейнека наголосив, що основним завданням лісівників є створення лісів. 21 березня  відзначається Всесвітній день лісу і стартує Акція Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках». Тому необхідно показати громаді як відновлювати ліси, і сповна висвітлювати роботу  лісогосподарських підприємств в засобах масової інформації.

На колегії розглядалось  питання вивчення міжнародного досвіду в лісокультурній справі і проведення рубок переформування в лісах. Голова колегії зазначив про важливість отриманого досвіду ведення лісового господарства в інших країнах і запровадження  його на наших. підприємствах.

По всіх питаннях порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Збережемо первоцвіти

  

Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Але не поспішайте рвати це диво…

 

Щороку на початку весни в Україні знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, проліски та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України. Тож виходить, що найчарівніші, найніжніші створіння природи потребують нашого захисту. За свою ніжну красу ці рослини постійно стають жертвами людини. Їх безжально рвуть на букети, іноді просто зривають і викидають. Таке ставлення до первоцвітів призводить до того, що ми все рідше можемо милуватися ними у весняному лісі. При зборі квітів під ногами гинуть насіння, сходи та цибулини, що  формуються в момент цвітіння.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати.

Збираючи і продаючи первоцвіти - ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Саме масовий збір – одна з головних причин різкого зменшення чисельності 30% ранніх видів рослин, занесених до Червоної книги України.

З метою ефективного захисту ранньоквітучих рослин необхідно діяти у кількох основних напрямках: перший – заклик не допускати масову заготівлю первоцвітів; другий –  не купувати первоцвітів; третій – припинити випадки торгівлі.

Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі… Зривання червонокнижної квітки в Україні згідно з українським законодавством тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

 Порушниками вважаються всі, хто збирає, перевозить, продає або купує первоцвіти. За кожен екземпляр рослин, занесених до Червоної книги України, залежно від виду, передбачається штраф у розмірі від 90 до 150 грн. Зазвичай, у букетах нараховується до 60 квіток, а самих букетів у продавців може бути кілька сотень, тому загальна сума штрафу за таку кількість квітів є досить значною, і це може примусити торгівців припинити цей бізнес.

Проте більшу роль в охороні первоцвітів мають відігравати свідомі громадяни та журналісти. Лише доклавши спільних зусиль, вдасться подолати таке ганебне явище, як масова заготівля первоцвітів. Нагадуємо, що збір та торгівля первоцвітами в Україні заборонена низкою законів, зокрема, законом «Про Червону книгу» та законом «Про рослинний світ».

 Інженер з охорони і захисту лісу

26.02.2019

 


Підсумки за 2018 рік та плани роботи на 2019 рік Стрийського лісгоспу

  

ДП «Стрийський лісгосп» завершило 2018 рік з високими економічними показниками. За минулий рік підприємство заготовило 120,0 тис. м куб. ліквідної деревини, в тому числі від рубок головного користування – 65,8 тис. м куб. Обсяг реалізації продукції у 2018 році становив 156,984 млн грн. На підприємстві функціонує електронний облік деревини, відповідно вся деревина маркується і вивозиться виключно з бирками. Вся заготовлена лісопродукція реалізовується виключно вітчизняним покупцям деревини, яка закуплена на аукціоних торгах.  

 Середньомісячна заробітна плата працівників за 2018 рік становить до 30404 грн.

 За підсумками 2018 року рубки формування і оздоровлення лісів проведено на площі 668 га, в тому числі рубки догляду - 182 га У зв’язку із поступовою відмовою від суцільно-лісосічних способів головних рубок та якнайширшому використанні поступових і вибіркових рубок, за яких забезпечується природне відновлення корінних деревостанів, на підприємстві проводиться вибіркова система рубок, яка дає можливість формувати різновікові корінні деревостани на основі природного поновлення з багатоярусною вертикальною структурою за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід, за наукового супроводу фахівців НЛТУУ.

 

 

 Роботи з лісовідновлення в ДП «Стрийський лісгосп проведено на площі 158 га, в т.ч. садіння лісових культур на пллощі 36 га, заходи із сприяння природному поновленню лісу на площі 45 га. Догляди за лісовими культурами провели на площі 305 га.

 

Для забезпечення потреб лісовідновлення у 2018 році заготовлено 9036 кг лісового насіння, з яких 9000 кг жолудя дуба звичайного. Все заготовлене насіння перевірено Львівською лісонасінневою лабораторією та висіяно у тимчасових лісових розсадниках. Минулого року у лісових розсадниках вирощено стадндартних сіянців для створення лісових культур 303 тис. шт. сіянців головних лісоутворюючих порід. Підприємство щорічно допомагає садивним матеріалом для озеленення в школах, сільським та міським радам.

 

За 2018 рік ДП «Стрийський лісгосп» загальна сума сплачених податків становить 36,783 тис.грн., в т.ч. до місцевих бюджетів – 3,521 тис.грн.

 Одним з важливих питань над яким лісгосп працює, це виготовлення правовстановлюючих документів на землі державного лісового фонду. У 2018 році на ці роботи було укладено 2 договори на загальну площу 4533 га, на які було використано 445 тис. грн.

 Державна лісова охорона підприємства постійно охороняє ліси та пропагує тему охорони лісу серед населення. Також у лісах підприємства наглядають за появою шкідників та хвороб лісу, щоб своєчасно їх виявити і не допустити розповсюдження у лісових масивах. Щоб не допустити самовільні рубки та попередити лісові пожежі, державна лісова охорона та рейдові бригади постійно патрулюють лісові масиви.

 У 2019 році підприємство планує провести лісовідновлення на площі 109 га. Для відновлення лісів заплановано виростити в лісових розсадниках 291 тис. шт. посадкового матеріалу.

 Прес-служба

 ДП "Стрийський лісгосп"

26.02.2019

 


Лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ проведуть інвентаризацію об’єктів постійної лісонасіннєвої бази

За  даними  обліку  по  Львівському  ОУЛМГ  станом  на  01.01.2019  року  є 160,1 га плюсових насаджень, 491 плюсове дерево, 59,8 га лісонасіннєвих  плантацій  (ЛНП),  1066,0  га   постійних   лісонасіннєвих   ділянок  (ПЛНД), 3552,9 га генетичних резерватів. Усі об’єкти постійної лісонасіннєвої бази атестовані. Інвентаризація об’єктів постійної лісонасіннєвої бази востаннє проводилась Українським науково-дослідним інститутом гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака у 2007-2008 роках. З цього часу деякі об’єкти постійної лісонасіннєвої бази (плюсові дерева, генетичні резервати, насіннєві ділянки) потребують заміни в результаті всихання або пошкодження шкідниками та хворобами лісу.

Згідно «Державної цільової програми розвитку лісонасіннєвої справи на 2010 – 2015 роки»  державними лісогосподарськими підприємствами у 2014-2015 роках створено нові об’єкти лісонасіннєвої бази: 25 га – клонових лісонасіннєвих плантацій та 55 га – родинних лісонасіннєвих плантацій.      

Протягом 2019-2020 років заплановано укласти угоди з Національним лісотехнічним університетом України щодо проведення атестації новостворених та інвентаризації існуючих об’єктів лісонасіннєвої бази.

У 2018 році державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ було заготовлено 115972 кг лісового насіння. Слід зазначити, що 57% лісового насіння заготовлено із покращеними генетичними властивостями на об’єктах постійної лісонасіннєвої бази. зокрема:  ялиці білої – 4321 кг, ялини європейської – 102 кг,  модрини європейської – 139 кг,  сосни звичайної – 175 кг,  дуба звичайного - 60160 кг, дуба північного – 1591кг.

Відділ лісового господарства Львівського ОУЛМГ

01.02.2019

 

На Львівщині зростають обсяги переробки деревини

 

За минулий рік деревообробні підрозділи державних лісогосподарських підприємств Львівщини переробили 183,3 тис. м3 деревини, що на 18 тис. м3 більше, ніж у 2017 році.

У деревообробних цехах підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства працює 497 людей із середньомісячною заробітною платою 10763 грн. Порівняно з 2017 роком заробітна плата у 2018 році зросла на 2715 грн. Найвища заробітна плата у деревообробному секторі області у ДП «Бродівське ЛГ» – 14063,86 грн, у ДП «Золочівське ЛГ» – 10515,97 грн та ДП «Жовківське ЛГ» – 10273,86 грн.

Найбільші обсяги переробки традиційно у ДП «Бродівське ЛГ», де за      2018 рік переробили 51,6 тис. м3деревини та у ДП «Славське ЛГ» - тут переробили 43,6 тис. м3.  Завдяки оновленню обладнання обсяги переробки зросли у ДП «Бродівське ЛГ» на 5,1 тис. м3, у ДП «Буське ЛГ» – на 5,7 тис. м3,  у ДП «Жовківське ЛГ» - на 2,3 тис. м3, у ДП «Рава-Руське ЛГ» - на 1,5 тис. м3.

 

За 2018 рік лісогосподарськими підприємствами було випущено та поставлено споживачам 32,7 тис. м3пиломатеріалів обрізних  хвойних порід ,       в т. ч. 25,7 тис. м3 на експорт; 27,6 тис. м3 заготовок для європіддонів, в т. ч.          19 тис. м3 – на експорт, шпали залізнодорожньої – 6,2 тис. м3, технологічної тріски –  16,8 тис. м3.

Загалом у 2018 році деревообробними підрозділами лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ було випущено продукції на 275 млн. грн., що на 59 млн. грн. більше ніж у 2017 році.

 

Відділ лісових ресурсів, машин та технологій

Львівського ОУЛМГ

30.01.2019

 

Лісове господарство Львівщини: результати 2018 року та плани на майбутнє

 Прес-служба ЛОУЛМГ
29.01.2019 р.
  

Під головуванням начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки сьогодні, 29 січня,  на базі державного підприємства «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» відбулося виїзне засідання колегії Львівського ОУЛМГ. Участь у засіданні взяли директори державних лісогосподарських підприємств області та представники засобів масової інформації.

Основним питанням порядку денного колегії були підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ  за 2018 рік.

Йшлося, зокрема, про те, що державні лісогосподарські підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за 2018 рік реалізували продукції на суму 1,1 млрд грн  та сплатили до бюджетів усіх рівнів  364,2 млн грн податків та зборів (обов’язкових платежів) – це на 71,6 млн грн більше порівняно з 2017 роком. Зокрема, до державного бюджету України сплачено майже 195 млн грн та 84 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевого бюджету. Значну частину бюджетних платежів становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 55,0 млн грн. Єдиного соціального внеску сплачено 85,2 млн грн, що на 20,5 млн грн, або 32% більше, ніж за попередній рік.

Рівень середньомісячної заробітної плати на підприємствах управління зріс та досяг 11 700 гривень – це 125% від рівня 2017 року.

Підприємства Львівського ОУЛМГ виконали заплановані лісівничі та лісовідновні заходи. Загальні обсяги відтворення лісів за 2018 рік склали 2264 га. Зокрема, створено 1145 га лісових культур. Природне поновлення лісів забезпечене на площі 1119 га, що становить 49% від всього обсягу лісовідновлення. За  2018 рік проведено 9181 га доглядів за лісовими культурами, що становить 103,1% від плану 8909 га.

Рубки формування та оздоровлення лісів підприємства провели на площі 17,6 тис. га, у результаті заготували 406,8 тис. кбм ліквідної деревини.

За минулий рік підприємства управління від всіх видів рубок заготували 937,6 тис. кбм. деревини, в тому числі від рубок головного користування – 524,5 тис. кбм. В круглому вигляді було реалізовано  749,5 тис. кбм деревини.

На колегії відзначили і те, що порівняно з 2017 роком об’єм незаконних рубок зменшився на 48% або на 1191 кбм.

На власних виробничих потужностях за 2018 рік підприємства управління переробили 181,8 тис. кбм деревини, що на 11,2 тис. кбм більше, аніж за попередній рік.

Впродовж 2018 року побудовано та відновлено  65,4 км лісових доріг.

Учасники колегії ознайомилися також з ходом будівництва сучасного лісорозсадницького комплексу для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою. ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» за підтримки Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації реалізовує проект будівництва лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою  за технологією Шведської компанії BCC AB. У 2018 році на будівництво комплексу витрачено 49,3 млн грн, в тому числі за рахунок власних коштів державних лісогосподарських підприємств – 33,0 млн грн, а 16,3 млн грн – це кошти обласного бюджету.

Після введення в експлуатацію та виходу на проектні потужності ДП «Львівський ЛСНЦ» зможе самостійно вирощувати понад 3,0 млн шт. садивного матеріалу із закритою кореневою системою. У поточному році очікується завершення будівництва та введення в дію лісорозсадницького комплексу із вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

 

На засіданні колегії також окреслили основні напрями діяльності підприємств Львівського ОУЛМГ на найближчу перспективу. Зокрема,  виконання планових завдань комплексу робіт із ведення лісового господарства, забезпечення сировиною  переробних підприємств лісового сектору, надійної хорони лісів  від незаконних рубок та збереження біорізноманіття  в лісах. 

Зазначимо, що державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету за період 2019-2020рр. планують також провести інвентаризацію об’єктів постійної лісонасіннєвої бази.

 

В Україні залишається державна власність на ліси, - заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар

28.01.2019

 

Державне агентство лісових ресурсів України спільно з Національним університетом біоресурсів і природокористування розробили законодавчі зміни, які внесені в Податковий і Бюджетний кодекси України на 2019 рік, і, вперше з 2016 року, отримано фінансування для лісів Півдня та Сходу і зменшено податкове навантаження в частині сплати земельного податку на ліси з 5 до 0,1%. За останні три роки було підготовлено 10 проектів законів України, п'ять з яких вже працюють.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявив Володимир Бондар, заступник Голови ДАЛРУ.

«Призупинено розроблену Стратегію розвитку лісового господарства, в якій передбачалась і концесія, і створення однієї лісової компанії: вона не відповідає інтересам України. Наше звернення щодо цього важливого документа підтримали адміністрація президента та облради всіх ресурсних областей. І знайшло підтримку в Указі Президента. Таке рішення підтверджує тезу, що ринкові механізми не забезпечують вирішення стратегічних завдань організації раціонального використання та охорони природних ресурсів», — зазначає він.

На його думку, ліс — це галузь, яка найбільш гостро відчуває недосконалість ринку, що переважно орієнтований на вирішення потрібних на якусь конкретну мить завдань. Екологічні й соціальні функції лісу, які є головними цілями ведення лісового господарства на левовій частині лісового фонду, мають залишатися поза сферою ринкових відносин, і титульним власником лісу й лісових земель в осяжному майбутньому повинна залишатися держава, вважає Володимир Бондар.

«Суттєві позитивні зрушення є у фінансовій підтримці лісової галузі. У держбюджеті 2019 року на охорону й відтворення лісів виділено 365 млн грн, — говорить заступник голови ДАЛРУ. — Крім того, було внесено відповідні зміни до Бюджетного кодексу, якими передбачено для цих потреб спеціальний фонд у складі державного бюджету. Так, 26% ренти за спеціальне використання лісових ресурсів (у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) зараховуватимуть до спеціального фонду державного бюджету. Ці кошти (близько 300 млн грн 2019 року) спрямують на ведення лісового й мисливського господарства, охорону і захист лісів».

Детальніше про розвиток лісового господарства читайте в матеріалі Петра Чечелюка "Володимир Бондар: "Україна має шанс створити принципово новий лісовий сектор"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

 

Завдання з відтворення лісів у 2018 році виконано

 

Під час засідання колегії Держлісагентства, яке відбулося 24 січня, повідомили, що у минулому році облуправління лісового та мисливського господарства забезпечили виконання завдань з відтворення лісів на площі 43,7 тис. га або 109,5% до завдання*. Площа створених лісів в 1,1 рази перевищила площу суцільних зрубів 2017 року. Висівання і садіння лісу на землях лісогосподарського призначення виконано на площі 29 тис. гектарів, що становить 113% до річного завдання, в тому числі створено 1,9 тис га нових лісів.

Крім цього, до лісовідновлення зараховано 14,8 тис. га природного поновлення, що становить 103,5% до річного завдання.

Також на колегії зазначили, що, враховуючи чисельні звернення громадськості, в минулому році на галузевому рівні забезпечена відкритість інформації щодо:

- проведення рубок;

- видачі лісорубних квитків на заготівлю деревини;

- реєстру договорів довгострокового тимчасового користування лісовими ділянками;

 - розроблені форми оприлюднення інформації про видані лісові квитки та зміну цільового призначення земельних ділянок лісового фонду.

 Продовжується робота з формування та оприлюднення планів лісонасаджень.

 Окрім того, під час колегії Держлісагентства доручено прискорити проведення польових досліджень та завершального етапу з визначення належності лісових ділянок до пралісів, квазіпралісів та природних лісів, а також підготовку висновків та прийняття постійними лісокористувачами відповідних рішень щодо їх погодження.

У 2019 році заплановано розпочати роботи у рамках проекту транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Укараїна 2014-2020» щодо створення сучасного лісового розсадника з теплицею для вирощування садивного матеріалу лісоутворюючих деревних порід, адаптованих до змін клімату, для створення лісових насаджень, стійких до впливу негативних кліматичних та антропогенних факторів на базі ДП «Ужгородське ЛГ».

Прес-служба Держлісагентства

25/01/2019

Новини за темою:

У 2018 році відтворено майже 44 тисячі гектарів лісів (інфографіка)

Як лісівники відтворюють українські ліси

 

*Дані наведені по лісам, підпорядкованим Держлісагентству, загальна площа яких становить 7,6 млн га (73% всього лісового фонду України).

Про обсяги незаконних рубок поінформували на колегії Держлісагентства

 

Стан охорони лісів від незаконних рубок і надалі продовжує бути досить складним, однак, завдяки діяльності рейдових бригад кількість випадків та обсяг незаконно зрубаної деревини у минулому році значно зменшився у порівнянні з 2017 роком. Про це повідомили під час засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України, яке відбулося 24 січня.

Так, за оперативними даними у 2018 році обсяг незаконних рубок склав майже 18 тис. куб. метрів (у 2017 р. – 26 тис. куб. м),  кількість випадків – 5,4 тис. (у 2017 р. – 7 тис.). До правоохоронних органів передано 2,1 тис. справ.

Значні обсяги незаконних рубок скоєно в лісах державних лісогосподарських підприємств Херсонського облуправління, Луганського облуправління та Донецького облуправління. Низький рівень проведення лісоохоронних заходів у південних та східних областях України спричинений, передусім, тривалою відсутністю державного фінансування для цих областей на охорону і захист лісів.

Окрім того, на колегії повідомили, що минулого року було дано доручення відновити контроль за діяльністю рейдових бригад та відстежувати їх маршрути  через GPS-трекери, що значною мірою вплинуло на покращення ефективності та якості проведення рейдової роботи. 

Станом на сьогодні обладнано 766 одиниць та продовжується робота з оснащення автотранспорту засобами моніторингу за їх переміщенням і використанням.

Прес-служба Держлісагентства

25.01.2019

На колегії Держлісагентства розповіли про заготівлю деревини у минулому році

 

Під час колегії Державного агентства лісових ресурсів поінформували, що за 2018 рік підприємствами галузі від усіх видів рубок заготовлено 16,5 млн куб. метрів деревини.

З них на рубках головного користування заготовлено 6,6 млн куб. м, що становить 92,6% від лісосічного фонду 2018 року.

Загальний обсяг реалізації деревини у круглому вигляді на внутрішній ринок у 2018 році становить 13,7млн куб. метрів на загальну суму 12,8 млрд гривень.

На зовнішній ринок реалізовано 527,1 тис. куб. метрів дров’яної деревини (дрова) на загальну суму 0,4млрд гривень.

В середньому по Держлісагентству рівень ціни знеособленого кубометра реалізованої деревини становить 946 грн.

Станом на 1 січня 2019 року на складах підприємств галузі знаходиться 872 тис. куб. метрівлісопродукції. У порівнянні з обсягами лісопродукції на складах станом на кінець третього кварталу 2018 року залишки зросли на 327 тис. куб. м, або на 60%.

«Тенденція по залишкам, на превеликий жаль, йде на збільшення. І реалізації на сьогодні не може бути задовільною. Якщо цінова позиція може бути знижена, то виключно лише через здорові ринкові механізми – аукціони. Лісгоспи виставляють деревину на аукціони за ціною, яка є економічно зважена для роботи підприємства. Якщо продукція за цією ціною не реалізовується, то можливе зниження ціни, але знову ж таки через механізм аукціонів. Потрібно бути максимально відкритими в цій ситуації», - зазначив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

 Прес-служба Держлісагентства

24.01.2019

 

ВОЛОДИМИР БОНДАР: «БАЧИМО ПОВНЕ РОЗУМІННЯ ПРЕЗИДЕНТСЬКОЮ ВЕРТИКАЛЛЮ ВЛАДИ ПИТАНЬ ЛІСОВОЇ ГАЛУЗІ»

Про те, яким видався для лісівників минулий рік та чого чекати працівникам галузі в році 2019 наша розмова з заступником Голови ДержлісагентстваВолодимиром Бондарем

– Володимире Нальковичу, минулий рік для лісової галузі виявився досить напруженим і неоднозначним. Ваша оцінка викликів та результатів діяльності галузі у минулому році. 

– Вже сьогодні можемо говорити, що за результатами роботи 2018 року, не найкращого для розвитку лісової галузі, підприємствами сплачено понад шість мільярдів гривень податків.

Безперечно, рік був важким, дуже багато викликів, на які доводилося і доводиться реагувати зараз. Оскільки, на жаль, є люди в державі, які свідомо працюють над знищенням лісової галузі, ускладненням її функціонування для того, аби системно підійти до приватизації лісового ресурсу країни. Виклики того року є наслідками політики, з ними нам доводилося боротися.

Показником серйозних проблем, виявленням протесту, можна так сказати, став IV З’їзд працівників лісової галузі. Проте щоденна боротьба проходила постійно. 

Серед глобальних викликів – проект невідомої стратегії розвитку галузі, який виносився на розгляд Уряду. Її зміст не давав би можливості розвиватися лісогосподарським підприємствам, а зводив їх до єдиної управляючої структури. Яку відповідно легко можна було б згодом приватизувати. 

Минулого року ми працювали над змінами до законодавства щодо недопущення приватизації і концесії лісів. Ще у першій декаді того року ця проблема стояла досить гостро і на рівні Верховної Ради, і на рівні Уряду. Глобально обговорювалася можливість передачі у концесію лісгоспів і лісового фонду України. Нам вдалося прописати у проекті закону про концесії, який прийнятий у першому читанні, що ліси не можуть бути віддані у концесію. 

Ми очікуємо законодавчого закріплення неможливості приватизації чи передачі у концесію підприємств лісової галузі й лісового фонду – це насамперед. Бо це – ключове питання функціонування сьогодні лісової галузі в Україні.

Крім того, невідомо звідки з’явилася неурядова британська організація, яка виступила зі звинуваченням галузі, з абсурдними, з моєї точки зору, звинуваченнями, посилаючись на невідомі джерела, ніколи не досліджуючи ті чи інші проблеми. Це стосувалося не лише діяльності наших лісогосподарських підприємств, але й сертифікації та експорту деревини. 

За дивним збігом у цей же час у Парламенті приймається закон про заборону експорту дров’яної сировини. Потім депутати врахували пропозиції вето Президента щодо цього закону, адже він порушував міжнародні угоди, й у фінальному тексті закону прибрали цю норму. Адже такої сировини у ресурсних підприємств є у надлишку і її немає куди по факту подіти. Сьогодні маючи сировину, яка псується, ми не можемо її ані реалізувати, ані переробити. Натомість маємо проблему у коштах, яких немає де взяти. І це замкнене коло, виклик щодо штучно створеної та показової неефективності роботи галузі – от, мовляв, дивіться, яка ситуація! Але галузь не може ефективно працювати, коли економічні чинники не діють.

Друге. 75% із чистого прибутку сплачується у вигляді дивідендів у бюджет нашими підприємствами. 

І це теж велика проблема, тому що коли підприємство 75% прибутку віддає до бюджету, а не акумулює, не проводить технічне переоснащення, таке підприємство розвиватися належним чином не може. 

Третє. Раптом виникає земельний податок, прийнятий теж депутатами Парламенту. Ставка до 5 відсотків ставила наші підприємства на коліна. Лише одиниці підприємств певний період часу могли сплачувати 1-відсотковий податок. Галузь «лягала» у зв’язку з введенням згаданого податку. І неймовірними зусиллями нам вдалося його зменшити. Вже у змінах до бюджетного кодексу прописали більш адекватну формулу. 

Виклики впродовж року йшли наступом на галузь. І те, що нам вдалося більшість із них відбити, нівелювати, вийти достойно з цієї ситуації – тільки завдяки тому, що галузь працювала злагоджено і системно. Ми відчували плече один одного. Спільними зусиллями і на місцевому рівні, і на центральному рівні змогли довести, що ці рішення неефективні, вони не приведуть до розвитку галузі, а навпаки, її зруйнують. 

 Главою Уряду були ініційовані перевірки підприємств галузі. Чи відомі їх результати сьогодні і чого чекати від них працівникам?

– Результати є. Ми маємо акти, які отримали від регіональних структур, що проводили перевірки, і від центральних структур. Системних порушень у роботі підприємств галузі, які зазнали перевірки, не виявлено. Звичайно, було вказано Держлісагентству на певні незначні порушення, які виявляються під час будь-якої перевірки. Деякі з них були усунуті ще під час перевірки. З іншими, необґрунтованими, з нашої точки зору, претензіями ми не погодилися. І наголосили, що у разі загострення ситуації будемо оскаржувати їх, у тому числі, й у судовому порядку. На сьогодні Мінагрополітики і Держлісагентство мають доручення виправити об’єктивні порушення, які були виявлені під час перевірки. Ми їх виправляємо. 

– Питання фінансування лісової галузі. Чи сприяв цьому Указ Президента України про розвиток лісової галузі? 

– Наприкінці минулого року ми зробили перший крок до незалежного фінансування галузі. Цей крок іде в контексті виконання Указу Президента, який був виданий наприкінці 2017 року, за результатами галузевої наради на Франківщині. Було створено спеціальний фонд, який формується за рахунок часткового відрахування від рентної плати. Він в основному направлений на фінансування наших підприємств Півдня і Сходу, які його потребують першочергово. Також розвантажує наші ресурсні підприємства, і це дає нам можливість не тільки оплачувати роботу працівників південних і східних підприємств, але й зайнятися прямими нашими обов’язками на Півдні і Сході, або, як говориться у порядку фінансування: «у тих регіонах, де немає рубок головного користування». Там ми можемо, завдяки фонду, зайнятися і лісорозведенням, і лісовідновленням. Нині ми маємо на це фінансування.

Так само нам дуже необхідні були кошти для того, щоб покрити витрати для цих підприємств на отримання вже виготовлених матеріалів лісовпорядкування. Сьогодні таку можливість через цей фонд отримуємо. Також наші наукові установи певною мірою працюватимуть ефективніше у цьому напрямку. Маю на увазі експедиції у східних і південних регіонах. Тобто мінімальну частину потреб галузі, яка виникла внаслідок тотального недофінансування бюджетної галузі, ми зможемо покривати за рахунок цього рішення. Це перший крок. Далі – ми працюємо над тим, щоб був все ж створений відповідний державний фонд розвитку лісового господарства, передбачений в Указі Президента. Вважаємо, що він має бути створений вже наступним рішенням цього року. Фінансування його має бути дещо ширшим, ніж є на сьогодні. Як на мене, ми повинні виходити на фінансування загальногалузевих питань – програм, які б давали можливість розвивати не тільки південні і східні регіони, але й розвиватися усій галузі. Це і запровадження Національної інвентаризації та удосконалення лісового кадастру, і програма технічного переобладнання, програма розбудови лісової інфраструктури, програма наукових досліджень, міжнародної співпраці. 

– З першого січня цього року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації лісопродукції. Які тут перспективи для галузі Ви бачите?

– Ми вийшли нині на те, що Україна у своїй класифікації лісової продукції, відповідатиме принципам європейських стандартів. Класифікуватимемо нашу лісову сировину так, як у Європі. Ми відходимо від трьох сортів та сортиментів, а переходимо на чотири класи якості. Відповідно і нові вимоги до дров’яної сировини в залежності від використання. Так класифікується і вимірюється продукція у Європі, так і в Україні. Безперечно, процес переходу є складним. 

Так, нам потрібно перевчити велику кількість людей. Також потрібно перевести на нові стандарти і деревообробну промисловість. Є проблема з переходом інших лісокористувачів, які сьогодні не входять до структури Держлісагентства. Не знаю, як ця робота там проводиться, але у будь-якому разі наші підприємства стали флагманами у цьому напрямку. Працівники лісової галузі з першого січня почали працювати за новими стандартами. І ця робота буде вдосконалюватися. 

– Новий рік – нові завдання перед працівниками галузі. Як Ви їх оцінюєте? 

– Ми визначили для себе основні завдання. Перше – розпочати національну інвентаризацію лісів. Сьогодні маємо багато проблем через різне трактування і кількості лісових насаджень, і їх якості. На всі ці питання маємо отримати відповідь, коли запрацює програма національної інвентаризації. Вона зараз вже практично готова. Сподіваюся, що цього року разом із нашими партнерами, у тому числі й західними, запустимо її і втілимо. 

Другий глобальний напрямок – вирішити проблему ринку деревини. Так, у більшості регіонів України ми перейшли на електронні торги. Але сьогодні маємо цю практику систематизувати, зробити глибокою і водночас відкритою. Правила продажу деревини повинні бути цивілізованими, доступними як для продавця, так і покупця. Хочемо в цьому році це стабілізувати. Для цього необхідно видати нові закони та нормативні акти. Робота надзвичайно складна, але ми нею займаємося. 

Нас не може не цікавити рівень заробітної плати наших працівників. Сьогодні він становить у середньому понад 9 тисяч гривень по галузі. Це зважаючи на те, що на Півдні і Сході виплачується мінімальна зарплата. Сподіваюся, що у цьому році рівень заробітної плати суттєво підвищиться для того, щоб утримати фахівців, розвивати їх, і щоб вони могли достойно працювати. Також працюватимемо, аби наші підприємства, коледжі, наукові заклади мали відповідне фінансування. На моє переконання, коледжі, які відійшли від галузі – повинні повернутися до неї і працювати разом на умовах госпрозрахунку. Це надасть можливість галузі отримувати належним чином підготовлених фахівців. А навчальні заклади відповідно матимуть надходження від тих підприємств, для яких будуть готувати спеціалістів. 

Проблемним для нас буде питання оподаткування допоки воно буде неефективним для розвитку галузі. Питання дивідендів з прибутку для нас стоятиме завжди дуже гостро. Ми будемо інтенсивно працювати, аби зменшити відсоток сплати частини чистого прибутку наших підприємств. Як показує практика, ефективний податок не перевищує 15%. Це було б системним кроком для розвитку підприємств, для можливості їм працювати у нових умовах. Про таку постанову сьогодні не йдеться, але про зменшення навантаження на державні підприємства, у тому числі лісогосподарського напрямку, сьогодні серйозно і глибоко говорять, зокрема, і в урядових колах.

Важливо, що переважна більшість позицій є у відповідному Указі Президента України. І хоча функція Президента не стосується господарського управління, але ми бачимо повне розуміння президентською вертикаллю влади шляхів вирішення проблем лісової галузі. Сподіваємося, що й тут у нас буде налагоджено діалог, матимемо розуміння і підтримку у вирішенні складних питань, які сьогодні стоять перед галуззю. 

 

Розмовляв
Віталій ГОПКАЛО
Газета "Природа і суспільство"

Лісівники на Львівщині відновили 2282 га лісів

 

14 січня 2019р, Новини. Прес-служба

   

       З приходом нового року лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ підводять підсумки своєї нелегкої праці за попередній рік. Одним із пріоритетних напрямків роботи є створення продуктивних і біологічно стійких лісів для майбутніх поколінь.

       Усі завдання з лісовідновлення та догляду за лісовими культурами лісовими господарствами виконано. Зокрема, забезпечено лісовідновлення на площі 2282 га, з них на площі 1137 га створено лісові культури, а на площі 1145 га забезпечено природнє поновлення. За результатами осінньої інвентаризації створено  лісові  культури  1-го  класу  якості – 442 га,  2-го   класу  якості – 647 га,  3-го  класу  якості – 48 га,  Поряд  з  цим  проведено  доповнення  існуючих лісових культур на площі 1738 га, проведено доглядів за лісовими культурами. на площі 9181,0 га.

       Згідно «Програми розвитку лісового господарства області на 2017 – 2021 роки» у поточному році Львівською обласною радою із загального фонду обласного бюджету для проведення робіт з створення лісових культур і вирощування садивного матеріалу державним лісогосподарським підприємствам виділено 3,5 млн гривень. За ці кошти, а це 2850 тис. грн -  створено 452,1 га лісових культур, іншу частину коштів - 650 тис. грн  використано на вирощування садивного матеріалу для лісовідновлення. 

       На даний час необхідна потреба у садивному матеріалі для заліснення складає від 12 до 15 млн сіянців у рік. З цією метою на базі ДП «Львівський ЛСНЦ» створено лісорозсадницький комплекс з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою за проектом шведської компанії ВСС . Запроектована річна потужність лісорозсадницького комплексу становить 3,0 – 3,5 млн сіянців у рік.

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Лісівники Львівщини поповнили державну скарбницю на 364 млн грн

 

Підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за 2018 рік сплатили до бюджетів усіх рівнів  364,2 млн гривень податків та зборів (обов’язкових платежів). Це на 71,6 млн грн більше порівняно з 2017 роком.

Зокрема, до державного бюджету України сплачено майже 195 млн грн. Значну частину платежів до держбюджету України становить рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів - 43,4 млн грн.  За 2018 року підприємства управління сплатили 84 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевого бюджету.

Також зріс розмір сплати прибуткового податку з громадян: порівняно з 2017 роком він зріс на 14,5 млн грн та склав 68,7 млн грн. Це свідчить про підвищення рівня заробітної плати на підприємствах управління. Важливою є і своєчасна та в повному обсязі сплата підприємствами Львівського обласного управління єдиного соціального внеску у розмірі 85,2 млн грн, який зріс на 31,6 % порівняно з 2017 роком - це забезпечує поповнення дохідної частини Пенсійного фонду України, відтак сприяє виплаті пенсій громадянам України.

Прес-служба ЛОУЛМГ

09.01.2019

 

 

Україна перейшла на нові національні стандарти якості деревини, гармонізовані з європейськими

 

Із січня 2019 року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання лісо­ та пилопродукції.

У них суттєво змінені підходи до визначення розмірно­якісних характеристик лісо­ та пиломатеріалів. Якщо раніше ділова деревина (лісоматеріали круглі) в Україні розподілялася на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та мала низку сортиментів за їх призначенням, то з 2019 року – розподіляється на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах, з відсутнім визначенням їх напрямку використання.

Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, розроблялися Технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів ТК 18 «Лісові ресурси» та затверджувалися ДП «Український науково­дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості».

Принцип класифікації за європейською системою стандартизації лісоматеріалів круглих не базується на призначенні сортиментів, а в основі його – показники розміру та якості колод; більший діаметр і мінімальний вміст вад деревини за встановленого приросту – вищий клас якості:

- до класу якості А прийнято відносити лісоматеріали найвищого класу якості, які у більшості походять з нижньої частини колоди, із чистою деревиною або з незначними вадами, які не обмежують її використання;

- до класу якості В прийнято відносити лісоматеріали середнього класу якості, без особливих вимог до чистої деревини та сучками у межах середнього значення для кожної породи;

- до класу якості С прийнято відносити лісоматеріали нижче середнього класу якості, в яких дозволяються ті вади, які не значно знижують природні властивості деревини, як матеріалу;

- до класу якості D має бути віднесено лісоматеріали, що не задовольняють жодному з класів якості А, B, C, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання;

- всі інші лісоматеріали круглі, з яких неможливе отримання пиломатеріалів для загального використання, класифікуються, як:

а) деревина дров’яна для промислового використання, довжиною 2,0-4,0 метри (виробництва трісок технологічних чи паливного призначення, розколювання на паливну деревину тощо);

б) деревина дров’яна для непромислового використання, довжиною до 2,0 метрів (може бути реалізована фізичним і юридичним особам як паливо).

Заступник голови ТК­18 Наталія Марченко – кандидат технічних наук, доцент кафедри та дизайну виробів з деревини ННІЛіСПГ НУБіП України, експерт­дорадник з питань технології деревообробки та лісового товарознавства, провідний аудитор із сертифікації за системою FSC звертає увагу на те, що існують європейські стандарти на лісоматеріали наступних порід – бук і дуб, сосна, ялина, ялиця, модрина, тополя, тис. Однак, немає нормативів класифікації колод із деревини берези, вільхи, граба, акації, осики, липи, черешні тощо. Європейці зазначають, що вони мають дуже незначну кількість деревини з таких порід, а її класифікацію виконують за найбільш наближеним стандартом – наприклад, за нормативами на тополю визначають якість колод з осики, вільхи тощо...

В Україні подібна класифікація неможлива – виникне ціла низка спірних питань. З європейського досвіду стає зрозумілим, що європейські стандарти мають достатньо ємку класифікацію, в межах якої прийнято поділяти лісосировину національними нормативними документами на підкласи, для полегшення її відокремлення.

«Ми провели розширені консультації з деякими європейськими експертами та виробниками, взяли пакети австрійських, британських, німецьких, польських, румунських національних нормативних документів і зрозуміли, що в цих країнах додатково існують національні стандарти і технічні регламенти, якими уточнюються (конкретизуються) вимоги щодо класифікації лісо­ і пилопродукції. Тобто всі європейські країни приймають стандарти (EN) методом IDT, проте у них не забороняється розробка і впровадження власних технічних регламентів, що роз’яснюють і деталізують стандарти EN. Оскільки Закон України «Про стандартизацію» № 1315­VII від 05.06.2014 р. встановив прийняття Європейських стандартів в Україні методом ідентичного перекладу, без внесення національних приміток, ми також пішли шляхом європейської практики – розроблення додаткових Технічних умов України, якими встановлюються вимоги до класифікації тих видів лісопродукції, що не регламентовані пакетами EN та ТУ, якими конкретизуються вимоги до класифікації різних груп лісопродукції», - зазначила Наталія Марченко.

За її словами, із переходом на систему європейської стандартизації лісопродукції знімуться питання й надлишковий контроль за реалізацією деревини і продукції з неї з боку цілої низки контрольних органів країни, які через недоліки у системі стандартизації мали претензії до лісгоспів та деревообробних підприємств.

Зазначимо, що перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, передбачено постановою Уряду «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 та у відповідності до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.12.2015 року №184.

Перехід до нової стандартизації зумовлений розвитком нових технологій переробки деревини таєвроінтеграційними процесами в лісовій галузі України.

Прес-служба Держлісагентства

09.01.2019